Sızan belgeler Sırbistan'ın Ukrayna'yı silahlandırmayı kabul ettiğini iddia ediyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sızan belgeler Sırbistan'ın Ukrayna'yı silahlandırmayı kabul ettiğini iddia ediyor

DÜNYA Haberleri

Basına sızdırılan gizli bir Pentagon belgesine göre, Avrupa'da Rusya'ya Ukrayna'yı işgali nedeniyle yaptırım uygulamayı reddeden tek ülke olan Sırbistan, Kiev'e silah tedarik etmeyi kabul etmiş veya çoktan göndermiş.

Sırbistan geleneksel olarak Rusya'nın bir müttefiki olarak uluslararası sistemde konuşlanmıştır. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri operasyonlardan bu yana iki ülke arasındaki gerilim su yüzüne çıkmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde sızdırılan Pentagon belgelerindeki bazı raporlar Sırbistan ve Rusya arasındaki Ukrayna kaynaklı sorunların üzerindeki sis perdesini aralamak konusunda kamuoyunun yardımına koştu. Reuters haber ajansının ulaştığı belgelere göre, Sırp hükümeti Kiev'e öldürücü silah vermeyi kabul etti ya da bu silahları çoktan tedarik etti bile.

SIRBİSTAN, TARAFSIZLIĞINI KAYBETTİ Mİ?

Avrupa hükümetlerinin Ukrayna'nın askeri eğitim ve 'öldürücü silah' taleplerine verdiği geri dönüşlerin bir özeti olan belge, son haftalarda internette yayınlanan düzinelerce gizli belge arasında yer aldı. Bu, ABD sırlarının son yıllardaki en ciddi sızıntısı olarak değerlendiriliyor.

"Avrupa|Devam Eden Rusya-Ukrayna Çatışmasına Yanıt" başlıklı tablo biçimindeki belge, Ukrayna'nın askeri yardım taleplerine yanıt olarak yaklaşık 40 Avrupa hükümetinin "değerlendirilen pozisyonlarını" listeliyor.

Tablo, Sırbistan'ın Ukrayna kuvvetlerine eğitim vermeyi reddettiğini, ancak ölümcül yardım göndermeyi taahhüt ettiğini veya zaten sağladığını gösterdi. Ayrıca, Sırbistan'ın gelecekte Ukrayna'ya silah sağlamak için siyasi irade ve askeri kapasiteye sahip olduğu da belirtildi.

SIRBİSTAN İDDİALAR KARŞISINDA HENÜZ SUSKUN

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in ofisi ve Ukrayna büyükelçiliği yorum talebine yanıt vermedi.

Pentagon, Reuters'in belgenin Sırbistan'a atıfta bulunmasıyla ilgili sorularına da yanıt vermedi ve daha önce sızan belgeler hakkında detaylı yorum yapmaktan kaçınıyor.

Vucic hükümeti, ülkesinin Rusya ile olan derin tarihi, ekonomik ve kültürel bağlarına rağmen Ukrayna savaşında tarafsızlığını ilan etmişti.

Amerikan Adalet Bakanlığı sızıntıyı araştırırken, Pentagon Amerikan ulusal güvenliğine verilen zararı tespit etmeye çalışıyor.

Kaynak: Reuters

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...