DEAŞ canavarı Afganistan’da…

A -
A +
Irak’ta zuhur eden, onu ve Suriye’yi kan gölüne çevirdikten sonra Türkiye dâhil pek çok ülkede vahşi saldırılar gerçekleştiren; yüzyılın en kanlı terör örgütü DEAŞ, bu defa Afganistan’da dehşet saçıyor!
 
Yedi başlı ejderha misali, her tarafta tüyler ürpertici kanlı eylemleriyle boy gösteren DEAŞ terör örgütüne karşı, güya mücadele etmek için altmışa yakın ülkenin çeşitli seviyelerde katıldığı bir “Koalisyon” olduğunu öteden beri duyuyoruz… Gelgelelim bu “koalisyonun”, iştirakçi ülke sayısıyla pek mütenasip bir cesamette olmadığını anlamak için, uzman olmaya gerek yok herhalde. Şayet 57 ülkenin destek verdiği iddia edilen bu “koalisyon” sahici olsaydı, buna öncülük eden koskoca Amerika; DEAŞ ile mücadele edebilmek için bir başka terör örgütü PYD/YPG’ye, bel bağlamak durumunda kalmazdı değil mi? Sanki dünyanın gözü önünde bir tiyatro oynanıyor. Şu hâle bakar mısınız, aylardır gürültüsü devam eden Musul Operasyonunda, DEAŞ’a bir türlü öldürücü darbe indirilemiyor!.. Örgütün Suriye’deki merkezi olan Rakka’ya taarruz için ABD, PYD/YPG’ye yüz tırlık silah ve mühimmat takviyesinde bulunuyor. Tam bu sırada Rusya, denizaltılardan atılan seyir füzeleriyle, aynı DEAŞ’ın mevzilerini döverek birilerini ters köşe yapıyor. Peki, bütün bunlar olurken DEAŞ denilen yedi başlı ejderha ne yapıyor? Evet, laboratuvar mahsulü bu canavar, başka bir coğrafyada; kırk yıldır kan ve gözyaşının eksik olmadığı Afganistan’da dehşet verici bir terör eylemini gerçekleştiriyor…
Sovyet işgali, Taliban terörü; El Kaide, ABD NATO işgali derken; 1979 yılından beri dış işgaller ve hiç kesilmeyen iç savaşlarla bitip tükenen zavallı Afganistan’da, dünkü bilanço en az 100 ölü ve 350 yaralı idi… Bu rakamın daha kabarık olma ihtimali çok yüksek. Afganistan şartlarında yaralılara müdahale ve tedavi imkânlarını düşünürseniz, can kaybının artması ne yazık ki kaçınılmaz bir durum! Afganistan belki de yeryüzünde en fazla toprağına mayın döşenen ve bu yüzden en fazla kolu – bacağı kopmuş olan insanların memleketi… Bu ülkenin şanssızlığı, stratejik bir konuma ve zengin yer altı ve yer üstü zenginliklere sahip olması! Öyle bir zenginlik ki, orada yaşayan halk hiçbir şekilde istifade edemiyor. Doğalgaz, petrol, madenler vs. vs. Bir de küresel güçlerin iştihasını kabartan çok büyük bir uyuşturucu pazarı… Yüz milyarlarca dolarlık bir pazar! Afganistan çok çetin bir coğrafya… Tarih boyunca bu özelliğiyle büyük güçlere karşı, bölge halkı kendini savunabilmiş. Saldırı ve işgalleri büyük bedeller ödeyerek de olsa genellikle püskürtmüş. Koskoca Sovyetler Birliği burada batağa saplandı ve çöküşe gitti. 11 Eylül saldırılarından sonra, Amerika ilk iş olarak Afganistan işgalini başlattı. Daha sonra NATO’yu da, terörle mücadele gerekçesiyle oraya çekti. O gün bugündür bataklıkta debeleniyor. Afgan halkı her gün onlarca can kaybı veriyor. Ama direniş de bitmiyor. Dünyanın en modern silahlarıyla savaşan büyük güçler, oradaki yerel güçleri bir türlü alt edemiyor. Üstelik yerli halk kendi arasında bölünmüş olduğu hâlde… Kirli savaş ve terör Afganistan’ı paramparça ederek milyonlarca insanın helak olmasına yol açtı. Bu işin sonunun nereye varacağı da hiç belli değil.
Dünkü kanlı saldırı, Kabil’in güya güvenli bölgesi olarak kabul edilen bir caddesinde meydana geldi. Büyükelçilik ve istihbarat binalarının olduğu bir caddede… Su tankerine yerleştirilmiş bombalarla yapılan intihar saldırısında, bir kilometre uzaklıktaki binaların dahi hasar gördüğü açıklandı. Olayda Türkiye’nin Büyükelçilik binası da hasar görmüş. Neyse ki can kaybımız yok. Ancak onarım için elçilik binasının boşaltılacağını Dışişleri Bakanımız açıkladı. Ramazan ayında yapılan bu vahşi saldırıyla, Afganistan bir kere daha sarsıldı ve geleceğe dönük ümitleri bir kere daha sönmüş oldu. Irak ve Suriye’de sıkışan DEAŞ terör örgütü, öyle anlaşılıyor ki, kendisine yeni alan olarak Afganistan’ı seçmiş. Kimin kimle ne için savaştığı belli olmayan Afganistan, bu terör örgütünün tam da aradığı bir coğrafya… Allah burada yaşayan, yaşamaya çalışan insanlara kolaylık versin. Allahü teala, bu sinsi terör örgütlerini kuran, büyütüp besleyen ve zavallı insanların üstüne salan emperyalist güçlere de fırsat vermesin. Onların hile ve desiselerini kendi aleyhlerine çevirsin. Irak’tan, Suriye’den, Yemen’den, Libya’dan, Somali’den, Afganistan’dan her gün ama her gün gelen bu acı haberlere karşı, İslâm âlemi maalesef çaresiz. En acı olan da çaresizlik değil mi?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.