Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Yasam
  3. Osmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi
Yasam

Osmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi

Son Güncelleme: 26 Mayıs, 2024 - 09:36
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Osmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi
Fotoğraf BaşlığıOsmanli askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi

Konya'nın yemek kültüründe geleneksel bir tat haline gelen yağ somunu "Anadolu'nun pizzası" olarak vazgeçilmez bir lezzet haline geldi. Uzun süre tok tutması sebebiyle Osmanlı döneminde askerlere verilen, lezzetiyle damak çatlatan yağ somunu bir yüzyıla yakın bir zamandır (4 kuşak) bu fırında yapılıyor.

Kaydet
a- | +A

Osmanlı döneminde askerlere yiyecek olarak verilen Konya'da geleneksel bir tat olan tereyağlı yağ somunu, vatandaşlar tarafından özellikle kahvaltılarda ilgi görmeye devam ediyor.

3'üncü kuşak olan babasının mesleğini devam ettiren ve fırıncılığa merak üzerine başlayan Hakan Şendağlı, erken saatlerde fırına gelip yağ somununun hamurunu hazırlayarak, hamurları tek tek açıyor.

Vatandaşların isteğine göre pastırmalı, sucuklu, kavurmalı, küflü peynirli, ballı, peynirli gibi 15 farklı çeşitte hazırlanan yağ somunları fırına atılarak pişirmeye bırakılıyor.

Tarihi Mahkeme Hamamının yanında yıllardır müşterilerine hizmet veren Hakan Şendağlı, “Yağ somunu Konya'da dedemin çıkarttığı bir üründür. Önceden zamanında somun ekmeği ve yağdan yapılırmış şimdi ise içine malzemeler girdikten sonra çok popüler bir hale geldi. Bir o kadar da lezzetli hale geldi. Bu lezzete herkes gelip tadına bakıyor” dedi.

Osmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi - 1. Resim
Başlık ResmiOsmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi - 1. Resim

"KONYA'DA ETLİEKMEK BİLİNEN BİR LEZZET BU DA YANINDA TUTULDU"

Babasının yanında mesleğe başlayarak kendini geliştiren Hakan Şendağlı, “Tarihini soranlar oluyor. Dedemin zamanında öğrenci kesimi gelip ekmek arası ucuz yiyecek alternatif ürün olmadığı için bakkaldan bir ekmek, biraz daha yağ eklendiği zaman öğrencilerin tercih ettiği atıştırmalık yiyecekmiş. Ekmek arası yağ bu da fırında ısıtarak tüketilirmiş.

Osmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi - 2. Resim
Başlık ResmiOsmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi - 2. Resim

Şimdi isteğe göre yapıldığı için popüler oldu. Konya'da etliekmek bilinen bir lezzet bu da yanında tutuldu. Normalde eskiden bizim Konya yöresine uygun olarak küflü yeşil peynir ile yapılırdı. Şimdi içerisine bir çok ürün girmeye başladı. İçerisine bir çok peynir çeşidi ile pastırma, sucuk ve kavurma gibi ürünler de ekleniyor. Ek olarak bu lezzetin tahinli helvalısını bile yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Osmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi - 3. Resim
Başlık ResmiOsmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi - 3. Resim

"ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTIKÇA MÜŞTERİ DE İLLAKİ ARTIYOR"

Dükkanını erken saatlerde açarak hamur hazırlama aşamasını sıralayan Şendağlı, “Erken saatlerde geliyoruz. Hamurunu mayaladıktan sonra beklemeye alıyoruz daha sonra kabarıyor. Kabarma işleminin ardından hamurlar ekmekler için hazırlama aşamasına geçiyor. Ekmeği hazırladıktan sonra malzemeleri hazırlayıp müşterilerimizi bekliyoruz. Müşterilerimizin isteğine göre de fırında tekrar pişirip sunuma hazır vaziyete getiriliyor. Çeşitlerimizi sıralamak gerekirse, küflü peynirden başlar, her çeşit peynir karıştırabiliriz. Müşteri portföyü artık çok geniş. Ürün çeşitliliği arttıkça müşteri de illaki artıyor, her damak lezzetine uyum sağladıkça. Bir nevi yerli pizza gibi oldu” şeklinde konuştu.

Osmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi - 4. Resim
Başlık ResmiOsmanlı askerlerine yiyecek olarak veriliyordu! Günümüzde vazgeçilmez hale geldi - 4. Resim

İş yerine gelen müşterilerin yurt dışına bu lezzeti istediklerini anlatan Hakan Şendağlı, “Gelen tekrar geliyor hatta ‘bunu bize kargo yapın' diyenler bile oluyor. Çok fazla talep var şuanda. Türkiye sınırlarını aşmış durumda. Dünya genelinde düzenlenen birkaç fuardan ürünü sergilemek için teklif dahi aldık. Bu lezzetin fiyatı ise 140 liradan başlıyor, 210 liraya kadar değişiyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME
Japonlar ramazan pidesinin vazgeçilmezi Gökova sarı susamına hayran
HABER
Japonlar ramazan pidesinin vazgeçilmezi Gökova sarı susamına hayran
6 asırlık lezzet: 7 saatte pişiyor, merak edip yiyen hayrete düşüyor
HABER
6 asırlık lezzet: 7 saatte pişiyor, merak edip yiyen hayrete düşüyor
Türkiye
HABER
Türkiye'den dünyaya 81 ilden damak çatlatan lezzetler! Türk Mutfağı Haftası işte böyle kutlandı

Editör: ALİ TÜFEKÇİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 26 Mayıs, 2024 - 09:36
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yasam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    AKOM İstanbul'da kar başlangıcı için saat verdi! İzlanda soğuğu 8 gün sürecek
    AKOM İstanbul'da kar başlangıcı için saat verdi! İ...
    Kaydet
  • 2
    Ankara'da saatler sürecek su kesintisi! Ankara Yenimahalle'de sular ne zaman gelecek?
    Ankara Yenimahalle'de sular ne zaman gelecek?
    Kaydet
  • 3
    Bakan Uraloğlu'ndan Hatay Havalimanı açıklaması! Yüksek hızlı tren müjdesi de verdi
    Bakan duyurdu! Bir kente daha yüksek hızlı tren ge...
    Kaydet
  • 4
    Beşiktaş'ın yeni transferini canlı yayında duyurdu: Orkun Kökçü ikna etti
    Beşiktaş'ın transferini canlı duyurdu: Orkun ikna ...
    Kaydet
  • 5
    Medistate Çekmeköy hastanesinin sahibi Prof. Dr. Eyüp Gümüş kimdir?
    Prof. Dr. Eyüp Gümüş kimdir?
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Suriye’yi rahat bırakmıyorlar!..
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Batı Türkleri
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Türkiye-Suriye-ABD ve İsrail hattı…
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Müjde: Kadın ve genç istihdamı desteğinde süre uzatıldı!
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan Vagon vagon hüzün taşır trenler
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • 42 temsilci PFDK'ya sevk edildi, 33 isim incelemede
    42 temsilci PFDK'ya sevk edildi, 33 isim incelemede
    Kaydet
  • Önce soğuk sonra kar geliyor! Sibirya soğukları kapıya dayandı
    Önce soğuk sonra kar geliyor! Sibirya soğukları kapıya dayandı
    Kaydet
  • Bisikletiyle umre yolculuğu: 31 günde 3 bin 450 kilometre pedal çevirdi
    Bisikletiyle umre yolculuğu: 31 günde 3 bin 450 kilometre pedal çevirdi
    Kaydet
  • Diyarbakır'da düğün sonrası ortalık karıştı! Damat yerde yatan kişiye siper oldu
    Diyarbakır'da düğün sonrası ortalık karıştı! Damat yerde yatan kişiye siper oldu
    Kaydet
  • Piyasa yapıcı bankalar açıklandı!
    Piyasa yapıcı bankalar açıklandı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Beşiktaş'ta iki kadro dışı birden: Necip Uysal'dan ilk açıklama geldi
Beşiktaş'ta iki kadro dışı birden: Necip'ten ilk açıklama
Kaydet
30 metre çukur açtılar! Tarihi eser arayanlara suçüstü
30 metre çukur açtılar! Tarihi eser arayanlara suçüstü
Kaydet
ABD’de adliye binasında silahlı saldırı! Ölü ve yaralılar var
ABD’de adliye binası savaş alanına döndü!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası