ABD'nin 'Gazze'de ateşkes' tasarısına Rusya ve Çin'den veto

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ABD'nin 'Gazze'de ateşkes' tasarısına Rusya ve Çin'den veto

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD'nin Gazze'de acil ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısı Rusya ve Çin'in veto etmesi sonucu reddedildi.

BM Güvenlik Konseyinde, ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinen karar tasarısını Rusya ve Çin veto etti.

Rusya’nın BM Temsilcisi, ABD'nin birkaç ay boyunca ateşkes tasarılarına "soğukkanlılıkla" vetolarda bulunduğunu, Gazze’nin bu aylarda harabeye döndüğünü, 32 bin insanın hayatını kaybettiğini vurguladı.

Rus elçi ABD’nin boş retoriklerle dünyayı oyaladığını ve bu tasarının İsrail’in Refah yönelik planladığı operasyonuna yeşil ışık yaktığını söyledi. Moskova, Washington'ı İsrail'e baskı yapmayan "ikiyüzlü bir gösteri" yapmakla suçladı.

Rusya ve Çin'le birlikte geçici üyelerden Cezayir de kararı veto etti.

RUSYA'DAN OYLAMA ÖNCESİ AÇIKLAMASI

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, oylama öncesi yaptığı açıklamada, ülkesinin acil ateşkesi desteklediğini söyledi ancak ABD'nin sunduğu karar tasarısında kullanılan dili eleştirdi. 

Nebenzia, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD'nin BM Daimi Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield'i "politik" nedenlerle "uluslararası toplumu yanıltmakla" suçladı.

Ayrıca Nebenzia, taslağın son derece politik olduğunu ve İsrail'in Refah'ta askeri operasyon düzenlemesine yeşil ışık yaktığını söyledi.

Geçtiğimiz ay Cezayir'in ateşkes tasarısını ABD içinde "derhal" ifadesi var diye veto etmişti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...