Dünya Erdoğan'ın Nahçıvan ziyaretini konuşuyor! “Türkiye Kafkasya'da daha güçlü”

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dünya Erdoğan'ın Nahçıvan ziyaretini konuşuyor!  “Türkiye Kafkasya'da daha güçlü”

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nahçıvan'a düzenlediği ziyareti takip eden uluslararası basın, Türkiye'nin bölgede son yıllarda artan etkisine dikkat çekti. Yunan Kathimerini gazetesi, ziyareti ele aldığı haberinde, “Türkiye Kafkasya'da daha güçlü” ifadelerine yer verdi.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ’a düzenlediği terörle mücadele operasyonuyla 30 yıl önce gerçekleşen Ermeni işgali sonlandırdı. Azerbaycan ordusu tarafından 24 saat içerisinde sonuçlandırdığı zafer sonrasında Kafkasya’da dengeler değişiyor.

Ukrayna’yı işgal girişimine başlamadan önce bölgede Ermenistan’a karşı koruyucu rolü üstlenen ve işgalin devamını sağlayan Rusya’nın bölgede boşalttığı etki alanını Türkiye, büyük gücüyle dolduruyor. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da 2020 ve 2023 yıllarındaki askeri operasyonlarına askeri eğitim ve silah desteğinde bulunarak destek veren Türkiye, bölgedeki diğer ülkelerin Bakü’ye karşı olası bir müdahalesine askeri karşılık vereceği tehdidiyle de diplomatik koruma sağladı.

Dünya Erdoğan'ın Nahçıvan ziyaretini konuşuyor!  “Türkiye Kafkasya'da daha güçlü”

ERDOĞAN'IN NAHÇIVAN ZİYARETİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada da “Dağlık Karabağ Azerbaycan’dır” mesajını bütün dünyaya duyurdu. Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kara bağlantısı sağlayacak Zengezur Koridorunun açılması için de Bakü’ye desteğini Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ni ziyaret ederek gösterdi.

Erdoğan, Nahçıvan’da Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile bir araya gelirken, askeri tesis açılışına ve Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattının temel atma törenine de katıldı. Erdoğan ve Aliyev, bölgesel gelişmeleri de ele aldıkları görüşme gerçekleştirirken sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi. Erdoğan, “Son zaferle birlikte bölgede kapsamlı bir normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ermenistan'ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz” diye konuşurken, ziyaret dünya basınında da dikkatle takip ediliyor.

Dünya Erdoğan'ın Nahçıvan ziyaretini konuşuyor!  “Türkiye Kafkasya'da daha güçlü”

ERDOĞAN’IN AZERBAYCAN’A DESTEĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

İngiltere merkezli The Guardian gazetesi ziyarete ilişkin haberinde, Erdoğan’ın Azerbaycan’ın hızlı zaferinden gurur duyduğunu ifade ettiğini belirterek, "Aliyev'in yakın müttefiki Erdoğan, Azerbaycan'ın son askeri operasyonunun hedeflerini desteklediğini ancak bu operasyonda hiçbir rol oynamadığını söyledi." ifadelerini kullanırken, Katar devleti tarafından fonlanan El Cezire ise, “Türkiye Cumhurbaşkanı, Nahçıvan bölgesini ziyaret etti ve Dağlık Karabağ'daki hızlı zaferin gurur verici olduğunu söyledi” dedi.

Alman yazılı medyası ise Erdoğan’ın hem Azerbaycan’ın zaferinden sonra olması hem de 14 yıl aradan sonra Nahçıvan’a yapılan ilk ziyaret olması nedeniyle “sembolik” olduğunu aktardı. Süddeutsche Zeitung gazetesi, Türkiye'nin Karabağ sorunundaki tavrının net olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'nin çatışmada nerede durduğu hiçbir zaman sır olmadı; Erdoğan konuşmasında 'Dağlık Karabağ Azerbaycan toprağıdır' dedi." ifadelerini kullandı.

Dünya Erdoğan'ın Nahçıvan ziyaretini konuşuyor!  “Türkiye Kafkasya'da daha güçlü”

YUNAN BASINI YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Ermenistan’a destek verdiği bilinen Yunanistan’da da basın, Erdoğan’ın Nahçıvan ziyaretine büyük yer ayırdı. Erdoğan ile Aliyev arasındaki samimiyete dikkat çeken basın kuruluşları, iki ülkenin ortaklığına vurgu yaptı. Yunan, Capital.gr haber sitesi, Erdoğan'ın Ermenistan'a “barış elini tutması” için çağrıda bulunduğunu, Aliyev'in ise Ermenilerin haklarının garanti altına alındığını vurguladığını yazdı.

Yunanistan’ın en etkili gazetelerinden Kathimerini ise Erdoğan ve Aliyev'in Dağlık Karabağ zaferi sonrası bir araya geldiğini belirterek, “Türkiye Kafkasya'da daha güçlü” başlıklı bir habere imza attı. Haberinde detayında dikkat çekici ifadelere yer veren gazete, şunları yazdı:

"Uluslararası analistler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Kafkasya'da güvenlik konularında kilit bir rol oynayan, Ermenistan'da askeri üssü ve 2 bin askeri bulunan Rusya'nın geri çekilmesinin oluşturduğu boşluğu Türkiye'nin kapatacağını tahmin ediyor."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...