Kabir nasıl ziyaret edilir ve ne okunur?

A -
A +
Kabristana gelen bir kimse, onbir İhlâs ve bir Fâtiha okur...
 
Sual: Bir kabri ziyaret ederken, nasıl hareket edilir, kabrin neresinde durulur ve neler okunur?
Cevap: Bu konuda Cilâ-ül-kulûb kitabında deniyor ki:
“Kabristana gelen bir kimse, ayakta;
'Esselâmü aleyküm, yâ ehle dâr-il kavm-ilmü'minîn! İnnâ inşâallahü an karîbin biküm lâhikûn' der. Sonra, Besmele ile onbir İhlâs ve bir Fâtiha okur. Sonra;
(Allahümme rabbel-ecsâdilbâliyeh, vel-ızâmin nahire-tilletî harecet mineddünyâ ve hiye bike mü'minetün, edhıl aleyhâ revhan min indike ve selâmen minnî) duasını okumalıdır.
Kabrin yanına gelince, meyyitin sağ, kabrin kıble ve ayak tarafından yaklaşır. Selam verir. Ayakta veya çömelip veya oturup, Bakara suresinin başını ve sonunu, Yasin-i şerif suresini, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı şerif ve Fatiha surelerini okuyup, meyyite hediyye eder.”
Sual: Her Müslümanın, büyüklerine saygılı, küçüklerine ve hayvanlara şefkatli olması mı gerekir?
Cevap: Bu konuda Süleymân bin Cezâ hazretleri, Eyyühel Veled kitabında buyuruyor ki:
“Ey Oğul! Müslüman, anasına, babasına, komşularına, arkadaşlarına, hocalarına, devlet adamlarına, kanunlara hürmet eder, saygılı olur. Küçüklerine ve hayvanlara şefkat eder. Din, mezheb ve ırk ayırımı yapmadan hiçbir mahluka zarar vermez. Gayrimüslimlerin bile mallarına, canlarına, namuslarına dokunmaz. Kendine kötülük yapanlara da iyilik eder. Dinî vazifelerini, kanuni borçlarını öder. Hile, hıyanet yapmaz. Dinine de, dünyasına da çalışır. Fitne çıkarmamaya çok dikkat eder. Böyle İslam ahlakına malik olan bir millet kuvvetlenir, yükselir. Bütün dünyanın sevgisini, güvenini kazanır. Dünya ve ahiret saadetine kavuşur.”
Sual: Üzerinde âyet-i kerime yazan levha veya bir bezi tutmak için de abdestli olmak gerekir mi?
Cevap: Namaz kılmak, Kur’ân-ı kerimi tutmak için ve para, perde, dıvar gibi bir şey üzerinde yazılı âyet-i kerimeye ve tefsirine, tercümesine dokunmak için, abdest almak farzdır. Tavaf için, abdest almak vaciptir. Diğer üç mezhebde abdesti bozacak şeyi yapınca, abdest almak müstehabdır.
Sual: Yaptığı bir şeyi, 'Allah biliyor ki yapmadım' diyenin imanı gider mi?
Cevap: Bir kimse, "Allahü teâlâ biliyor ki o işi işlemedim, yapmadım" dese, hâlbuki, o işi işlediğini, yaptığını bilse, bunun imanı gider, kâfir olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.