Kültürlerin çatısı Diyarbakır

A -
A +

Yemek ve müzik arasında paralellik kurmak çok zor değil; nasıl ki müzik sonsuz sayıda tür, nota ve ritimden oluşuyorsa yemekler de tek bir mutfak kültüründen fazlasını işaret eder. Tam da bu düşünceleri anlatan bir şehir, MEZOPOTAMYA’NIN KAPISI, KÜLTÜRLERİN ÇATISI.  
Diyarbakır, şüphesiz Doğu Anadolu’nun en görkemli şehirlerinden biri. Diyarbakır’ın bereketli ovalarını sulayan kadim ırmaklardan Dicle Nehri kenarında yer alan Kırklar Dağı’nı, en azından SUZAN-SUZİ türküsünü duymuşsunuzdur. Açıkçası biraz da hüzünlü bir hikâyesi var. Dicle kenarındaki işletmeler ise inadına çok keyifli.

SÜT ÜRÜNLERİ BAŞ TACI

Konu kahvaltı olunca önce Diyarbakır mutfağının kahvaltı kültüründen biraz bahsedelim. Bölgedeki gelişmiş hayvancılığa bağlı süt ve süt ürünleri kahvaltıların baş tacı. Bol tereyağında pişen yumurtalar, kavurmalar ve bilhassa yumurtalı  KENGER ön planda. Peynir ürünleri yabani sarımsak ve otlarla tatlandırılmış. Bunların dışında et ürünleri günün her öğünü olduğu gibi kah-valtıların da vazgeçilmezi. Diyarbakır’da esnaf kahvaltısı için en doğru adres, Kahvaltıcı Edip. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası SUR İÇİ çok önemli. Burası şehrin eski yerleşim yerlerinden birisi. Diyarbakır’ın çok kültürlü yapısını yansıtan bu yer; buradaki halkın günlük hayatıyla adapte olmuş.
Tarihî surların üzeri ve HEVSEL  Bahçeleri görkemli manzarayı izlemek isteyenlerle dolu. Sülüklü Han 1500’lü yıllarda Osmanlı döneminde yine bu bölgeye özgü bazalt taşlarından yapılmış, burası aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nda süvari birliklerinin karargâhı. Fincanda pişirilen muhteşem kahve ve özel şerbetleriyle sıra dışı bir mekân.
Diyarbakır belki de ülkemizin en değerli ibadethanelerinden biri ULUCAMİ’ye ev sahipliği yapıyor. ULUCAMİ Anadolu’nun en eski camisi, Ermeni cemaatine ait MARTOMA Kilisesi’nin camiye çevrilmesiyle yapılmış. Caminin avlu cephelerinde farklı dönemlere ait mimari kabartma ve yazıtlar var. Ayrıca caminin İslam âlemi için özel bir yanı da var. ULUCAMİ 5. HAREM-İ ŞERİF olarak kabul görüyor, yani İslam âlemi için kutsal sayılan ilk beş yerden birisi.

ESNAF YEMEKLERİ ÇOK MEŞHUR

Diyarbakır tarihiyle, kültürüyle, yemekleriyle ve tabiatıyla her zamanın şehri. Doğu Anadolu’nun gizemi ve etkileyiciliğini bu topraklarda yoğun olarak hissedersiniz. DİYARBAKIR esnaf yemekleri çok meşhur. Şehrin açık ara en lezzetlilerinden, en iyi esnaf lokantası Hacı Halit. Akşam saatlerinde kapalı; ama öğle saatlerinde şahane, yer bulma sorunu olabilir. Akşam saatlerinde ise muhteşem bir akşam yemeği adresi vereceğim: Hancı Et. Bu restoranın ilk açıldığı yer Doğan Sofra Salonu. Orada da öğle ve akşam yemekleri kesinlikle çok özel. Diyarbakır’a âşık bir işletmeci Şeyhmuz Bey tarafından işletiliyor. Böyle bir mutfak anlatılır gibi değil; aynı anda ve her gün KUZU PÖÇ, ÖRDEK VE KAZ TANDIR, KABURGA DOLMASI, İÇLİ KÖFTE, KIYMALI EKMEK hangisini yiyeceğinizi şaşırıyorsunuz. Her şehrin keşke ŞEYHMUZ gibi sevenleri olsa. Bir de Diyarbakır usulü lahmacun var, en iyi ve doğru adres Diyarbakır Lahmacun Merkezi. Kimse alınmasın bana göre en iyi lahmacun burada yapılıyor. Tatlı konusu yumuşak karnım ve Diyarbakır’da tatlı Hacı Levent demek. BURMA KADAYIF VE SÜTLÜ NURİYE uçuyor, diğer tatlılar da şahane. Hacı Levent  sadece Diyarbakır değil Türkiye için artık bir klasik.
Diyarbakır’da mutlaka AHMET ARİF, CAHİT SITKI TARANCI Müzeleri, SAINT GEORGE  Kilisesi, ŞEYH MUTAHHAR CAMİİ VE DÖRT AYAKLI MİNARE görülmeli ve dönmeden  ‘Kör Yusuf Baharatçısı’na uğranmalı. Baharat ticareti dünyanın gidişatını nasıl değiştirdi sorusunun cevabı yaklaşık 125 yıl önce açılan ‘Kör Yusuf Baharatçısı’nda bulunabilir. 1891’den bugüne kadar insanlara şifa dağıtıyor.  
Özetle Diyarbakır ERBANE İLE COŞMAK, ULUCAMİ önünde DENGBEJ ile duygulanmak, sıra dışı ve olağanüstü lezzetleriyle lezzete varmak ve muhteşem tabiatıyla şaşırtmak için sizleri bekliyor.
Hep söylüyorum ÖNCE DİYARBEKİR vardı.
Düşünsenize her dileğinize
BAŞIM GÖZÜM ÜSTÜNE  diyen bir yurt parçası…

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Kültürlerin çatısı  Diyarbakır

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.