Eliyle tek tek soyuyordu! Kendi makinesini yaptı, kazancını 8 yılda 2 katına çıkardı
Halk arasında "cennet meyvesi" veya "Japon elması" isimleriyle de anılan Trabzon hurması, üreticisine kazandırmaya devam ediyor. Çanakkale'de iki yıldır meyveyi elleriyle soyan bir üretici ise çözüm yolunu kendisi buldu. Hurmayı kendi tasarladığı makineyle soyarak işleme kapasitesini saatte 100 kiloya çıkardı. Böylece 2 kat daha fazla kâr elde etmeyi başardı.
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üretici Sabri Özkan, bahçesinde yetiştirdiği Trabzon hurmalarını kendi tasarladığı makineyle kurutup satarak daha fazla kazanç sağlıyor.
Özkan, Türkiye'de daha çok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetişen Trabzon hurmasını 8 yıl önce Lapseki'deki 4,5 dönümlük arazisine 100 fidan dikerek yetiştirmeye başladı.
Halk arasında "cennet meyvesi" veya "Japon elması" olarak da bilinen, ana vatanı Çin ve Japonya olan ve Türkiye'ye ilk kez Trabzon üzerinden giriş yaptığı için bu adla anılan meyvenin taze olarak satışından istediği geliri elde edemeyen Özkan, 4 yıl önce bu meyveyi kurutup satmak istedi.

KENDİ MAKİNESİNİ YAPTI, KAZANCINI 2'YE KATLADI
İlk yıl meyvenin kabuklarını elleriyle tek tek soyan Özkan, daha sonra bu işlem için kendi tasarladığı makineyle işleme kapasitesini saatte 100 kilograma çıkardı.
Hasat sonrası 40-45 gün süren soyma, kurutma ve paketleme işlemlerinin ardından ürünlerini satışa sunan Özkan, bu yöntemle 2 kat daha fazla kâr elde ediyor.
Özkan, 4 yıldır hurma kuruttuğunu ve üretim miktarını her yıl katlayarak artırdığını söyledi.
KİLOSUNU 500 LİRADAN SATIŞA SUNUYOR
Yıllarca yaptığı hurma yetiştiriciliğinin ardından bu meyveyi kurutmayı denemek istediğini anlatan Özkan, "Başlamadan önce tereddüt ettim. İlk önce ailem için yaptım ve çok hoşumuza gitti. İkinci yıl 500 kilogram, üçüncü yıl 1 ton kadar yaptım. Bu yıl 2 ton kadar ürün işledim" dedi.
Trabzon hurmasının yetiştirilmesi zor bir ürün olduğunu dile getiren Özkan, şöyle konuştu:
"Bu yıl meyve bahçemdeki taze Trabzon hurmasının 1 kilogramını 50 liradan satıyorum. 4-5 kilogram Trabzon hurması işlendiğindeağırlığı 1 kilograma düşüyor ancak 500 liradan satışa sunuyorum. Allah bereket versin. Evimin balkonu üç ton kadar ürün alıyor. Bahçeme de ayrı bir yer daha yaparak daha fazla ürün işlemek istiyorum. Paketleme işlemine başladığımızda en fazla dikkat ettiğimiz şey ise hijyen. Çok dikkatli bir şekilde paketleme işini yapıyoruz."






