Sinemanın en eski filmleri gösterimde: 120 yıllık eserler Pera Müzesi'nde

- Güncelleme:
Sinemanın en eski filmleri gösterimde: 120 yıllık eserler Pera Müzesi'nde

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Yedinci sanat sinemanın 128 yıllık tarihine ışık tutan bir yolculuk başlıyor... Avrupa sinemasının ilk örneklerinin yer aldığı “Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesinden Bir Seçki” başlıklı program, Pera Müzesi oditoryumunda başlıyor. 

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Hollanda’daki Eye Film Müzesi’nde muhafaza edilen 1897-1902 dönemine ait en eski filmlerden meydana gelen “Mutoscope ve Biyograf Koleksiyonu”, program çerçevesinde ilk defa İstanbul’da seyirciyle buluşuyor. Orijinal 68 mm filme çekilmiş 200’den fazla eseri bir araya getiren antolojide; farklı içerik ve ritimlere sahip çok kısa ve birbiriyle bağlantısı olmayan yapımlar yer alıyor. Bu eserlere ise Daan van den Hurk’un piyanoyla bestelediği film müziği refakat ediyor. 

4 HAZİRAN’A KADAR DEVAM EDECEK

4 Haziran’a kadar devam edecek programda ayrıca, 2011 yılında UNESCO tarafından “dünya mirası” olarak kabul edilen Desmet Koleksiyonu’ndan beş filmlik bir antoloji, Peter Delpeut imzalı “Yasak Arayış”, Hollanda tarihinin en büyük yapım şirketi Filmfabriek Hollandia’nın filmi “Kuzeyli Carmen” ve erken dönem komedisi “Kârlı Bir Takas” da yer alıyor. “Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesinden Bir Seçki” film programı çerçevesindeki gösterimler, indirimli müze giriş biletiyle bugün akşamdan itibaren Pera Müzesinde seyredilebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...