Yunan basınında gündem Abdülhamid Han gemisi : Türkiye yeteneklerini artırdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yunan basınında gündem Abdülhamid Han gemisi : Türkiye yeteneklerini artırdı

DÜNYA Haberleri

Yunan Kathimerini gazetesi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e Abdülhamid Han sondaj gemisini göndermesini değerlendirerek, Türkiye'nin son dönemde yetenek ve kabiliyetlerini artırdığını belirtti. Gazete, Türkiye'nin hami güç olarak istemesi halinde Yunanistan üzerinde baskı kurabileceğini kaydetti.

Türkiye'nin Abdülhamid Han sondaj gemisini Akdeniz'e göndereceğini açıklaması sonrasında Yunanistan basını, bölgeye olası etkilerini inceleyen haberler ve analizler üretmeye başladı. 

Yunanistan’ın etkili gazetelerinden Kathimerini, Türkiye’nin Abdülhamid Han sondaj gemisini Akdeniz’e göndermesini değerlendiren bir analiz yayımladı.

Konstantinos Philis imzalı analiz, ‘’Akdeniz’e yumuşak dönüş’’ başlığıyla yayımlanırken, Philis, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yakınlaşmak istediğini ve bunun için çokça olan hamlelerini dikkatli kullandığına değindi.

Philis, Abdülhamid Han sondaj gemisinin uzun bir aradan sonra Akdeniz’de hidrokarbon faaliyetleri yürütecek ilk Türk gemisi olmasına dikkat çekerek, Türkiye’nin bölgedeki güç dengelerini test ettiğini iddia etti.

Analizde, Türkiye’nin ‘Mavi Vatan’ tezini hayata geçirmek için Libya ile anlaşma yapmak olmak üzere çeşitli hamlelere imza attığını belirerek, Ankara’nın komşuları ve ötesine karşı üstün/baskın bir politika izlediğini ifade etti.

Yunan basınında gündem Abdülhamid Han gemisi : Türkiye yeteneklerini artırdı

ANKARA HEM PRESTİJ HEM DE GÜÇ PEŞİNDE

Türkiye’nin son dönemde özellikle Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO zirvesi sonrasında politikasında gözle görülür bir değişiklik yaşandığı kaydedildi. İsveç’in NATO üyeliğine onay verme karşılığında F-16’ savaş uçaklarının tedarikinin gündeme geldiğine de değinildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibinin bölgede yeni adımlar atmak için dikkatli bir şekilde gözlem yaptığı belirtilen analizde, Ankara’nın hem prestij hem de doğal kaynakları için Akdeniz’e ilgili gösterdiğini iddia edildi.

Ankara’nın bölgeye ilgisinin maddi gerekçeleri olarak zengin yer altı kaynakları ile büyüyen iç pazarını doyurması ve için Avrupa’ya enerji satan ülke konumuna gelmek istemesi olarak verildi. Avrupa’ya enerji tedarik etmesi halinde, Türkiye’nin Avrupa’nın enerji piyasasında söz sahibi önemli bir ülke olacağına dikkat çekildi.

TÜRKİYE'NİN ELİNDEKİ YETENEKLER ARTTI

Erdoğan’ın Abdülhamid Han kararını Yunanistan’a önemli bir şey hatırlatması gerektiğini ifade eden analizin yazarı Philis, Türkiye’nin son dönemde elindeki yetenek ve olanakları bir hayli artırdığını ve bu durumun Yunanistan üzerinde kolaylıkla baskıya oluşturabileceğini belirtti.

Philis, Türkiye’nin istemesi halinde sahip olduğu güçle Yunanistan’a hami güç olduğunu gösterebileceğine kaydetti.

Yunan yazar, analizini Türkiye’nin 6 aylık bir NAVTEX yayınladığını hatırlatarak ve Ankara’nın Yunanistan ile diyaloga fırsat verdiği ancak görüşmelerin istene şekilde ilerlememesi halinde durumu tersine çevirebileceği mesajı verdiğini belirtti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...