İngiltere'den İsrail'e 'Gazze' tepkisi! Ticaret anlaşması görüşmeleri askıya alındı

Netanyahu'nun kabusu gerçek oldu. İsrail'in her gün yüzlerce sivili katlettiğini, hastaneleri ve ilaç depolarını hedef alarak sistematik bir soykırım yürütmesi üzerine İngiltere, somut adımlar atmaya başladı. Londra yönetimi, İsrail ile olan serbest ticaret anlaşması müzakerelerini askıya aldı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail’in Gazze’deki eylemleri nedeniyle daha ileri tedbirlerin gündemde olduğunu açıkladı.
İngiltere, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını artırması nedeniyle Tel Aviv'in Londra Büyükelçisi Tzipura Hotovely'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
Dışişleri Bakanı Lammy yaptığı açıklamada, "İsrail Büyükelçisi çağrıldı. Serbest ticaret anlaşması görüşmeleri askıya alındı" dedi. İngiltere'nin İsrail'e silah satışlarını da durdurduğu açıkladı.
"DAHA DA İLERİ GİDECEĞİZ"
İngiliz Bakan Parlamento’da yaptığı konuşmada, "İsrail'in davranışları durdurulmalı ve Gazze savaşını durdurmazsa daha ileri tedbirler alınacak" ifadelerini kullandı. Gazze'de yoğunlaşan saldırılarına işaret ederek, "Adil ve kalıcı bir barış için tek çerçeve olan iki devletli çözümden vazgeçmeyeceğiz" diyerek diplomatik çözüm vurgusu yaptı.
Konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
"Giderek kötüleşen bu duruma seyirci kalamayız. Bu durum, (İsrail ile) ikili ilişkimizin temelini oluşturan ilkelere aykırı ve İngiliz halkının değerlerine hakarettir. Bu nedenle, bugün İsrail hükümetiyle yürütülmekte olan yeni bir serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerimiz askıya aldığımızı açıklıyorum. Netanyahu hükümetinin eylemleri bunu gerekli kıldı"
9 BİN YARDIM TIRI GAZZE'YE GİREMİYOR
İngiliz Dışişleri Bakanı’nın dikkat çektiği bir diğer nokta ise abluka nedeniyle Gazze sınırında bekleyen insani yardımlar oldu. Lammy, "9 bin yardım tırı Gazze'ye girmeyi bekliyor. Netanyahu'nun ablukayı kaldırması gerekiyor" dedi. Bakan ayrıca, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılmasının "askeri müdahale ile değil diplomasi ile" gerçekleştiğini vurguladı.
YAPTIRIMLAR GELDİ
Lammy, ayrıca Yahudi yerleşimcilerin şiddet olaylarına da değinerek, şiddet olaylarına karışan Yahudi yerleşimci Daniella Weiss’de dahil toplam 3 yerleşimciye, 2 yasadışı karakola ve 2 organizasyonun yaptırım listesine alındığına işaret etti. Lammy, "Yerleşimci şiddetinin sonuçlarını bizzat gördüm. Kurbanlarının korkusunu. Faillerin cezasızlığını. Bugün Daniella Weiss ve diğerlerine uygulanan yaptırımlar, aşırılık yanlısı yerleşimcileri sorumlu tutma konusundaki kararlılığımızı gösteriyor" dedi.
İSRAİL'DEN REST: DIŞ BASKILAR YOLUMUZDAN ALIKOYAMAZ
İngiltere’nin açıklamalarına tepki ise gecikmedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Londra’nın tutumuna ilişkin yaptığı açıklamada "İngiliz Mandası 77 yıl önce sona erdi. Dış baskılar, İsrail’i varlığı ve güvenliği için mücadele etmekten alıkoymayacaktır" şeklinde konuştu.