Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Eylülde getiri şampiyonu belli oldu! Ne altın ne dolar ne de borsa…

Eylülde getiri şampiyonu belli oldu! Ne altın ne dolar ne de borsa…
Başlık ResmiEylülde getiri şampiyonu belli oldu! Ne altın ne dolar ne de borsa…

Piyasalarda fon soruşturması ve ardından borsada yaşananlar eylül ayına damga vururken; küresel tarafta petrol fiyatları, tahvil faizleri ve merkez bankalarının faiz kararları fiyatlamalar üzerinde etkili oldu. Eylülde yatırım araçlarının performansına bakıldığında ise borsa ve altında değer kayıpları yaşanırken, dolar sınırlı bir primle geçen ayı geride bıraktı. Eylülün getiri şampiyonu ise TL mevduat oldu.

Kaydet
|
Ömer Faruk Bingöl
ÖMER FARUK BİNGÖL

Piyasalarda eylül ayı, oldukça hareketli fiyatlamalarla geride kaldı. Yaşanan gelişmelere bakıldığında; 3 Eylül'de açıklanan ağustos enflasyonu aylık bazda yüzde 1,84 artarken, yıllık enflasyon yüzde 31,51'e geriledi. Enflasyon verisinin ardından gözler Merkez Bankası'na çevrildi.

TCMB, 10 Eylül'deki toplantısında politika faizini yüzde 37'de sabit tuttu. Gecelik borç verme faizi yüzde 40, borçlanma faizi ise yüzde 35,5 seviyesinde bırakıldı. Banka, enflasyonun ana eğiliminde gerileme görülmesine rağmen yüksek enerji fiyatlarının yukarı yönlü risk oluşturduğuna dikkat çekti.

ÖNERİLEN HABERLER
Altın fiyatı için yeni umut! FED beklentisi bir anda tersine döndü
TASARRUF ORTAĞIM

Altın fiyatı için yeni umut! FED beklentisi bir anda tersine döndü

FON KRİZİ DAMGA VURDU

Ayın ortasında ise piyasanın gündemi tamamen değişti. 15 Eylül'de bazı yatırım fonlarında “temerrüt” durumu yaşanmasının ardından, 17 Eylül'de SPK devreye girdi. TEFAS'ta işlem gören 131 yatırım fonunun tasfiyesine karar verildi.

Piyasadaki bu problem, Borsa İstanbul'un geneline yayıldı. Ağustos ayında 14.334 puandan kapanış yapan BİST 100 endeksi, eylülü 11.947’den tamamladı. Endekste aylık düşüş %16,65 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti.

İç piyasada döviz kurları ise eylülde stabil görünümünü korudu. Dolar 49,00 TL ve Euro ise 55,50 TL’den geçen ayı tamamladı.

Eylülde getiri şampiyonu belli oldu! Ne altın ne dolar ne de borsa…
Başlık ResmiEylülde getiri şampiyonu belli oldu! Ne altın ne dolar ne de borsa…

DÜNYADA GÜNDEM PETROL

Küresel piyasalarda eylül ayının en önemli başlıklarından biri ise yine petrol fiyatları oldu. Orta Doğu'daki jeopolitik belirsizlik devam ederken, petrol fiyatları geçen ayını önemli bir bölümünü 100 doların üzerinde geçirdi. Ağustosta 90 dolar sınırından kapanış yapan Brent petrolün varil fiyatı, eylülü yüzde 7,95 primle 97,90 dolardan tamamladı.

ÖNERİLEN HABERLER
Akaryakıta 3
EKONOMİ

Akaryakıta 3'lü zam! Benzindeki 12,5 TL'lik artışa ÖTV ayarı

ABD TAHVİL FAİZLERİ

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, küresel tahvil piyasasında enflasyon endişelerini de yeniden güçlendirdi. ABD 10 yıllık tahvil faizi eylül ayında 50 baz puanın üzerinde yükselerek yüzde 5,30 seviyesine çıktı. Böylece 2002’den bu yana en yüksek seviyeler görüldü. Yükseliş, yalnızca ABD ile sınırlı kalmadı. Küresel tahvil piyasaları eylülü, son yılların en olumsuz geçen aylarından biri olarak tamamladı.

Eylülde getiri şampiyonu belli oldu! Ne altın ne dolar ne de borsa…
Başlık ResmiEylülde getiri şampiyonu belli oldu! Ne altın ne dolar ne de borsa…

FAİZ KARARLARI

ABD Merkez Bankası da eylül ayında faiz kararını açıkladı. FED, 16 Eylül'de politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,75-4,00 aralığına yükseltti. Banka, yüksek enflasyon baskısının devam etmesi nedeniyle ilave sıkılaştırma ihtimalini de açık tuttu.

Japonya Merkez Bankası politika faizini yüzde 1'den yüzde 1,25'e yükseltti. Böylece faiz oranı 31 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Kararın arkasında, enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde kalabileceğine ilişkin endişeler gösterildi.

ÖNERİLEN HABERLER
SPK
TASARRUF ORTAĞIM

SPK'dan yeni karar! 1 milyon TL'ye kadar ara ödeme

ALTIN FİYATLARI

Küresel piyasalardaki gelişmeler altın fiyatlarını da doğrudan etkiledi. Bir tarafta jeopolitik riskler ve yüksek petrol fiyatları altına güvenli liman talebi sağlarken; diğer tarafta yükselen ABD tahvil faizleri ve FED'in sıkı para politikası beklentileri sarı metal üzerinde baskı oluşturdu. Ağustos ayını 4.449 dolardan tamamlayan ons altın, eylülü 4.157 dolardan tamamladı. Gram altın fiyatı da aynı süreçte 6.899 TL’den 6.548 TL’ye geriledi.

Eylülde getiri şampiyonu belli oldu! Ne altın ne dolar ne de borsa…
Başlık ResmiEylülde getiri şampiyonu belli oldu! Ne altın ne dolar ne de borsa…

YATIRIM ARAÇLARININ GETİRİSİ

Bütün bu gelişmelerin etkisiyle eylülde yatırım araçlarının getirisi de ortaya çıktı. Buna göre tablo şöyle netleşti:

Yatırım AracıGetiri
TL mevduat%2,9
Dolar%1,56
Euro%-1,02
Gram altın%-5,09
Borsa (BİST 100)%-16,65

Risk almayı tercih etmeyen TL mevduat yatırımcısının geçen ay en yüksek getiriyi elde ettiği görülürken; yüzde 2 civarında beklenen eylül TÜFE dikkate alındığında dolar yatırımcısının reel kayıp yaşayabileceği ihtimali öne çıktı. Euro, altın ve borsa yatırımcısı ise eylülü kayıpla tamamladı.

Whatsapp İkon Facebook İkon
Paylaş
Paylaş
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.