Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 03:04
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Yasam
  3. Asırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı
Yasam

Asırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı

Son Güncelleme: 10 Temmuz, 2025 - 08:43
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Asırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı
Fotoğraf BaşlığıAsirlardir degismedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulasti

Akkaraman koyunu ile kıl keçisinin sütünden üretilen coğrafi işaretli Erzincan Tulum Peyniri, yüksek rakımlı yaylaları lezzetini olgunlaşma döneminde adeta içine hapsediyor. Asırlardır elleri süt kokan yöre kadınlarının emekleriyle sofralara geliyor. İşte tulum peynirinin 6 aylık serüveni...

Kaydet
a- | +A

Erzincan Tulum Peyniri Erzincan'ın özellikle tulum peyniri üretimiyle tanınan Tercan, Kemah, Refahiye ve Çayırlı ilçelerine bağlı yaylalarda, hayvanlar doğal meralarda besleniyor. Tabiattan gelen bu zenginlik, süt verimliliği ve lezzetine doğrudan yansıyor.

Üreticiler, burada elde ettikleri sütü, bölgeye has Kemah tuzu ve doğal şirden mayasıyla birleştirerek tulum peyniri üretimini gerçekleştiriyor.

Peynir üretimi, geleneksel tekniklere bağlı kalınarak yapılıyor. Süt, sağım sonrası kaynatılarak mayalanıyor ve pıhtılaştırılıyor.

Oluşan peynir kalıplar halinde tuzlanıyor ve bir süre dinlendiriliyor.


Asırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı - 1. Resim
Başlık ResmiAsırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı - 1. Resim

Ardından küçültülen peynir parçaları, hava almayacak şekilde deri tulumlara veya bidonlara basılıyor.

Bu yöntem, peynirin olgunlaşma sürecinde lezzetini daha yoğun bir şekilde kazanmasına imkan sağlıyor.

BAKMADAN GEÇME
Bakanlık Ekici Peynir
HABER
Bakanlık Ekici Peynir'i ifşa etmişti! Ünlü marka yaptığı hileyi kabul etti
Yazın hazırlanıp 8 ay bekletiliyor! Tamamen doğal, lezzeti de bir başka
HABER
Yazın hazırlanıp 8 ay bekletiliyor! Tamamen doğal, lezzeti de bir başka

5 BİN TON TULUM PEYNİRİ

Erzincan Tulum Peynirinin karakteristik tadını alabilmesi için en az 6 ay süreyle serin ortamlarda olgunlaştırılması gerekiyor.

Bu süre boyunca peynir, hem dokusunu hem de kendine has aromatik lezzetini kazanıyor.

Erzincan'da yılda yaklaşık 5 bin ton civarında üretimi yapılan peynir, hem yurt içindeki sofralarda hem de yurt dışındaki tüketicilerle buluşuyor.

Geçtiğimiz aylarda Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan Erzincan Tulum Peyniri, sadece yöresel bir ürün olmanın ötesine geçerek uluslararası bir marka haline gelmiş durumda.


Asırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı - 2. Resim
Başlık ResmiAsırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı - 2. Resim

AB tescili, ürünün kalitesinin ve üretim yöntemlerinin güvence altına alındığını ortaya koyarken, Erzincan ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor.

Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte piyasaya sürülmeye başlanan Erzincan tulum peyniri, sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar birçok öğünün vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

TULUM PEYNİRİNİN FAYDALARI

Erzincan tulum peynirinin besin değeri açısından da pek çok faydası bulunuyor. Ancak uzmanlar tansiyon hastalarının içindeki tuz miktarına dikkat ederek tüketmesini tavsiye ediyor.

Asırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı - 3. Resim
Başlık ResmiAsırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı - 3. Resim

Tulum peynirinin faydaları kısaca şunlar:

  • Yüksek Protein: Kas gelişimi ve dokuların iyileşmesi için önemli bir kaynaktır. 100 gram Erzincan tulum peynirinin protein miktarı ortalama 20-25 gramdır.
  • Kalsiyum Deposu: Kemik ve diş sağlığını güçlendirir, osteoporoz riskini azaltır.
  • Probiyotik: Bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sistemini destekler.
  • Vitamin ve Mineraller: B12 vitamini, fosfor ve çinko gibi besin ögeleri açısından zengindir.
  • Enerji Kaynağı: Yağ ve protein içeriğiyle yüksek enerji verir.
  • Düşük Laktoz: Olgunlaşma sürecinde laktoz oranı azaldığı için laktoz hassasiyeti olanlar daha rahat tüketebilir.

Asırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı - 4. Resim
Başlık ResmiAsırlardır değişmedi! En az 6 ay bekliyor, üretimi 5 bin tona ulaştı - 4. Resim

Editör: ALİ TÜFEKÇİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 10 Temmuz, 2025 - 08:43
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yasam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Büyükçekmece adliyesini neden o gün soydu? 13 Kasım'ı özellikle seçmiş
    Adliye soyguncusu 13 Kasım'ı özellikle seçmiş
    Kaydet
  • 2
    İstanbul Erkek Lisesinde, iğrenç listeye şiddetli tepki: Öğrenci kavgası değil tacize müdahale
    Skandal başka boyuta taşındı! 507 maddelik dehşet ...
    Kaydet
  • 3
    Garanti BBVA Huawei Watch 5 LTE çekiliş sonucu açıklandı! İşte asil ve yedek liste
    Garanti BBVA Huawei Watch 5 LTE çekiliş sonuçları!...
    Kaydet
  • 4
    Son dakika... Antalya'da deprem oldu! AFAD ilk verileri duyurdu
    Antalya'da gece yarısı korkutan deprem!
    Kaydet
  • 5
    Dehşete düşüren olay! 10 yaşındaki çocuk toprağa gömülü halde bulundu
    10 yaşındaki çocuk toprağa gömülü halde bulundu
    Kaydet
YAZARLAR
  • Hasan Sariçiçek
    Hasan Sariçiçek Karabulutlar dağılmıyor
    Kaydet
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Suriye daha fazlasını hak ediyor…
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Bölgenin geleceğini belirleyen soru: Türkiye mi, İsrail mi?
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Suriye Hürriyet Günü yıl dönümünde yeni dengeler ve Türkiye’nin kararlılığı
    Kaydet
  • Celal Toprak
    Celal Toprak İş dünyası, Zengezur'u da yatırım gündemine almalı
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • TUTUKLU SAYISI 20'YE ÇIKTI!
    TUTUKLU SAYISI 20'YE ÇIKTI!
    Kaydet
  • Pitbull iki yaşındaki çocuğu parçalayarak öldürdü: Yunanistan'da feci olay!
    Pitbull iki yaşındaki çocuğu parçalayarak öldürdü: Yunanistan'da feci olay!
    Kaydet
  • "Biz Esad'a ne yaptık ki bizi öldürüyor" demişti!
    Kaydet
  • Genç sanatçılar Mamut’ta! 12. edisyon 33 ismi ağırlayacak
    Genç sanatçılar Mamut’ta! 12. edisyon 33 ismi ağırlayacak
    Kaydet
  • Çırak olarak girdiği dükkanın sahibi oldu
    Çırak olarak girdiği dükkanın sahibi oldu
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Türkiye'nin yolculuğu yerli itki sistemleriyle hızlanıyor! Uzaya milli teknolojimizle çıkacağız
Türkiye'nin yolculuğu yerli itki sistemleriyle hızlanıyor!
Kaydet
10 bin kişi kalp şoklamayı öğrenecek
10 bin kişi kalp şoklamayı öğrenecek
Kaydet
Sezaryen rekor kırdı
Sezaryen rekor kırdı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası