Çok az kişi biliyor… Patates ve soğanın günlerce taze kalmasını sağlayan tüyo!
Soğan ve patates yemeklere lezzet katan iki sebze. Eğer çabuk filizleniyor veya çürüyorlarsa mutlaka bu hususlara dikkat edin. Haftalarca taze kalıyor, israfa neden olmuyor.
Uygun ortam koşullarıyla patates ve soğanın taze kalmasını ve uzun süre dayanmasını sağlamak mümkün. Peki, ama nasıl? İşte dikkat etmeniz gereken saklama koşulları…
Çiğ patatesleri direkt güneş ışığı almayan ve serin bir yerde saklayın. Bu koşullar patateslerin raf ömrünü uzatır. Fazla güneş ışığı, filizlenmelerine veya yeşile dönmelerine neden olur.
Kiler, mahzen ya da erzak dolapları da patates ve soğanları uzun süreli saklamak için mükemmel yerlerdir. Bu sebzeler güneş ışığından uzak tutulduğunda, düşük oda sıcaklığında uzun süre dayanır.
Patates ve soğanları kış günlerinde soba ya da kaloriferlerden uzak bir yerde muhafaza etmek önemli. Sıcaklık sebzelerin çabuk bozulmasına yol açar.
Hem patates hem de soğan, buzdolabında saklamak için uygun değildir. Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşür. Pişirildiğinde ise şeker, ‘aminoasit asparajin’ ile birleşip kansere yol açan ‘akrilamid’ maddesini üretebilir.
Kesilen patatesler suyun içinde muhafaza edilebilir. Kesilmiş ve dilimlenmiş patatesler suyun içine konularak buzdolabında 24 saat dayanabilir. Örneğin Pazar kahvaltısından bir gün önce, bu yöntemi deneyip patatesleri hazır edebilirsiniz.
Patates ve soğanları plastik poşetlerde değil, iyi havalanan delikli filelerde ya da bez torbalarda saklayabilirsiniz. Kağıt torbalar veya açık karton kutuları da tercih edebilirsiniz. Hava almayan kaplar patates ve soğanların çabuk bozulmasına, raf ömürlerinin kısalmasına neden olur.
Yemeklere lezzet katan bu iki sebzeyi açık bir alanda tutmak zorundaysanız, filizlenmeye neden olabilecek güneş ışığını engellemek için bez bir örtü koyabilirsiniz.
Çiğ patates ve soğanda siyah noktalar oluştuysa, kötü bir koku yayıyorlarsa ya da yumuşaklarsa bozulmuş demektir. Bu durumlarda sebzeler direkt çöpe atılmalıdır.
Sebzelerinizi sıkça kontrol edin, içinde bozulmuş olan varsa ayıklayın. Çürüyen patates ve soğan diğerlerinin de çabuk bozulmasına neden olacaktır.
