Sağlık ocaklarına gitmek randevulu mu, değil mi?

A -
A +
“Sağlık Bakanlığı, ASM'lere randevusuz olarak gidilip gidilmeyeceğini bir kez daha açıklamalıdır. Vatandaş randevusuz gidebiliyorsa ASM'ler uyarılmalıdır. Yoksa o mesajlar kaldırılmalıdır.   2010 yılından bu yana tüm illerimizde uygulamaya geçen Aile Hekimliği ne yazık ki kâğıt üzerindeki misyonunu gerçekleştirmeden devam etmektedir. Ve pratisyen hekimlerle doldurulan aile hekimlikleri gerekli denetimler sağlanmadığı için de keyfî çalışmaların odağında kalmış, birçok yerde hasta-doktor şiddetine malzeme olmaya başlamıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşlara gönderilen SMS'lerden tutun MHRS ekranında sürekli gördüğümüz "Aile hekimlerine randevu almadan gidebilirsiniz" uyarıları yok sayılmaya ve randevusu olmayan hastalar geri çevrilmeye başlamıştır. ASM'lere giden vatandaşlara randevu olmadığı için muayene imkânı verilmezken ısrar edenlere 182'yi arayın randevu alın, denilmekte. Ne yazık ki 182'ler de, ASM'ye kadar gelen vatandaşa o gün için randevu veremeyeceklerini bir gün sonrasına gün vermektedir. Aile hekimlerinin (DÜRÜST ÇALIŞAN VE SORUMLULUĞUNU BİLEN DOKTORLARI TENZİH EDEREK) birçoğunun denetimsizliği istismar ederek sıkça başvurdukları kişisel mazeretleri dışında görev yerinde olmadıkları 'hasta ziyaretine gitti, şu an sahada görev yapıyor' denilerek gelen hastaların kapıdan döndürüldüğü görülmektedir. Hatta bazı diğer doktorların da müsait olsalar da diğer doktorun hastasına bakmaktan imtina ettiği (kaçındığı) görülüyor.   Sağlık ocaklarına gitmek randevulu mu, değil mi?   Randevusuz hastalara 'doktorun muayene kontenjanı doldu' denilerek muayene olma imkânı verilmeyen ASM'lerde bazen tartışmalar ayyuka çıkıyor.   Sağlık ocaklarına gitmek randevulu mu, değil mi?   Vatandaşlar Sağlık Bakanlığı'ndan konu hakkında ASM'leri sıkı denetimlere tabi tutmasını bekliyor. İlçe sağlık merkezlerine yapılan şikâyetlerin CİMER'e ya da SABİM'e gidin, denilerek yönlendirilmesinin önlenmesini bekliyor. Şikâyetlere sıcağı sıcağına müdahale edilmesinin sağlanmasını bekliyor. Bazı doktorların keyfî davranış ve tutumlarından, çok sık yerlerinde olmayışlarının önüne geçilmesini bekliyor. Randevusuz hasta uygulamasının olup olmadığının da net olarak açıklanmasını istiyor.”           Erol Kara-İstanbul    
Özür dilemeseler de farkında olacaklardır   “Feridun Ağabey, 'Kestane kabuğundan çıkmış kabuğunu beğenmemiş' derler hani… Büyütüp okuttuğumuz adam olsunlar dediğimiz çocuklarımız büyüdüğünde bizi beğenmez oluyorlar. Hâl ve hareketleriyle bizim bilgisizliğimize vurgu yapıyorlar. Bizi arkadaşlarıyla yanlarında görmek istemiyorlar. Hatta daha açık söyleyeyim, bizim kılık kıyafetimizden utanıyorlar. Nasıl bir eğitim alıyorlar bu çocuklar? Kimden nasıl etkileniyorlar da kendi ana babalarını bilgisizlikle suçluyorlar. Kendi ailesinden utanır hâle geliyorlar. Bir öğrenci velisi olarak ben bu eğitime isyan ediyorum. Ve doğrusu kızımın ve oğlumun bana böyle davranmasına üzülüyorum. Bu konuda tavsiyen varsa bekliyorum” diyen İstanbul’dan "Meliha Abla" rumuzlu okuyucumuz, gençliğin içine düştüğü buhranla ilgili teşhisinizde haklısınız. Burada kabahat çocuklarda da değil. Çünkü aldıkları eğitimden öte yaşadıkları hayat onlara birey olmayı geçmişi ile irtibatlı kalmayı vermiyor. Siz ister istemez yeni trende ayak uyduramıyorsunuz. Ama çocuklarınıza sitem etmenize gerek yok. Hatta konuyu şakaya bile getirebilirsiniz. Örnek olarak size akıllı telefonu gösterip “sen de hiçbir şeyden anlamıyorsun anne?” diyen kızınıza sitem etmeden bizim zamanımızda bunlar yoktu, mesela sen de anneannen gibi örgü örebilir misin?” veya “tereyağlı su böreği yapabilir misin?” örneğini verebilirsin. “İngilizce bilmiyorsun” diye sana burun kıvıran liseli oğluna gülerek “Birisi de sana ‘Çince bilmiyorsun?’ dese ne dersin?” diyebilirsin. Daha genel anlamda da farkındalık oluşturmak için yine gülerek “Ben bilmiyorum ama benim oğlum var o biliyor” diyebilirsin. O zaman umarım sizi anlayıp özür dilemeseler bile bir daha bu sözlerin anaya babaya söylenmeyeceğini onları o anne babanın böyle yetiştirdiğini anlayacaklardır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.