O kentte kadın çalışanların oranı yüzde 49’a ulaştı

A -
A +

Pandemi döneminin online toplantılarının birinde konuk olmuş ve “Biz yatırımcıyı seçerek alıyoruz” demişti…

Düzce Ticaret Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin’e o gün gündem olan bu cümlesini hafta sonu görüşmemizde hatırlattık, cevabı netti:

-Uygulama devam ediyor.

Dedi ve ekledi:

-Yılbaşından bu yana 70’e yakın şirketin başvurusunu kabul etmedik. Düzce’ye yatırım için ARGE’si bulunmalı, karbon emisyonu konusunda politikası olmalı, ihracat yapmalı. Hatta ihracatı katma değerli olmalı. Son dönemde bu kriterlere bir de yüzde 50 kadın çalıştırma zorunluluğu getirdik. Kadına yönelik çalışmamıza hem Belediye Başkanı’mız, hem de Vali’miz destek veriyor. Bizde son dönemde sigortalı olanlarla birlikte kadın çalışan oranı yüzde 49’a ulaştı. Yani 100 çalışandan 49’u kadın. Düzce’nin, Türkiye’nin ve hatta dünyanın geleceği kadınların elinde. Onlara inanıyoruz. Kenti yönetenler de inanıyor. Bu kenttin Kütüphane Başkanı kadın, Rektörü kadındı, Çevre Müdürü kadın, Nüfus Müdürü kadın, Muhtarlardan sorumlu müdürü kadın…

Düzce’de sanayinin kalbi CNC makinelerini kullanmak için de kadınlar atağa geçmiş durumda. Bu konuda Türkiye’nin önde gelen CNC şirketlerinden Tezmaksan’ın Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aydoğdu, Düzce’de kurslar başlattı. 70’e yakın kadın bu kurslardan mezun oldu ve CNC makinelerini kullanmaya başladı. Başkan Tuncay Şahin bu ve buna benzer mesleki eğitimlere tam destek veriyor. Bu yüzden nitelikli iş gücü konusunda Düzce’de sorun yok. İstanbul’a yakın olduğu için de beyaz yakalı çalışan bulma sorunu da yaşanmıyor.

Düzce’de başka önemli adımlar da atılıyor. Son olarak Organize Sanayi Bölgesi’ni yeşil organize ilan ettiler. Bu doğrultuda Türkiye’nin en iyi isimlerine yol haritası yaptırdılar. Başkan Tuncay Şahin bu konudaki adımı şöyle yorumluyor:

-İhracatçı firma, biz bunu Düzce’ye geldik yeşil organizede ürettik. Bunu aldığınızda yeşile katkı sağladınız diyecek. Yeşil mutabakat eylem planı üzerinde çalışıyoruz.

 

 

Elektrikli araçları

onlar tamir edecek

 

Başkan Tuncay Şahin Düzce’de çok şey yapıldığını söylüyor ama bir ismi işaret ediyor… “Yol göstericimiz” diyor Belediye Başkanı Faruk Özlü için ve ekliyor:

“Belediye Başkanı Faruk Özlü çalışmalarımıza büyük destek veriyor. Biliyorsunuz şu anda üretilmekte olan elektrikli otomobil için ilk çalışmaları o yapmıştı. Bu çalışma bize yeni bir alanın geldiğini gösterdi. Elektrikli Araç Bakım ve Tamir Mesleki Eğitim Merkezini açtık. Buradan yetişen gençler bir süre sonra yollarda elektrikli araçların bakımını yapacak. En önemli iş için biz eleman yetiştirmiş olacağız. Başkan Özlü’nün tecrübesi bize çok şey katıyor.”

     

 

70. yılda Zeynep Bodur kapakta

 

Türkiye’de İş Dünyası dergisi son sayısında İstanbul Sanayi Odasının (İSO) 70’inci yılı dolayısıyla Zeynep Bodur Okyay’ı kapak yaptı. İstanbul Sanayi Odasının en renkli isimlerinden biri Zeynep Bodur’un babası İbrahim Bodur’du… Sanayicilerin duayenini kızı Zeynep Bodur anlattı dergide…

Bu arada İSO 70’inci yıl dolayısıyla bugün önemli bir buluşmaya imza atıyor. Yine 70’inci yıl nedeniyle çıkarılan yayında yer alan albüm dikkat çekiyor.

Albümde Vehbi Koç, Sakıp Sabancı, Şahap Kocatopçu, Nurullah Gezgin, Üzeyir Garih, Ömer Dinçkök, Hüsamettin Kavi, Tanıl Küçük gibi odada uzun yıllar görev yapmış isimlerin özel fotoğraflarına yer veriliyor.

 

……………………………

Dursun Özbek doğru seçim

 

Galatasaray’da bir ilk gerçekleşmiş ve Dursun Özbek başkan olarak girdiği seçimi kaybetmişti. O günlerde kime sorduysam bu kaybetmenin makul bir açıklamasını yapamamıştı.

Neyse geç oldu güç olmadı. Galatasaray açıklayamadığı bir kaybedişin telafisini yaptı ve Dursun Özbek yeniden başkan oldu.

Şimdi başladığı projeleri bitirecek. Galatasaray’ın geleceğine yatırım yapacak. Dursun Özbek otomotiv ve turizm sektöründe önemli yatırımları bulunuyor. Özellikle turizmde çok başarılı projeleri imza atmış, markalar ortaya koymuş bir isim…

Turizmciler onu “zekâsı ve vefası” ile örnek alıyor. Son dönemde dağınık bir görünüm sergileyen Galatasaray’ı bu iki özelliği ile kısa sürede toparlayacaktır.

……………………………….

 

Cemal Özen’in bir önerisi var

 

Tarım ve onun devamında gıda, önümüzdeki yıllara damgasını vuracak… Bunun ipuçlarını görüyoruz. İşte tam bu dönemde MÜSİAD “gelecek tarımda” çıkışı yaptı. Tarımın tam göbeğinde Çukurova’da Tarım Zirvesi düzenledi.

Bütün taraflar davet edilmişti. Son dakikaya kadar salondan ayrılmayan konuyla ilgili isimler vardı. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı son dakikaya kadar dinleyenler arasındaydı.

MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen’in konuşmasında tanıdık bir talep vardı. Daha önce Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in turizm konusunda gündeme getirdiği talebi Cemal Özen şu ifadelerde tarım konusunda dile getirdi:

-İçinde bulunduğumuz süreçte küresel ısınma ve bölgesel çatışmalar dünyamızı olumsuz yönde etkiledi. Yaşanan gelişmelerin tarımsal çerçevede neler getireceği ise henüz öngörülebilir değil. Fakat ülkemiz atılacak doğru adımlar ile bu krizi fırsata çevirecek durumdadır. Bu nedenle dünyada tarım, gıda ve hayvancılık konularında başarılı ülkeler, bu alandaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyor iyi analiz etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Tarım Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin çalışmaları ve yetkinlikleri bu çerçevede güncellenmelidir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu gibi benzer bir oluşum da tarım alanında kurulmalıdır. Başka bir deyişle 'Tarım Piyasası Düzenleme Kurulu' kurulması elzemdir. Net bir şekilde ifade ediyoruz ki; tarımsal politikalar kısa vadede değişmemeli ve siyasetten arındırılmalıdır. Tarım politikalarına ilişkin yasalar uzun vadeli olmalıdır. Dünyanın her ülkesinde çiftçiler destekleniyor, ülkemizde de bu desteklerin yeterli düzeyde olduğunu biliyoruz. Fakat destek politikaları daha da sadeleşmeli, ulaşılabilir olmalı ve de en önemlisi, bu destekler arazi yerine ürüne verilmeli ve direkt çiftçinin maliyetlerine yönelik şekillenmelidir.

 

Kimler katıldı

 

. Sunar Grup İcra Kurulu Başkanı Hasan Abdullah Özkan

. Doç. Dr. Muharrem Sait Say

. ZİMİD Yönetim Kurulu Başkanı Emin Öze

. BİSAB Başkanı Selami Yazar

. Prof. Dr. Salih Kafkas

. TURİB Genel Müdürü Dr. Necla Küçükçolak

. Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan

. Orzax CEO'su Yunus Emre Alimoğlu

. Prof. Dr. Menşure Özgüven

. Prof. Dr. Hüseyin Koç

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.