Hamas yöneticisi El Aruri İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail, Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye'de Hamas yöneticisi Salih El Aruri'ye İHA’larla suikast düzenledi. Saldırıda Aruri ile beraber toplam 6 kişi hayatını kaybetti. Saldırının ardından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın planlarını iptal ettiği, karşı cevap vermeye hazırlandıkları iddia edildi. Hamas’tan yapılan ilk açıklamada ise ‘Direnişe devam’ mesajı verildi.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde yer alan Dahiyeh’de büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı 57 yaşındaki Salih El Aruri ile beraber 7 kişi hayatını kaybetti.

HAMAS LİDERİNE SUİKAST

Lübnan basınında yer alan haberlerde, patlamanın İsrail’in düzenlediği SİHA saldırısı nedeniyle meydana geldiği ve Hamas’a ait ofisin hedef alındığı ifade edildi. İsrail tarafından ise henüz saldırıyla ilgili açıklama yapmadı.

ÖLENLERİN TAMAMI HAMAS ÜYELERİNDEN OLUŞUYORDU

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, öldürülenlerin tamamının Hamas üyesi olduğunu El Aruri’nin yanı sıra Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları komutanlarından Samir Findhi ve Azzam El Akra ile Hamas üyeleri Mahmoud Zaki Shahin, Mohammad Bashasha, Mohammad al-Rayes, Mohammad Hamoud’un da düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiğini açıkladı.

Aruri’ye düzenlenen suikastı terör eylemi olarak nitelendiren Haniye, saldırının "alçakça bir suikast", "vahşi bir saldırı" ve “İsrail’in Filistin halkına karşı yürüttüğü vahşeti bir kez daha ortaya koyan apaçık bir suç” olduğunu vurguladı. Haniye, "Bu aynı zamanda Lübnan'ın egemenliğinin de ihlalidir ve İsrail'in halkımıza ve ulusumuza yönelik saldırganlığının kapsamının genişlediği anlamına gelmektedir” ifadelerini kullanarak, söz konusu saldırıya verilecek her türlü karşılıktan İsrail’in sorumlu olduğunu vurguladı.Hamas yöneticisi El Aruri İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti

ÜST DÜZEY YETKİLİ HAYATINI KAYBETTİ

İngiliz haber ajansı Reuters ise saldırıda üst düzey Hamas yetkilisi Salih El Aruri'nin öldüğünü abonelerine geçti.

Hamas yöneticisi El Aruri İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti

HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA

Hamas saldırı sonrasu yaptığı ilk açıklamada Salih El Aruri'nin öldürüldüğünü teyit ederek direnişin bitmeyeceği mesajını verdi. 

Açıklamada, "Siyonist işgalcilerin, Filistin içinde ve dışında liderlerimize ve sembol isimlere yönelik gerçekleştirdiği korkakça suikastlar, halkımızın iradesini ve kararlılığını kırmayı başaramayacak, cesur direnişimizi engelleyemeyecek." ifadesi kullanıldı.

SUİKASTLERLE BAŞARISIZLIĞINI KANITLADI

Hamas, İsrail'in suikast düzenleyerek, "Gazze'deki hedeflerine ulaşmaktaki başarısızlığını kanıtladığını" kaydetti.

HİZBULLAH DAHA ÖNCE UYARMIŞTI

Öte yandan Hizbullah'ın da İsrail'e karşı bir cevap saldırısına hazırlandığı iddia edildi. Hizbullah lideri Nasrallah yarın için planlanan konuşmasını iptal etti. 

Hasan Nasrallah, daha önceki konuşmalarında Lübnan topraklarında bir Lübnanlıyı, Suriyeliyi, İranlıyı veya Filistinliyi hedef alan herhangi bir suikasta "Güçlü cevap vereceklerini ve hiçbir şekilde affetmeyeceklerini" söylemişti.

SAVAŞ LÜBNAN'A MI SIÇRADI?

Gazze Savaşı'nın başından beri İsrail ile Hizbullah arasında da karşılıklı saldırılar devamm ediyor, savaşın Lübnan'a sıçramasından endişe ediliyordu.

Hamas yöneticisi El Aruri İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti

Son saldırı haberiyle gerilimin daha da tırmanacağına dikkat çekiliyor. İsrail'in, Gazze'den çektiği askerlerin bir bölümünü Lübnan sınırına kaydıracağı yönünde haberler de geliyor.

BM'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Salih el-Aruri'nin öldürülmesinin ardından bölgedeki tüm taraflara azami itidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulundu.

 

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Karanlık 2 Ocak 2024 20:26

Rütbeli esir askerlerden birini de siz öldürün

Sonraki Haber Yükleniyor...