Esad 19 yıl sonra ilk kez Çin'i ziyaret edecek

Düzenleyen: / Kaynak: DW Türkçe
- Güncelleme:
Esad 19 yıl sonra ilk kez Çin'i ziyaret edecek

DÜNYA Haberleri  / DW Türkçe

Çin lideri Şi Cinping, kriz döneminde desteklerini ihmal etmediği Suriye Devlet Başkanı Esad'ı görüşmeye davet etti. Esad, teklifi kabul ederek 19 yıl sonra Çin'e ikinci ziyaretini gerçekleştirmiş olacak.

Son dönemlede Arap yarımadasıyla ilişkilerini kuvvetlendiren Çin bu kez Suriye ile yakın temas halinde olacak. Suriye krizi esnasında Şam'a en büyük desteklerden birini veren Çin, 20 yılın ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı ağırlayacak. Suriye Devlet Başkanlığı, Esad'ın Çin lideri Şi Cinping'in davetini kabul ettiğini duyurdu. Esad'a Çin ziyaretinde eşi Esma Esad eşlik edecek.

ARABULUCULUK ARAP YARIM ADASIYLA İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRDİ

Geçtiğimiz mart ayında Suudi Arabistan ve İran arasındaki anlaşmaya arabuluculuk eden Çin, Ortadoğu'daki nüfuzunu artırmaya devam ediyor. Çinli lider Şi Cinping ile Suriyeli lider Esad'ın bir araya gelme nedenlerinin Suriye'nin yeniden inşası olduğu düşünülüyor.

Öte yandan Suriye geçen yıl Çin'in gelişmekte olan bölgelerde altyapı projeleri gerçekleştirmek için hayata geçirdiği Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılmıştı.

SON ZİYARETİNİN ÜSTÜNDEN 19 YIL GEÇTİ

Esad, ilk ve son defa 2004 yılında Çin'e ziyaret gerçekleştirmişti. ABD'nin Irak'ı işgalinden bir yıl sonra düzenlenen bu ziyaret, Washington'ın Şam üzerinde baskı kurduğu bir döneme denk geliyordu.

Suriye ve diğer Arap ülkeleri arasındaki diplomatik ilişkiler, 6 Şubat'taki depremlerin ardından yoğunlaşmıştı. Esad geçen mayısta Suriye'nin Arap Birliği'ne geri alınmasından kısa süre sonra 22 üyeli bölgesel örgütün Suudi Arabistan'da düzenlenen zirvesine katılmıştı.

Esad son yıllarda Rusya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gibi ülkelere de ziyaretlerde bulunmaya başlamıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: DW Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...