ABD'nin ardından Avustralya ve Kanada da BM'nin Filistinli mülteciler ajansına yardımı kesti

Düzenleyen: / Kaynak: AFP
- Güncelleme:
ABD'nin ardından Avustralya ve Kanada da BM'nin Filistinli mülteciler ajansına yardımı kesti

Dünya Haberleri  / AFP

UNRWA'nın İsrail tarafından 7 Ekim saldırısına karışmakla suçlanan çok sayıda çalışanın işine son verdiğini duyurması ve ABD'nin fon durdurma kararının ardından Avustralya ve Kanada'dan da benzer bir tepki geldi. İki ülkeden yapılan açıklamada  BM'nin Filistinli mültecilere yönelik ajansına yapılan fonların durdurulduğu duyuruldu. 

Lahey'den çıkan tarihi karar sonucu 'soykırım'la yargılanacak olan İsrail'in BM'nin Filistinli mültecilere yönelik ajansına (UNRWA) yönelik iddiaları sonrası ülkelerden peş peşe 'fon durdurma' kararı gelmeye başladı. 

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, cumartesi günü yaptığı açıklamada UNRWA'ya yönelik iddialardan "derin endişe" duyduğunu söyledi. Wong, Twitter'da (X) yer alan açıklamasında, "Ortaklarımızla konuşuyoruz ve son finansman ödemelerini geçici olarak durduracağız" ifadesini kullandı.

KANADA DA GEÇİCİ YARDIMLARI KESTİ

Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Ahmed Hussen de, cuma günü yaptığı açıklamada, Ottawa'nın "iddialara ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütürken UNRWA'ya sağlanan ek finansmanı geçici olarak durdurduğunu" duyurmuştu.

Twitter'da yer alan açıklamasında Hussen, "Kanada bu raporları son derece ciddiye alıyor ve bu konuda UNRWA ve diğer bağışçılarla yakın temas halinde" demişti.

ABD'NİN FON KARARI ETKİLEDİ Mİ?

İki ülkenin attığı bu adımlar, ABD'nin cuma günü UNRWA'ya verdiği fonu durdurmasının ardından geldi.

UNRWA cuma günü yaptığı açıklamada İsrail tarafından 7 Ekim saldırısına karışmakla suçlanan çok sayıda çalışanın işine son verdiğini duyurmuştu.

Ajansın başkanı Philippe Lazzarini, "terör eylemlerine" karıştığı tespit edilen tüm UNRWA çalışanlarını "cezai kovuşturma da dahil olmak üzere sorumlu tutma" sözü vermişti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: AFP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...