CANLI ANLATIM

Gazze'de son durum... ABD ve İsrail'in gizli planı! 'Ölüm kokan liman'

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Dünya Haberleri

İsrail ordusunun, halkı aç ve susuz bırakıp yardımların ulaşmasını engelleyerek insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana acı haberler gelmeye devam ediyor. Can kaybı 32 bin 414'e yükseldi. Gazze'ye yardımların girişi için sahile inşa edilecek limanın güvenliğinde İsrail'in rol alacağının açıklanması büyük tepki çekti. İşte Gazze'den son dakika gelişmeleri...

Canlı Anlatım Özeti
  • CAN KAYBI 32 BİN 414’E YÜKSELDİ
  • İSRAİL MÜLTECİ KAMPINI VURDU
  • İNGİLİZ MİLLETVEKİLİ VE LORDLARDAN BAKANLARA 'İSRAİL' MEKTUBU
  • NORVEÇ'TEN İSRAİL'E 'İNSANİ YARDIM' TEPKİSİ
  • "İSRAİL GİZLİ ÇIKAR ELDE ETMEDİKÇE..."
  • İSRAİL'İN LÜBNAN'A YÖNELİK HAVA SALDIRISINDA 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
  • İSRAİL, ÇADIRI BOMBALADI: 12 ÖLÜ
  • İSRAİL ORDUSU KUVEYT HASTANESİNİN YANINDAKİ BİR EVİ HEDEF ALDI
  • İSRAİL ORDUSU GAZZE'NİN REFAH KENTİNE SALDIRDI
  • 'GAZZE TASARISI BAĞLAYICI DEĞİL ANCAK UYGULANMALI'
  • CAN KAYBI 32 BİN 414'E ÇIKTI

27.03.2024 14:05

🔴CAN KAYBI 32 BİN 414’E YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte 8 saldırı gerçekleştirdiği, 76 kişinin hayatını kaybettiği, 102 kişinin de yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 32 bin 490’a, yaralı sayısının ise 74 bin 889’a yükseldiği aktarıldı. 


27.03.2024 14:00

İSRAİL MÜLTECİ KAMPINI VURDU

İsrail ordusu hava saldırılarında Bureij mülteci kampını da hedef aldı. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, Gazze’de bulunan Bureij mülteci kampına yönelik saldırıda 1 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı bildirildi. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. 


27.03.2024 13:23

İNGİLİZ MİLLETVEKİLİ VE LORDLARDAN BAKANLARA 'İSRAİL' MEKTUBU

İngiltere'de 130'dan fazla milletvekili ve Lordlar Kamarası üyesi, Dışişleri Bakanı ile İş ve Ticaret Bakanlarına mektup yazdı. Mektupta, İngiltere'nin İsrail'e silah satış lisanslarını askıya alması istendi.

Gazze'deki sivil altyapının yüzde 80'inin yok edildiğine dikkati çekilen mektupta, açlık tehlikesinin de kapıda olduğu belirtildi.


27.03.2024 13:10

NORVEÇ'TEN İSRAİL'E 'İNSANİ YARDIM' TEPKİSİ

Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya platformundan İsrail'in kararına ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, "İsrail'in UNRWA gıda konvoylarının Gazze'nin kuzeyine ulaşmasına izin vermeme kararı kabul edilemez. Gazze'de kıtlık yaşanması an meselesi" dedi.

Eide, insani yardımın "kritik ve acil olduğunu", İsrail'in Gazze'ye artırılmış hayati gıda yardımı erişimini sağlaması gerektiğini vurguladı.


27.03.2024 11:10

🔴ABD'NİN GAZZE KIYISINDA İNŞA EDECEĞİ İSKELE "İŞGAL LİMANI" OLARAK ADLANDIRILIYOR

ABD Başkanı Joe Biden 7 Mart'ta ordusunu, Gazze'ye yardımların girişi için sahile geçici liman inşa etmek üzere görevlendirdiğini duyurmuştu. ABD Savunma Bakanlığı da (Pentagon) ABD'nin Gazze sahiline insani yardımları ulaştırmak amacıyla kurmayı planladığı geçici limanın inşasının 60 günü bulabileceğini ve sonrasında Gazze'ye günlük 2 milyon öğün yardım sağlanacağını iddia etti. Pentagon son açıklamasında ise limanın güvenliğinde "İsrail'in rol alacağını" bildirdi.

Öte yandan, Filistinliler Washington ve Tel Aviv'in, Gazze'ye yardımların girişi için inşa edildiğini söylediği geçici iskeleyi "işgal limanı" olarak tanımlıyor. Filistinli mühendis Fethi Riyad, iskelenin inşası için yüz binlerce ton moloz gerektiğini belirterek, "Bu da yeni limana en yakın noktada olan Gazze kentinin tamamından molozların toplanması anlamına geliyor." dedi. Riyad, tonlarca molozun taşınması için çok sayıda kamyon ve buldozere ihtiyaç olduğunu da vurgulayarak onlarca büyük aracın son birkaç hafta içinde Gazze'ye girdiğini ve yeni limanın inşası için yüklü miktarda molozları taşımaya başladığını aktardı.

Filistin Geçici Hükümeti Başbakanı Muhammed Iştiyye de dün haftalık Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Gazze kıyısında inşa edilmekte olan limanın, şehit naaşlarıyla dolu, yıkılmış bina kalıntılarından yapılıyor olması mantıklı mı? Bu, ölüm kokan bir iskeleden ibarettir." ifadesini kullandı.

Gazze'de son durum... ABD ve İsrail'in gizli planı! 'Ölüm kokan liman' - 1. Resim

Filistinli siyasi analist Usame Abdulhadi ise "ABD ve İsrail, Gazze sahilinde yeni liman inşası konusunda insaniliği bahane ediyor ama gerçekte insanlıktan uzaklar." ifadelerini kullandı.

"İSRAİL GİZLİ ÇIKAR ELDE ETMEDİKÇE..."

Abdulhadi, ABD ile İsrail’in bu konuda dürüst olmadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Dürüst olsalardı, Gazze'ye limanı inşa etmek üzere giren kamyon ve dev buldozerler, işgal devletinin (İsrail) yıktığı evlerin enkazı altında kan kaybından ölmeye devam eden binlerce yaralıyı kurtarmak için devreye girerdi."

İsrail'in limanın kurulmasını ve deniz koridorunun aktif hale getirilmesini memnuniyetle karşılamasının şüphe uyandırdığına dikkati çeken Abdulhadi, "bu limanın İsrail’in sahildeki egemenliğini güçlendirmek, Refah Sınır Kapısı’nı devre dışı bırakmak, Filistin’in egemenliğini sona erdirmek ve Gazze halkını göçe teşvik etmek için inşa edileceğini" aktardı. Abdulhadi, İsrail’in Gazze'yi abluka altına aldığını, sınır kapılarını kapattığını, insani yardım girişini engellediğini ifade ederek, "İsrail’in, gizli bir çıkar elde etmedikçe bu adımı atması mantıksız. Görünen o ki bu durum aslında Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden göçünü teşvik etmekle bağlantılı.” dedi.

ABD ve İsrail'in, limanı koruma, insani yardımın ulaşmasını kolaylaştırma ve Hamas'ın burayı kontrol etmesini engelleme bahanesiyle Gazze kıyılarının bir kısmını kontrol etmeyi hedeflediğine dikkati çeken Abdulhadi, bu limanın Filistinliler üzerindeki ablukayı sıkılaştırmanın bir aracı olduğu, ABD'nin limanın çalışma mekanizmasında Hamas ve kurumlarının, hatta yerel Filistin kurumlarının varlığına bile izin vermeyeceğini, bu nedenle limanın İsrail’in isteğine göre çalışacağını belirtti.

Abdulhadi, "Bu bir işgal limanıdır ve ABD ordusunun Gazze sınırlarına girmesine olanak sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.


27.03.2024 11:00

İSRAİL'İN LÜBNAN'A YÖNELİK HAVA SALDIRISINDA 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Lübnan'daki Sivil Savunma Teşkilatı kaynakları, İsrail savaş uçaklarının, ülkenin güneyinde bulunan El-Habbariye beldesindeki Cemaat el-İslami'ye bağlı Lübnan Ambulans Cemiyeti Merkezi'ne hava saldırısı düzenledi. Lübnan resmi ajansı NNA'ya göre, saldırıda acil yardım ekibinden 7 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.


27.03.2024 08.00

🔴İSRAİL, ÇADIRI BOMBALADI: 12 ÖLÜ

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail güçleri, Han Yunus'un batısında yer alan el-Mevasi bölgesini bombaladı. İsrail savaş uçaklarının, yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırını bombalaması sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 12 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Ayrıca, İsrail ordusu Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin çeşitli bölgelerine hava saldırıları düzenledi.


27.03.2024 01:30

İSRAİL ORDUSU KUVEYT HASTANESİNİN YANINDAKİ BİR EVİ HEDEF ALDI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar devam ediyor.

Gazze'de son durum... İsrail'in vahşeti durmuyor! Gece boyunca saldırdılar - 1. Resim

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin Refah kentinde bulunan Kuveyt Hastanesi'nin yakınında Farra ailesine ait bir eve saldırı düzenledi. Saldırı sonrası evde yangın çıktı.


27.03.2024 01:00

İSRAİL ORDUSU GAZZE'NİN REFAH KENTİNE SALDIRDI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar devam ediyor.

Gazze'de son durum... İsrail'in vahşeti durmuyor! Gece boyunca saldırdılar - 2. Resim

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine saldırı düzenledi. Saldırı sonrası bölgeden dumanlar yükseldi.


27.03.2024 00:30

'GAZZE TASARISI BAĞLAYICI DEĞİL ANCAK UYGULANMALI'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde, Gazze'deki son durum ve BMGK'de kabul edilen Gazze tasarısına ilişkin gündemi değerlendirdi. Miller, ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye insani yardımları öngören tasarıyı, ABD yönetimi olarak bunları destekledikleri için veto etmediklerini belirtti.

Miller, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan "Hamas, BMGK'de kabul edilen Gazze tasarısının ardından rehine anlaşması müzakerelerinden çekildi." açıklamasını yalanladı. Miller, "BMGK tasarısından dolayı Hamas'ın en son rehine anlaşması önerisini reddettiği ve görüşmelerden çekildiği şeklindeki açıklama hiçbir açıdan doğru değil ve rehineler ile ailelerine karşı da haksızlık." ifadesini kullandı.


27.03.2024 00:00

🔴CAN KAYBI 32 BİN 414'E ÇIKTI

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 172 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 81 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 93 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 32 bin 414'e, yaralı sayısının da 74 bin 787'ye ulaştığı bildirildi.


Yer: Gazze

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...