İTO Başkanı Avdagiç: Vergi dilimleri kaybı giderecek şekilde düzenlenmeli

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İTO Başkanı Avdagiç: Vergi dilimleri kaybı giderecek şekilde düzenlenmeli

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yılbaşında çalışan ücretlerinde ‘gelir vergisi dilimi güncellemesi’ talebinde bulundu.

Vergi dilimi işçi ve işverenlerin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Milyonlarca çalışan 2024 yılı için uygulanacak gelir vergisi tarifesini bekliyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, vergi dilimlerine ilişkin açıklama yaptı. 
 
Avdagiç, “Yılbaşında yapılacak düzenlemelerde, tüm ücret gruplarını etkileyen ‘gelir vergisi dilimleri’ ile ‘SGK üst limitinin’ güncellenmesi önemli bir başlık olmalı” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, İTO olarak sıklıkla dile getirdikleri, çalışanların gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi ile SGK üst limitinin revize edilmesinin çalışma hayatımız için önemli bir açılım olacağını söyledi. 

ÜCRETLERE İLİŞKİN İKİ TALEP 

Avdagiç, açıklamasının devamında önerisini şöyle anlattı:

“Şöyle ki; vergi dilimleri son 10-15 yılda yaşanan kaybı giderecek şekilde düzenlenmeli. İlk vergi dilimi 2008’de asgari ücretin 13 katı iken, 2013’te 11 katına, 2023’te ise 6 katına düştü.

Tüm ücret gruplarını etkileyen SGK üst limiti ise son 10 yılda enflasyonun yüzde 97 üzerinde arttı. SGK üst limiti son 10 yılda enflasyona uygun artmış olsa idi, 2023 yılında 100 bin 608,90 TL yerine 50 bin 950 TL olacaktı.”  

 

İşçi, memur gibi ücretle çalışanların kazançları Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesindeki oranlar üzerinden vergilendiriliyor. Vergi tarifesi her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor. Kanuna göre Cumhurbaşkanı’nın yeniden değerleme oranı ile belirlenen tutarı yüzde 50’sine kadar artırma veya indirme yetkisi bulunuyor. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...