Petro'nun talimatıyla vatandaşlık verilecek Filistinli kadın çocuklarıyla Kolombiya'da: İlk sözleri yürek sızlattı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Petro'nun talimatıyla vatandaşlık verilecek Filistinli kadın çocuklarıyla Kolombiya'da: İlk sözleri yürek sızlattı

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Kolombiya'nın Filistin'e yönelik destekleri sürüyor. Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'nun talimatıyla vatandaşlık verilecek Filistinli Samaher Almassri, çocuklarıyla Kolombiya'ya geldi. Almassri'nin burada yaptığı açıklamaları yürek sızlattı.

İsrail-Hamas çatışması 50. gününe girdi. İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik vahşi saldırılarında 15 bine yakın Filistinli sivil hayatını kaybetti. Dünyanın gözü önü önünde ısrarla savaş suçlarına imza atan İsrail'e dünyadan tepkiler yağarken dün taraflar arasındaki 4 günlük geçici ateşkes anlaşması devreye girdi.

Ateşkes bölgede tansiyonu bir nebze düşürürken Kolombiya'nın mağdur Filistin halkına destekleri devam ediyor. Savaşın başından beri İsrail'e karşı net bir tavır alan Kolombiya, Tel Aviv yönetimiyle ilişkileri en aza indirgemişti. Bogota yönetimi son olarak Filistinli bir kadın ve çocuklarına vatandaşlık vererek ülkeye kabul edeceğini açıklamıştı.

KOLOMBİYA'YA GELDİLER

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun talimatıyla vatandaşlık verilmesi kararlaştırılan Filistinli kadının çocuklarıyla birlikte Kolombiya'ya ulaştığı bildirildi.

Konsolosluk İşleri Direktörü Jorge Diaz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, eşi Kolombiyalı olan Filistinli kadın Samaher Almassri'nin, Cumhurbaşkanı Petro'nun talimatıyla vatandaşlığa kabul edileceğini belirtti.

Almassri'nin eşi olan Baselc Zaid El Sahli'nin çocukken Orta Doğu'ya göç eden bir Kolombiya vatandaşı olduğunu söyleyen Diaz, Tel Aviv ve Kahire büyükelçiliklerinin koordineli çalışması sonucu aileyi ülkeye getirmeyi başardıklarını ifade etti.

Diaz, ailenin çocuklarının çifte vatandaşlığa sahip olduğunu belirterek, "Baba El Sahli, sağlık sebepleri sonucu Mısır'daydı ancak ailenin geri kalanı Gazze'deydi. El Sahli, büyükelçiliğimize ulaştı ve bizden yardım istedi. Cumhurbaşkanı Petro'nun çabaları sonucu onların Gazze'den Mısır'a geçmesini sağladık." ifadesini kullandı.

Almassri de Uluslararası El Dorado Havaalanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, çabaları nedeniyle Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'ya teşekkür ederek, Gazze'de yaşanan duruma dikkati çekti.

YÜREK SIZLATAN SÖZLER

Almassri, "Gazze'de durmak bilmeyen bir bombardıman vardı. Her yer bombaların hedefiydi. Evler, insanların üzerine yıkılıyordu. Geceleri bombaların ürkütücü sesi nedeniyle uyuyamıyorduk. Su, elektrik ve yakıt yoktu. Yanı başımızda insanlar öldü. Savaşın durdurulması için mücadele eden Cumhurbaşkanı Petro'ya minnettarız." dedi.

Öte yandan, ailenin başkent Bogota'dan uçakla Barranquilla kentine gideceği öğrenildi.

İSRAİL'İN GAZZE İŞGALİNDE SON DURUM 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldü.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verecek uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) yürürlüğe girdi.

Uzlaşıya göre, çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek ve bu sürede Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.​​​​​​​

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...