Salgınla birlikte tarımda bakanlıklar arası koordinasyon şart

A -
A +
 
Bu salgın günlerinde bizi en çok sıkıştıracak olan sektör tarım. Yani sebze, meyve üretimi ve et.
Bakın ihracat azaldı. Buna rağmen sebze meyve pahalı.
Şimdi ekim dikim zamanı. Bu yıl bolluk olmalı. Tarım işçilerinin iller arası seyahat edebilmelerinin önündeki engel kaldırıldı. İçişleri Bakanlığı tüm il idarelerine bir genelge yayınlayarak yaklaşık 500 bin tarım işçisinin yüzde 80’ine “Seyahat belgesi” verilmesini sağladı ve çoğu gitti. Bu arada her ilde tarım üretiminin sürdürülebilirliği için Valilerin başkanlığında kamu kurumları ve meslek odalarının katılımıyla komisyonlar kurulacak.
Ama en önemlisi tarım işçilerinin konaklayacakları alanlar. Salgın nedeniyle çok önemli. Malum, çoğu ilimizde tarım işçileri son derece sağlıksız şartlarda yaşıyor. Bu arada İçişleri Bakanlığı tarım işçilerinin konakladıkları alanlarda tuvalet, banyo gibi kalıcı seyyar alanların oluşturulması, gerekli temizlik şartlarının sağlanması amacıyla AFAD’ı da görevlendirdi.
Ama AFAD 500 bin tarım işçisine yetişebilir mi? Burada Tarım Bakanlığı Tarım Kredi Kooperatiflerini harekete geçirmeli. Tarım işçisi çalıştıran her çiftçi salgının yeniden atak yapmaması için bu fiziki şartları oluşturmalı, yapamayana Tarım Kredi Kooperatifleri destek verip yol göstermeli.
Sağlık Bakanlığı’nın hijyen şartlarıyla ilgili çalışmaları eminim olacaktır.
Okuyorum. İhracat sınırlı ama domatesler yine sokaklara dökülmeye başladı. Oysa market ve pazarlarda sebze meyve hâlâ ateş pahası oldu.
O hâlde gelecek döneme hazırlanırken Ticaret Bakanlığı müfettişleriyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı binlerce vergi müfettişi de denetimleri artırmalı.
Önümüz yaz, sebze ve meyvede görece bolluk olacak ama fırsatçılar aportta bekliyor. Göz açtırılmamalı.
Bu dönemde tüm bakanlıklar yükü paylaşmalı.
 
FUAT UĞUR'UN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN

AK Parti teşkilatının sosyal medya karnesinde kara delik

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.