5G, 2028’e kadar her haneye ulaşacak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
5G, 2028’e kadar her haneye ulaşacak

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ülkeyi bir baştan bir başa haberleşme ağı ile donatmak için çalışmalarını hızlandırdı.

HABER MERKEZİ - Önümüzdeki dönem için kısa, orta ve uzun vadede olmak üzere 57,2 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bugüne kadar, fiber ağları, yerli baz istasyonu ve ULAK ile 5G’i pilot bölgede devreye sokan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uydu teknolojisinde dünyanın 10 sayılı ülkesi arasına girmeyi hedefliyor. TÜRKSAT 6 uydusunu önümüzdeki yılın ortalarına kadar uzaya göndermeyi gündemine alan bakanlığın haberleşmeye yönelik çalışmalarından bazıları şöyle:

> Haberleşmede internet hizmeti 100 megabit saniyeye çıkarılarak her eve ulaşılacak.
> 25 farklı lokasyonda 5G şebeke iznini verildi. Bunlar arasında İstanbul Havalimanı da bulunuyor. Pilot çalışma tamamlandıktan sonra uygulama 2028 yılına kadar Türkiye’nin yüzde 100’ünde 5G erişimi sağlanacak.
> 6G teknolojine yönelik çalışmalar hızlandırıldı.
> Fiber geniş bant abone yoğunluğu, uzun vadede bütün Türkiye’yi kuşatacak.
>Mobil geniş bant abone yoğunluğu yüzde 100’e ulaştırılacak.
> Önümüzdeki yıl uzaya fırlatılacak ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6, Hindistan, Taylan ve Malezya’yı kapsayacak şekilde 15 sene süreyle hizmet verecek.

MAKİNE HABERLEŞMESİ YOLDA

Siber güvenlik konusunda sertifikasyon için alt yapı çalışmaları sürdürülüyor. Kanuni düzenleme yapılarak, yoğun makine haberleşmesinin sağlanacak. Son teknolojik gelişmeler sayesinde evde ne kadar akıllı cihaz varsa dışardan yönlendirelebiliyor. Sahibinin haberi olmadığı hâlde süpürgeden buzdolabına, televizyondan başka elektronik cihazlara kadar birçok alet dışardan birileri tarafından çalıştırılabiliyor. Yeni düzenleme ile bunun önüne geçilecek. 2024 yılından itibaren bu tür cihazlara sertifikasyon verilmesi ve denetlenmesi işini Bilgi Teknolojileri Kurumu üstlenecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...