Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 11:50
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Yasam
  3. Kil tabletlerde bulunan 4000 yıllık yemek tarifi! 'Babil kuzu yahnisi' binlerce yıl önceye dayanıyor
Yasam

Kil tabletlerde bulunan 4000 yıllık yemek tarifi! 'Babil kuzu yahnisi' binlerce yıl önceye dayanıyor

Son Güncelleme: 04 Mart, 2025 - 15:24
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Kil tabletlerde bulunan 4000 yıllık yemek tarifi! 'Babil kuzu yahnisi' binlerce yıl önceye dayanıyor
Fotoğraf BaşlığıKil tabletlerde bulunan 4000 yillik yemek tarifi! 'Babil kuzu yahnisi' binlerce yil önceye dayaniyor

Bil tabletlerinin okunmasıyla birlikte ortaya çıkan bilgilerden biri de Mezopotamya yemekleri oldu. Babil kil tabletlerinde yer alan bir yemek tarifi de sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. "Babil kuzu yahnisi" (Babylonian Stew of Lamb) olarak bilinen tarif görenlerin iştahını kabartıyor.

Kaydet
a- | +A

Eski çağlarda yaşamış olan milletlere ait antik mutfakları hakkında çok fazla yazılı bilgi bulunmuyor.

Sanat ve arkeolojik kalıntılardan günümüze ulaşan mutfaklardan biri Mezopotamya mutfağı oldu. Mezopotamya'dan yemek tarifleri içeren üç kil tablet korunarak günümüze ulaştı.

Kil tabletlerle birlikte bize 4000 yıl önce neler yenildiğine dair bilgiler verilen tabletlerden birindeki "Babil kuzu yahnisi tarifi" sosyal medya şefleri tarafından uygulamalı olarak hazırlanıyor.

BABİL YEMEKLERİ

MÖ. 1750 civarına tarihlenen ve Akad dilinde yazılmış olan antik Babil mutfak tabletlerinden geriye sadece üç tane kaldı.

Bunlar dünyanın "bilinen en eski yemek tarifleri"ni ortaya koyuyor.

Yale'de Babil Koleksiyonu'nda muhafaza edilen tabletlerden biri ağır hasar görmüş olsa da et yemekleriyle ilgili üç tarif yer alıyor:

  • Kil tabletlerde yazan yemek tariflerinden ilkinde hepsi de yahniye benziyor.
  • İkinci tablet yedi adet kuş yemeği tarifi sunuyor ve bunların hazırlanışına dair ipuçları da veriyor.
  • Üçüncü tablette 25 kısa güveç ya da çorba tarifinin adı yazılı halde yer alıyor.

Kil tabletlerde bulunan 4000 yıllık yemek tarifi! 'Babil kuzu yahnisi' binlerce yıl önceye dayanıyor - 2. Resim
Başlık ResmiKil tabletlerde bulunan 4000 yıllık yemek tarifi! 'Babil kuzu yahnisi' binlerce yıl önceye dayanıyor - 2. Resim

BABİL KUZU YAHNİSİ

“Kuzu eti suyu. Et kullanılır. Su hazırlanır. Yağ ilave edilir. İnce taneli tuz, risnātu, soğan, Acem arpacık soğanı ve süt eklersiniz. Pırasa ve sarımsağı eziyorsun. ” -Yale Babil Koleksiyonu'ndaki Babil kil tableti

Uzmanlar Babil kil tabletlerinde yazan "Babil kuzu yahnisi" tarifine uzun zaman kafa yoruyor.

Sebebi ise kil tabletler tam değil; içlerinde delikler ve çatlaklar var. Bir başka problem de tüm malzemelerin bugün elimizde bulunmaması.

Bazı Babil kelimelerinin manası hakkında hâlâ tartışma olması tariflerin anlaşılmasını güçleştiriyor. Tabi kil tabletlerde ölçüler ve pişirme yöntemleri de yazmıyor.

Bunun üzerine Suriye, Ürdün, İran ve Türkiye'de asırlardır üretilen yöre yemeklerinin isimlerinden ve muhtevalarından yardım alınıyor.

Netice olarak Babil saray mutfağında yapıldığı düşünülen bir yemeğe en uygun tarif çözülüyor.

Kil tabletlerde bulunan 4000 yıllık yemek tarifi! 'Babil kuzu yahnisi' binlerce yıl önceye dayanıyor - 1. Resim
Başlık ResmiKil tabletlerde bulunan 4000 yıllık yemek tarifi! 'Babil kuzu yahnisi' binlerce yıl önceye dayanıyor - 1. Resim

BABİL KUZU YAHNİSİ TARİFİ

Laphams Quarterly dergisine tarif hakkında bilgi veren uzmanlar "Babil kuzu yahnisi" tarifi için şunları söylüyor:

"Bu da basit bir tarif. Etin kesimi belirtilmemiş. Biz incik seçtik. Risnātu için, emmer unu ve yağ ile karıştırılmış ve daha sonra yemeğin içine ufalanmış küçük sert kırıntılar halinde kızartılmış haşlanmış arpa kullandık.

Et kuyruk yağında sotelenir ve ardından arpa ve sebzeler eklenir. Son olarak tam yağlı süt dökülür ve kırıntılar güveçte ufalanır. Tencere birkaç saat kaynamaya bırakıldığında süt kesilir, et ve tahıl yumuşar.

Ortaya çıkan yemek, ezilmiş pırasa ve sarımsağın biberli garnitürüyle servis edilir.

Çoğul isim risnātu, rasānu (“ıslatmak, demlemek”) fiilinden türetilmiştir ve açıkça yemekteki bir işleve atıfta bulunur - “ıslatıcılar” veya benzerleri. Tahılı ıslatmak için sirke, su, süt kullanmış ve risnātu üretmek için basınçla birleştirmiş olabiliriz.

Diğer metinlerden ekmeklerin (kırıntıların) baharatlı ve çeşitli kokularda olabileceğini biliyoruz, ancak tarifte hiçbir şey belirtilmediğinden, yemeğin genel tadına en az müdahale etmek için nötr bir seçenek seçtik.

Kekleri et suyuna katmak için parçalayıp ufaladık ve doku için birkaç tanesinin yemekte kendi kendine çözünmesine izin verdik."

BAKMADAN GEÇME
14 bin yıllık yazı hiçbir dile benzemiyor! Gizemli tabletin sonuçları araştırmacıları bilinmezliğe götürdü
HABER
14 bin yıllık yazı hiçbir dile benzemiyor! Gizemli tabletin sonuçları araştırmacıları bilinmezliğe götürdü
Binlerce yıllık tablet gün yüzüne çıktı! Hatay
HABER
Binlerce yıllık tablet gün yüzüne çıktı! Hatay'da milattan önce 15'inci yüzyıla ait tablet bulundu

BABİL KUZU YAHNİSİ YAPILIŞI

Babil kuzu yahnisinin nasıl yapıldığıyla alakalı "Tasting History" sitesi şu tarifi veriyor:

Risnâtu için:

  • Fırını önceden 425°F'ye (220°C) ısıtın.
  • Arpa unu ve tuzu bir kapta karıştırın. Su ve yağı ekleyin ve cıvık bir hamur oluşturmak için karıştırın.
  • Hamuru küçük kekler halinde şekillendirin. Astarlanmış bir fırın tepsisine yerleştirin ve 25 dakika pişirin. Fırını kapatın ve risnātuları kurumaları için orada bırakın. Peksimet kadar kuru olmamalarını, ancak kolayca parçalanabilecek kadar kuru olmalarını istersiniz.
  • Risnâtu kuruduktan sonra ezerek iri bir toz haline getirin, ancak daha sonra kruton olarak kullanmak üzere biraz daha büyük parçalar bırakın.

Güveç için:

  1. Soğanı bir tavada az miktarda yağ ile yaklaşık 7 dakika veya yarı saydam hale gelene kadar soteleyin. Bir kenara koyun.
    Soğan pişerken, yağın bir kısmını büyük bir tencerede eritin. Kuzu etini ekleyin ve üzerine biraz tuz serpin. Kuzu eti kahverengileşmeye başlayana kadar pişirin.
  2. Sıcak suyu, tuzun geri kalanını ve yağın geri kalanını ekleyin. Bir taşım kaynatın, ardından ateşi kısın ve 5 dakika pişirin.
  3. Sotelenmiş soğanı, arpacık soğanı, sütü ve risnâtu kırıntılarının çoğunu ekleyin (birkaç büyük parçayı sonrası için saklayın). 20 dakika boyunca pişirin.
  4. Sarımsağı havan ve havan tokmağı ile ezin. Pırasayı ekleyin ve birlikte ezin. Bu karışımı güvece ekleyin.
  5. Bu noktada, güveçte daha fazla et suyu istiyorsanız daha fazla süt ekleyebilirsiniz. 20 ila 30 dakika daha veya kuzu eti güzelce yumuşayana kadar pişirin. Daha koyu bir güveç istiyorsanız kapağı kapalı bırakın.
  6. Kuzu eti yumuşadığında, tabağa alın ve büyük risnātu parçaları ve küçük doğramalarla süsleyin.
  7. Kuzu eti yumuşadığında tabağa alın ve isterseniz daha büyük risnātu parçaları ve küçük doğranmış pırasa ile süsleyin. Servis yapın.

Malzemeler

Risnātu

  • 1 su bardağı (140 g) arpa unu
  • 1/3 su bardağı (75 ml) su
  • 1/4 fincan (60 ml) zeytinyağı
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Güveç

  • 1 litre (1 L) sıcak su
  • 1/2 fincan (100 g) yağ, bulabilirseniz yağlı koyun kuyruğundan kullanın, ancak normal koyun kuyruğu, donyağı veya domuz yağı gibi herhangi bir hayvansal yağ işe yarayacaktır
  • 2 çay kaşığı deniz tuzu
  • 1 soğan, doğranmış
  • 1/4 fincan (50 g) doğranmış İran arpacık soğanı*
  • 2 su bardağı (475 ml) koyun sütü veya inek ya da keçi sütü
  • 1/2 su bardağı doğranmış pırasa
  • 4 ila 5 diş sarımsak
  • 450 g büyük lokmalık parçalar halinde kesilmiş kuzu eti

Editör: ALİ TÜFEKÇİ
Ali Tüfekçi
Ali Tüfekçi
Toplam Haber Sayısı: 120
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 04 Mart, 2025 - 15:24
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yasam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    5 çocuk babası adam belediye önünde gözyaşları içinde kendini yaktı! Afşin Belediyesi'nden açıklama geldi
    5 çocuk babası adam kendini yaktı!
    Kaydet
  • 2
    Altın için en sert yıl kapıda! İslam Memiş: Gram altın 5 haneyi görebilir
    Altın için en sert yıl kapıda! İslam Memiş: Gram a...
    Kaydet
  • 3
    Çoban ihbar etti, Şırnak'ta mağarada ceset bulundu! Ekipler özel kıyafetle yanına yaklaşabildi
    Çoban ihbar etti, Şırnak'ta mağarada ceset bulundu...
    Kaydet
  • 4
    Kamu çalışanları için reform geliyor! 30 bin lira seyyanen zam neden geri alındı?
    Kamu çalışanları için reform geliyor! 30 bin lira ...
    Kaydet
  • 5
    Kışın vazgeçilmezi, adeta altın değerinde! Tanesini 6 bin liradan satıyorlar
    Kışın vazgeçilmezi, adeta altın değerinde! Tanesin...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Mehmet Emin Uluç
    Mehmet Emin Uluç Şampiyonluk bir hayal imiş
    Kaydet
  • Kemal Belgin
    Kemal Belgin Tedesco kaşınınca…
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Afiyet olsun
    Kaydet
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Faiz indirimi…
    Kaydet
  • Ömer Ekinci
    Ömer Ekinci Bir kere dolandırılmak yetmedi: ‘Paranı kurtaracağız’ tuzağı
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • HAK-İŞ'ten asgari ücret için kritik çağrı: Zam böyle belirlensin!
    HAK-İŞ'ten asgari ücret için kritik çağrı: Zam böyle belirlensin!
    Kaydet
  • Kerem Aktürkoğlu maç sonu özür diledi
    Kerem Aktürkoğlu maç sonu özür diledi
    Kaydet
  • Fenerbahçe'ye yıldız isimden kötü haber: Oyuna devam edemedi
    Fenerbahçe'ye yıldız isimden kötü haber: Oyuna devam edemedi
    Kaydet
  • Deutsche Bank'tan faiz, enflasyon, büyüme ve dolar tahminleri
    Deutsche Bank'tan faiz, enflasyon, büyüme ve dolar tahminleri
    Kaydet
  • Tezgahtaki hamsinin fiyatı 3 katına fırladı!
    Tezgahtaki hamsinin fiyatı 3 katına fırladı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Vatandaşlık maaşı merak ediliyor! Uzman isim detaylarını açıkladı
Vatandaşlık maaşı merak ediliyor!
Kaydet
24 saat içinde öldüren enfeksiyon yayılıyor! Kırmızı leke diye geçmeyin
24 saat içinde öldüren enfeksiyon yayılıyor! Kırmızı leke diye geçmeyin
Kaydet
Şener Üşümezsoy’dan ‘Marmara’ açıklaması: “Büyük deprem riski oluşturan hat kalmadı”
Şener Üşümezsoy’dan ‘Marmara’ açıklaması: “Büyük deprem riski oluşturan hat kalmadı”
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası