“Süresiz nafaka düzenlemesi tekrar gündeme gelebilir mi?”

A -
A +
 
“Efendim; yaklaşık 9 yıldır evliyim ve evliliğim süresince Allah'ım bağışlasın, ellerinizden öper biri kız 3 çocuğum oldu. Eşim, benden önce boşandığı eşine bir çocuğu olmamasına ve dönem dönem çalışmasına rağmen 10 yılı geçkin süredir nafaka veriyor. İlk önceleri bu bizim için sorun olmuyordu fakat 3 çocuktan sonra bu bizim için büyük bir yük hâline geldi. Zaten eşim başarırken belli bir miktar tazminat ödemiş. Bu nafaka bedeli her yıl enflasyon oranında artıyor ve 2021 yılı başında da ödeyeceğimiz oran da neredeyse 1000 TL olacak ve biz bu miktarı aylık olarak çocuklarımıza bile harcayamazken; bunu 11 yıl önce sonlandırılmış bir evliliğin sonucu artık bir yabancı olan birisine veriyoruz. İşin manevi boyutunu geçmiş durumdayım. Artık bu yük bizi zorluyor. Dışarıdan bakınca 'bunu bilerek evlendin' gibi bir düşünce oluşabilir. Fakat benim burada düşündüğüm benim ne olduğumdan ziyade çocuklarımın durumdan nasıl etkilendikleri ve nasıl etkilenecekleridir. Şimdi küçükler. Şu an oluşan maddi zorluğu anlamazlar da biraz daha büyüdüklerinde manevi olarak da bundan etkilenebilirler...
Lafı çok uzattım. Sonuç olarak kısmen azaltılması talebimiz mümkün olmasına karşın; bu nafaka olayından tam olarak kurtulmamız mevcut yasalarla mümkün değil. Yaklaşık 2 sene önce gündeme getirilen SÜRESİZ NAFAKA için yapılacak düzenleme söz konusu olmuştu. Fakat birinci, ikinci, üçüncü derken bir sürü adli paket gündeme geldi. Fakat boynumuzda yüklü bir ceza gibi asılı duran bu nafaka ile ilgili yasal düzenlemeler bir türlü Meclis'imize gelmedi. Sizden ricam NAFAKA DÜZENLEMESİNİ ADİL VE MAKUL BİR DURUMA GETİREBİLMEK İÇİN TEKRAR GÜNDEME GETİRMENİZDİR. Arz ederim.”
        Rumuz: “Ailem için”
 
 
Babamızı evlendirmedik, çok pişmanız!
 
“Feridun Ağabey, biz iki kardeşiz. Annemiz vefat ettiğinde her birimizin evi ocağı vardı. Kocaman insanlardık. Babam ve annem birbirini çok severdi. Annem rahatsızlık sebebiyle çok çile çekmiş babam da anneme gerçekten gözü gibi bakmıştı. Bir yastıkta kırk yıl dedikleri gibi birbirini seviyorlardı. Annemin vefatından sonra babamı evlendirmedik. Aklımıza bile gelmedi. Üzerine konduramadık. Babam da belki düşünse de bize açıkça söyleyemedi. Sanki annemize ihanet mi saydık nedir? Ama aradan sekiz on sene geçince yanlış yaptığımızı anladık. Şimdi babamız tek başına yaşayamaz hâle geldi. İyice yaşlandı. Beslenemez, üzerine başına bakamaz oldu. Biz gidip geliyor elimizden geldiğince bakıyoruz ama akşam hepimiz evimize dönüyoruz. Ne ben ne ablam onun can şenliğine duyduğu ihtiyaç olamıyoruz. Annemin ölümünden sonra onu evlendirmeyerek büyük bir hata ettiğimizi geç anladık. Hiç kimse evlat dahi olsa insanın karısı veya kocası gibi olamadığını fark edemedik veya geç fark ettik...
Buradan sizin aracılığınızla okuyucularınıza seslenmek istiyorum: Eşleri vefat eden anne veya babanızın evlenme isteği olduğunda ona izin verin, yardımcı olun. Her ne kadar sizin için zor bir karar olsa da geride kalan aile büyüğünüzün sonraki hayatını rahat ettirmesi için önemli bir kararmış. Sonra bizim gibi pişman olmayın!..”
        Rumuz: “Ah babam”-Çankırı
 
 
Yıllar sonra gelen özür
 
“Nereden öğrendik hâlâ bilmiyorum ama okulun prizlerine kablo sokup şalteri indirirdik. Bir gün tabii abarttık birkaç kez tekrarladık. Matematik hocasının bilgisayarı da o an fişe takılıymış, bozulmuş bizim bu çocukça oyunumuz yüzünden. O gün de cumaydı İstiklal Marşı için sıraya girdik, neyse bekliyoruz. Bizim bilgisayarı bozulan hoca aldı mikrofonu bağırmaya başladı 'Terör estirir gibi bilgisayarımı bozdunuz, utanmazlar!' diye… O zaman çok eğlenmiştik ama şu an üzülüyorum be hocam özür dilerim."   
           Süleyman Akıllı/İzmit
 
 
Bütün belediyelere örnek olması dileğiyle…
 
Nevşehir Belediye Başkanı Sayın Rasim Arı’nın sosyal medya hesabından paylaştığı yürekleri ısıtan “Kardeşlerim! Eğer bu şehirde bir yavrumuz aç ve açıkta kalır ise bir kuzumuz soğuk yatağa girer ise bunun vebali önce benim ve ekibimin boynunadır. Bu duruma dair bilgisi olan kardeşlerim şahsıma, Turkuaz Masa'ya, Alo 153’e veya 0 537 850 50 50 WhatsApp hattımıza bildirelim” mesajının bütün belediyelerimize örnek olmasını diliyor kendisine teşekkür ediyoruz. (F. A.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.