Pirola varyantı İsrail'de korona testlerini yeniden başlattı

Düzenleyen: / Kaynak: Channel 13
- Güncelleme:
Pirola varyantı İsrail'de korona testlerini yeniden başlattı

DÜNYA Haberleri  / Channel 13

Covid-19'ün yeni varyantı Pirola'nın ilk tespit edildiği ülke olan İsrail'de PCR testlerinin yeniden başladığı bildirildi. Yayılma hızı nedeniyle dikkat çeken Pirola'nın İsrail'de önümüzdeki dönemde kısıtlamalara neden olabileceği ifade ediliyor. Söz konusu varyant Danimarka, İngiltere, ABD, Güney Afrika ve Portekiz'de de görüldü.

2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19, geçen süre zarfından insan hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Zaman içerisinde mutasyona uğrayan virüs, yeni varyantlarla karşımıza çıkıyor. Uzmanlar, yeni varyantlar nedeniyle sonbahar ve kış aylarında korona vaka sayısında patlama yaşanabileceğini duyurdular.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), özellikle yayılma hızı nedeniyle ‘Pirola’ olarak adlandırılan yeni varyantın, dikkatle izlenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Bilimsel adı BA.2.86 olan varyant, İngiliz bilim adamı Francois Balloux tarafından Omikron'un ortaya çıkışından bu yana dünyanın gördüğü "en dikkat çekici Sars Cov-2 türü" olarak tanımlanıyor.

İSRAİL'DE PCR TESTLERİ BAŞLADI

İsrail'de yayın yapan Channel 13'ün bildirdiği habere göre 'Pirola' varyantı nedeniyle hastanelere yeni başvuranlara yeniden PCR testleri yapılmasına neden oldu.

İsrail Sağlık Bakanlığı, yeni Corona varyantı ile artan yeni enfeksiyon sayısına karşı harekete geçmek istiyor. Bakanlığa göre, geçen hafta günde ortalama 136 yeni vaka rapor edilirken, bir önceki hafta bu sayı sadece 104'tü ve yaklaşık yüzde 30,8'lik bir artış söz konusu.

Bakanlığın önlem amacıyla kısıtlamalara gidip gitmeyeceği hakkında net bir bilgi paylaşılmadı. İsrail basını, Tel Aviv’in önümüzdeki aylarda ‘flurona’ olarak da ifade edilen hem covid hem de grip salgınının yoğunlaşacağı dönem için yeninde kısıtlamalara gidebileceği ifade ediliyor.

ÇOK SAYIDA ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ

Pirola varyantı ilk olarak İsrail’de ortaya çıktı. Varyantın daha sonra Danimarka, İngiltere, ABD, Güney Afrika ve Portekiz'de de görüldüğü bildirildi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ VAKA ARTIŞINI DOĞRULADI

DSÖ, dünya genelinde Corona'dan muzdarip insan sayısının Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 38 arttığını doğruladı. Yaklaşık 1.4 milyon yeni vaka bildirilmiş olup bu artış da Pirola'ya bağlanıyor.

İsrail'de bildirilmemiş 'Pirola' vakalarının sayısının daha önce teyit edilenden önemli ölçüde daha yüksek olduğu ifade ediliyor. İlk çalışmalar, yeni varyantın önceki enfeksiyonların ve ayrıca aşıların neden olduğu bağışıklığı atlayabildiğini gösterdi.

Bio Jerusalem başkanı Shay Fleishon'un belirttiğine göre, 'Pirola' diğer varyantlara kıyasla başlangıçta varsayılandan çok daha hızlı yayılıyor.

BİLİM KURULU'NDAN PİROLA UYARISI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen koronavirüs varyantı Pirola’nın (BA.2.86), baskın hâle gelme ve aşıdan kaçma ihtimali olan bir varyant olabileceğini söyledi.

Pirola varyantının, bilim çevrelerinde “süper varyant” olarak adlandırılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Şener, aşıyla vücutta oluşan antikorların, Pirola varyantını durduramayacağı yönünde hipotezlerin olduğunu belirterek “Pirola varyantının aşıdan kaçan bir varyant olma ihtimali ve diğer varyantlar içerisinde sivrilip baskın hâle gelme ihtimali yüksek gibi görülüyor” ifadelerini kullandı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Channel 13
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...