Cuma günü müminlere hayır ve bereket vardır

A -
A +
"Günlerin en kıymetlisi cumadır. Cuma günü, bayram günlerinden daha kıymetlidir. Cuma, dünyada ve cennette müminlerin bayramıdır."
    Cuma günü, dinimizde kıymetli ve faziletli olduğu bildirilen mübarek bir gündür. Müminlerin bayramıdır. Cuma günü yapılan ibadetlere en az iki kat sevap verilir. Cuma günü işlenen günahlar da iki kat yazılır. Bilhassa cuma gününü, günahlardan kaçarak ibadetle geçirmeye gayret etmelidir! Cuma gecesi de kıymetlidir. Fakat günü daha kıymetlidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Günlerin en kıymetlisi cumadır. Cuma günü, bayram günlerinden daha kıymetlidir. Cuma, dünyada ve cennette müminlerin bayramıdır.) [Riyad-un-nasıhin] Cuma gününü, sünnetlerini ve âdâbını gözeterek geçirmeye çalışmalıdır. İslam âlimleri bunları eserlerinde geniş olarak bildirmişlerdir. Bunlar hülasa olarak şöyledir: Cumayı perşembeden karşılamalı. Yeni ve temiz elbiselerini hazırlamalı. Tevbe ve istiğfar etmeli. [İman ve nikâh tazeleme dualarını okumalı. Hiç olmazsa ölmüşlerimizin ruhlarına bir Fatiha ve üç İhlas-ı şerif okuyup hediye etmeli ve onları sevindirmeli] Her cuma günü yıkanmak, koltuk ve kasık kıllarını tıraş ederek temizlemek müstehabdır. On beş günde bir tıraş etmek de câizdir. Kırk günden fazla tıraş etmemek tahrimen mekruhtur. Ebû Alî Dekkak ölürken üç şey nasihat eyledi: (Cuma günü gusül abdesti alınız! Her akşam abdestli olarak yatınız! Her hâlinizde, Allahü teâlâyı hatırlayınız!) Bir hadis-i şerifte, (Cuma günlerinde bir ân vardır ki, müminin o anda ettiği dua reddolmaz.) (Riyadun-nasıhin) buyuruldu. Bu an, hutbe okunurken diyenler çoktur. Hutbe dinlerken, dua kalpten olur. Ses çıkarmak câiz değildir. Bazı âlimler, bu an, ikindi ile akşam ezanları arasındadır, dedi. (Cuma günü günah işlemeden geçerse, diğer günler de selametle geçer.) [İ.Gazali] Cuma gecesinde veya gündüzünde Kehf suresi okumak çok sevaptır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Cuma günü sabah namazından önce, üç kere “Estagfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyelkayyûme ve etûbü ileyh” okuyanın, kendinin ve anasının ve babasının bütün günahları af olur). (Tergîb-üs-salât) [Kul haklarını ve kazâya kalan farzları ödemek ve haramlardan vazgeçmek şarttır.] Cuma günü çok salevat-ı şerife getirmelidir. Salevat-ı şerife getirmek için, “Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed” demek kâfidir. Az veya çok sadaka vermelidir... Ehil ve evladın yemeklerini bol ve tatlı yapmalıdır... Ana babayı veya bunların ve salih Müslümanların ve evliyanın kabirlerini ziyaret etmelidir...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.