Üstat ve ramazan

A -
A +
Üstat Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet, ramazan ayında arabayla gidiyorlarmış. Tabii Necip Fazıl oruçlu ama Nazım Hikmet değil. Nazım Hikmet Necip Fazıl ile dalga geçmek için yolun kenarındaki zayıf bir ineği işaret ederek demiş ki:
- Şuna bak, oruç tutmaktan ne hâle gelmiş.
Tabii Necip Fazıl altta kalır mı hemen cevabı yapıştırmış:
- Aaa Nazım sen bilmiyor musun hayvanlar oruç tutmaz...
***
Kısakürek, ramazan ayında zindanda geçirdiği günlerden birinde kendisi üzerinde tesiri oldukça derin olan bir anısını şöyle aktarır: “Ramazandı. Oruçluydum. Tanıdığım bir tüccar iftar yemeğimi her gün evinden, hususi otomobiliyle gönderirdi. Ben de hapishane kapısının yanındaki tel örgüde yemeğimi beklerdim.
Herkesin deliğine çekildiği o saatlerde bana izin verirlerdi. Yine böyle beklerken bir gün ihtiyar bir adam tel örgüye sokuldu. Üstü başı dökülen, amele kılıklı bir ihtiyar… Beni asla tanımadan: “Oğlum, içeride bir Necip Fazıl varmış! Şu karpuzu ona hediye getirdim. Allah rızası için götürüp verir misin?” dedi. Gözlerim, hücum eden yaşlardan yangın içinde: “Ver, baba, hemen götüreyim! Dedim ve aldım. İşte, hasbi, her türlü nefis oyunundan uzak, Allah için verilen hediye… Bu meçhul Müslüman'dan tüten edayı ömrümce unutamam… Keşke o karpuzu kesmeseydim; hep ona bakıp düşünseydim, İslam ahlakımı fikretseydim, ağlasaydım, ağlasaydım…
***
Namaz camiden çıkınca,
Hac Mekke’den dönünce,
Ramazan oruç bitince başlar...
***
Başıboşlar, züppeler, Batı hayranları, “devrimbaz"lar, körü körüne inkârcılar hürriyet için hürriyetçiler.
Günübirlik, gayesiz yaşayış hünerinde usta, en aşağısı nebat ve en yükseği hayvan hayatı süren bir sınıftır ki, şehirleri onlar doldurur...
Yalnız Ramazan ve Kurban Bayramlarında ve musalla taşında Müslümandırlar.
***
Ramazan günü açıkça ve iftihar edercesine sigaralarını tüttüren her vasıf dışı insanlara, saffet ve hassasiyetle hitap etmek istiyorum: - Günahınızı niçin Allah’la aranızda bırakmıyor ve sanki onun reklamını yaparcasına, zedelediğiniz Allah hakkına kul hakkını da ekliyorsunuz? Eskiden Ermeni’si, Rum’u, Yahudi’si kul hakkına tecavüz etmemek için ramazanlarda Müslümanların karşısında oruca aykırı bir harekette bulunmazlardı. Düşünün, sizin derekeniz ne olmalı!
***
Karagöz seyri değil, gözyaşı dökme ayı; ‘Bilinmezi bilirler, bilseler ağlamayı…
***
Ramazan, o mübarek aydır ki, onda cennet kapıları açılır ve cehennem kapıları kapatılır. Şeytanlar zincire vurulur ve bir nida edici şöyle bağırır: "Ey iyilik isteyen: elini aç! Ve kötülük dileyen; elini çek!”
***
Ey şehri ramazan geldin de gidiyorsun öyle mi?..
Seni tutmayanlar, sana tutunamayanlar düşünsün sonunu!

 
  Ninem diyor ki; Tüm günahlardan imsak et ki, cennette iftar edebilesin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.