Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Yasam
  3. Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti
Yasam

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti

Son Güncelleme: 14 Mart, 2025 - 09:36
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala

Özbekistan'da "ağız açar" olarak adlandırılan, tereyağı ve süt katılarak tandırlarda pişirilen patır ekmeği, ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. "Patır naan" veya "patır non" denilen ekmek, görüntüsüyle ramazan pidesine benzese de malzemeleri ve lezzetiyle kendine has bir ekmek olarak tüketiliyor. Öyle ki Babür Şah bu ekmek için özel talimat veriyor.

Kaydet
a- | +A

Özbekistan'da günlük hayatta ayrı bir yere sahip bu ekmeğin kullanılan malzeme, yapılış şekli ve yöreye göre 50'den fazla çeşidi bulunurken, ülke halkı özel günlerde, düğün ve ramazanda genellikle tereyağı veya kuyruk yağı ile süt ilave edilerek hazırlanan patır ekmeğini tercih ediyor.

Patır ekmeğinin yapılış şekline göre "navvay", "kazan", "katlama", "gıcdalı", "şırmay", "abı", "laçıra", "külçe"; katıldığı malzemelere göre soğanlı, etli, kuyruklu, cevizli, yağlı, sütlü, susamlı; yapıldığı yöreye göre de Semerkand, Buhara, Kokand, Zamin, Harezm ekmeği gibi çeşitleri bulunuyor.

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 1. Resim
Başlık ResmiPideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 1. Resim

Ülkede özellikle ekmeklerin satıldığı "ekmek pazarları" bulunurken, bu pazarlarda odun ve kömürle tandırlarda pişirilen patır ekmekler büyük ilgi görüyor.

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 2. Resim
Başlık ResmiPideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 2. Resim

Özbeklerde "nan" olarak adlandırılan ekmek, evlerde kadınlar tarafından pişirilirken, büyük tandırların kurulduğu ekmek fırınlarında ise erkekler tarafından hazırlanıyor.

Halkın "navvay" dedikleri ekmek ustaları sabah erken saatlerden itibaren ekmek pişirmek için hazırlıklara başlarken, günün ilk ekmeği daha güneş doğmadan hazır oluyor. Özbekler, kahvaltı dahil tüm yemeklerde daha çok tandırdan taze çıkan sıcak ekmeklere rağbet gösteriyor.

Ülke genelindeki tüm pazarlarda ekmek çeşitlerinin satıldığı ayrı yerler bulunurken, insanlar her ustanın pişirdiği ekmeği üzerindeki desenlerden fark edebiliyor. Özbekler, ramazanda genellikle tereyağı veya kuyruk yağı ile süt ilave edilerek hazırlanan patır ekmeğini tercih ediyor.

BAKMADAN GEÇME
Ramazan pidesi nasıl yapılır? Evde ramazan pidesi yapmanın püf noktaları nelerdir? İştah kabartan pide tarifi
HABER
Ramazan pidesi nasıl yapılır? Evde ramazan pidesi yapmanın püf noktaları nelerdir? İştah kabartan pide tarifi

DAMAK ZEVKİNE GÖRE ÇOK FARKLI EKMEKLERİ TERCİH EDİYOR

Taşkent'teki bir pazarda ekmek satan Aziz Akbarov uzun yıllardan beri pazarda ekmek sattığını belirterek, ekmeklerin farklı ustalar tarafından, farklı yöntemlerle hazırlandığını söylüyor.

Tezgahında 50'den fazla ekmek çeşidinin bulunduğunu ifade eden Akbarov, "İnsanlar, kendi imkanları ve damak zevkine göre çok farklı ekmekleri tercih ediyor ve sattığım tüm ekmek çeşitlerinin kendi müşterisi var" diyor.

Akbarov, halkın ramazanda genellikle en çok patır ekmeğini tercih ettiğini dile getirirken, bunun lezzetinden dolayı vatandaşlar tarafından ilgi gördüğünün altını çiziyor.

LEZZETLİ VE DAYANIKLI

Sattıkları ekmek çeşitleri arasında ayrıca katmerli, tereyağlı, kuyruk yağlı, cevizli ve susamlı ekmeklerin büyük talep gördüğünü belirten Akbarov, her ekmeğin kullanılan malzemeye göre kendine has tadı ve şeklinin bulunduğunu dile getiriyor.

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 3. Resim
Başlık ResmiPideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 3. Resim

Bazı vatandaşların yurt dışına giderken yanlarında özellikle patır ekmeği götürdüklerini ifade eden Akbarov, patır ekmeğinin lezzetinin yanı sıra günlerce bekletilmeye dayanıklı olmasından dolayı da tercih edildiğini söylüyor.

Ramazan ayında günde binden fazla ekmek sattığını ifade eden Akbarov, bazı müşterilerinin tercih ettiği ekmek çeşidi için önceden sipariş verdiğini ve hatta ön ödeme bile yaptığını anlatıyor.

"YOLCULUKTA YOLDAŞ OLSUN"

Özbekler, günlük yaşamlarında ayrı bir yere sahip ekmeğe her zaman büyük saygı gösteriyor ve çocuklarına küçük yaşlardan başlayarak ekmeğe saygıyı öğretiyor.

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 4. Resim
Başlık ResmiPideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 4. Resim

Günlük tüketimin yanı sıra özel günler, misafirler ve askere gidecekler için özel ekmekler hazırlayan Özbekler, misafirlerini ekmekle karşılayıp ekmekle uğurluyor.

Özbekler, uzun süre evden ayrılanlara "yolculukta yoldaş olsun" dileğiyle ekmek verirken, ayrıca ekmeği bir parça ısırtarak, yakınları dönene kadar evinde saklıyor ve böylece bıraktığı rızkına tekrar kavuşacağına inanıyor.

Odada yalnız uyuyan çocuğunun yastığının altına ekmek koyan Özbekler, böylece çocuğun yalnız kalmadığına ve ona kötülüklerin gelmeyeceğine inanıyor.

Evlilik öncesi tarafların kararlılığını belirtmek için "nan sındırma (ekmek kırma)" diye adlandırdıkları özel bir tören yapılıyor. Buna göre, damat tarafının getirdiği ekmeklerin kırılarak sofraya konulması gelin tarafının düğüne razı olduğu anlamına geliyor.

Dükkandan çift sayıda ekmek almaya, günlük yaşantı ve iyi günlerinde sofraya çift sayıda ekmek koymaya özen gösteren Özbekler, sofradaki ekmeğin çift olmaması durumunda bir ekmeği ikiye bölerek, sofradaki ekmek sayısının çift olmasını sağlıyor.

Taziye veya ölenleri anma merasimlerinde ise sofraya tek sayıda ekmek bırakılıyor.

Özbek köylerindeki evlerin bahçesinde tandırlar bulunuyor. Köydeki her evin yaptığı ekmeğin üzerindeki desenler de farklı oluyor. Günümüzde de köylerde yeni ekmek pişiren komşular birbirlerine taze ekmek verme geleneğini sürdürüyor.

BABÜR ŞAH'IN PATIR EKMEĞİ SEVGİSİ

Ülkede ayrıca sadece Semerkand'da yapılan bir ekmek çeşidi de bulunurken, bu ekmeğin tadı, ülke sınırlarını aşmış bulunuyor. Tarifi ve yapılışı babadan oğula geçen Semerkand ekmeği, ailenin erkekleri tarafından yapılıyor.

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 5. Resim
Başlık ResmiPideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 5. Resim
Babür Şah 1526 - 1530

Çok lezzetli ve dayanıklı olan bu ekmekler, bozulmadan bir aydan fazla saklanabiliyor. Özbekler, diğer yörelerde hazırlanan Semerkand ekmeğinin Semerkand'daki kadar lezzetli ve dayanıklı olmadığını söylüyor.

Hindistan'da Babür İmparatorluğu'nu kuran Babür Şah'ın bu ekmeği çok sevdiği biliniyor.

"SEMERKAND'IN HAVASINI SUYUNU GETİREMEDİK"

Rivayete göre, doğduğu toprakları beylikler arasında çıkan savaş yüzünden terk ederek, Hindistan topraklarını fetheden Babür Şah, Semerkand ekmeğini çok özler ve bundan dolayı Semerkand'dan ekmek ustalarını getirtmeyi emreder.

Babür Şah, Hindistan'a getirilen Semerkandlı en ünlü ekmek ustaları tarafından hazırlanan Semerkand ekmeğinden memnun kalmaz ve ustaya ekmeğin hazırlanmasında hamura neyi katmadığını sorar.

Semerkandlı usta da "Sultanım, sizin emriniz üzerine bu ekmeğe katılan tüm malzemeleri Semerkand'dan getirdik. Ancak Semerkand'ın havasını suyunu getiremedik" diye cevap verir.

İşte çeşit çeşit Semerkand patır ekmekleri:

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 6. Resim
Başlık ResmiPideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 6. Resim

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 7. Resim
Başlık ResmiPideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 7. Resim

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 8. Resim
Başlık ResmiPideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 8. Resim

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 9. Resim
Başlık ResmiPideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 9. Resim

Pideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 10. Resim
Başlık ResmiPideye benziyor ama değil! Patır ekmeği asırlardır Özbekistan sofralarının vazgeçilmez lezzeti - 10. Resim

Editör: ALİ TÜFEKÇİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 14 Mart, 2025 - 09:36
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yasam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Erdoğan ve TÜRK-İŞ faktörü! Asgari ücret zammında bambaşka bir rakam ortaya çıktı
    Erdoğan ve TÜRK-İŞ faktörü! Asgari ücret zammında ...
    Kaydet
  • 2
    KPSS 7348, 7322, 3384, 3004 ve 1101 nitelik kodu nedir? KPSS nitelik kodları ve anlamları
    7348, 7322, 3384, 3004 ve 1101 nitelik kodu nedir?
    Kaydet
  • 3
    Sercan Yaşar tutuklandı! Uyuşturucu suçlamasıyla cezaevine gönderildi
    Sercan Yaşar tutuklandı! Uyuşturucu suçlamasıyla c...
    Kaydet
  • 4
    Jandarma kaçak avcılığa karşı denetime çıktı! Dağlar kontrol edildi
    Jandarma denetime çıktı! Dağlar kontrol edildi
    Kaydet
  • 5
    TÜRK-İŞ'in mesajı sonrası Bakan Işıkhan'dan sürpriz hamle! Kritik görüşme sonrası peş peşe açıklamalar
    TÜRK-İŞ'in mesajı sonrası Bakan Işıkhan'dan sürpri...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal Alın size, geçen yılki FIFA VAR listesi!
    Kaydet
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal Alın size, geçen yılki FIFA VAR listesi!
    Kaydet
  • Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil
    Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Tarlamızı gazel okuyarak sürdüler!
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük FETÖ’cüler akıllanmaz!..
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Cumhuriyeti CHP mi kurdu?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Yolcu kapısından inip kaçmaya çalıştı dronu unuttu! Cezayı yiyince polisle hatıra fotoğrafı çektirdi
    Yolcu kapısından inip kaçmaya çalıştı dronu unuttu! Cezayı yiyince polisle hatıra fotoğrafı çektirdi
    Kaydet
  • 800 derece ateşte ısıtıp onlarca model yapıyorlar!
    800 derece ateşte ısıtıp onlarca model yapıyorlar!
    Kaydet
  • Serbest bırakılan Danla Biliç'ten ilk açıklama geldi...
    Serbest bırakılan Danla Biliç'ten ilk açıklama geldi...
    Kaydet
  • Biri vurdu diğeri kayda aldı! Husumetlisinin aracını hurdaya çevirdi
    Biri vurdu diğeri kayda aldı! Husumetlisinin aracını hurdaya çevirdi
    Kaydet
  • Rusya'dan Batı'ya açık tehdit: Vururuz
    Rusya'dan Batı'ya açık tehdit: Vururuz
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Cevdet Yılmaz eleştirilere cevap verdi: CHP eğer seçilseydi harcama 6 kat artardı
Cevdet Yılmaz: CHP seçilseydi harcama 6 kat artardı
Kaydet
MSB üç aşamada uygulanan süreci anlattı: O İHA böyle düşürüldü
MSB üç aşamada uygulanan süreci anlattı
Kaydet
Avukatı açıkladı, Levent Gültekin gözaltına alındı!
Levent Gültekin gözaltına alındı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası