Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Eşi benzeri yok! Osmanlı'dan ilham alan Sivaslı usta 7 ayda yaptığı bıçağı 70 bin TL'ye satıyor

Topkapı Sarayı'ndaki Fatih Sultan Mehmet'in kılıcından çok etkilenen Emre Göçeri, kendi tabiriyle benzersiz bir gravür çalışması olan bıçağı üretti. Göçeri, fiyatı çok bulanlara bıçağın özelliklerine dikkat çekerek cevap veriyor.

Kaydet
a- | +A

Sivas'ta yaşayan Emre Göçeri, Topkapı Sarayı'nda bulunan kılıçlardan etkilenerek özel bir bıçak üretti.

Normal boyutlardaki bir Sivas bıçağının 3 katı büyüklüğe sahip olan bıçağı tasarlayan Göçeri, çeliğin üzerine el yapımı gravür işleme yaptı.

Kuruması için 22 yıl beklenen manda boynuzu kullanan Göçeri "Tasarım ve üretim aşaması 7 ay sürdü. 50 bin TL veren oldu ama ben 70 bin TL değer biçtim" dedi.

Eşi benzeri yok! Topkapı'daki kılıçlardan ilham alan Sivaslı usta 7 ayda yaptığı bıçağı 70 bin TL'den satışa sundu - 1. Resim
Başlık ResmiEşi benzeri yok! Topkapı'daki kılıçlardan ilham alan Sivaslı usta 7 ayda yaptığı bıçağı 70 bin TL'den satışa sundu - 1. Resim

100 YILLIK İŞLEMELER KULLANILDI

"Topkapı Sarayı'ndaki kılıcı inceledikten sonra çelik merakı başladı" ifadesini kullanan Göçeri, hikayesini şöyle anlattı:

"Fatih Sultan Mehmet'in kılıcını inceledikten sonra dövme bir çelik yapmamız gerektiğini anladık. Bu dönemde kılıcın pek tutmayacağını düşündüm ve bir çakı yapmaya karar verdim.

Dedemizin 100 sene önceki yapmış olduğu işlemeleri inceledim. 'Eğer bu işlemeleri el kalemi ile gravür dökebilirsek muhteşem bir şey ortaya çıkar' dedik ve başardık.

Eşi benzeri yok! Topkapı'daki kılıçlardan ilham alan Sivaslı usta 7 ayda yaptığı bıçağı 70 bin TL'den satışa sundu - 2. Resim
Başlık ResmiEşi benzeri yok! Topkapı'daki kılıçlardan ilham alan Sivaslı usta 7 ayda yaptığı bıçağı 70 bin TL'den satışa sundu - 2. Resim

TAMAMEN EL İŞLEMESİ

Son zamanda makine gravür diye piyasada satılan ürünler çıktı. Makinaya yazılımı yapıyorsunuz, işlemeyi giriyorsunuz ve makine ona lazer ile işlemeyi yapıyor. Biz bunu lazer kalemler ile değil de el yazması eski oyma kalemlerle bal mumu ile işledik. Sapında ise manda boynuzu kullandık.

'DELİRMİŞ BU' DEDİLER

Gösterdiğimiz herkes beğeniyor. Ülkenin protokol kısmına da gösterdik ama ikincisini yerine koyabileceğimiz bir ürün olmadığı için hediye edemedik. Bazıları 70 bin lirayı duyunca 'Delirmiş bu' diyor.

Eşi benzeri yok! Topkapı'daki kılıçlardan ilham alan Sivaslı usta 7 ayda yaptığı bıçağı 70 bin TL'den satışa sundu - 3. Resim
Başlık ResmiEşi benzeri yok! Topkapı'daki kılıçlardan ilham alan Sivaslı usta 7 ayda yaptığı bıçağı 70 bin TL'den satışa sundu - 3. Resim

NEDEN BU KADAR PAHALI?

Biz de isteriz 3-5 bin lira olsun ama sadece minyatürünü 40 günde imal ediyoruz. Yaklaşık 55 gün öğrenim sürecim oldu. Topkapı Sarayı'na iki kez daha gitmek zorunda kaldım. İlkinde fotoğraf çekmenize izin vermediler. Hemen hemen 7 ayı buldu bunu yapmam."

BAKMADAN GEÇME
Saat tamircileri zamana ayak uyduramadı! Samsun
HABER

Saat tamircileri zamana ayak uyduramadı! Samsun'da 55 yıllık usta mesleğini bu sözlerle bıraktı

Cumhurbaşkanı
HABER

Cumhurbaşkanı'ndan Bahçeli'ye pek çok devlet büyüğünde onun bastonları var

Malazgirt
HABER

Malazgirt'e özel 1000 yıllık bastonlar yaptı! Ahlatlı usta kutlamalar için özel ceviz ağacı kullanıyor

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yaşam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.