TCMB Başkanı Karahan: Enflasyondaki en büyük risk asgari ücret

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Ocak ayında enflasyonun yüzde 6,7 oranında artmasının nedenini açıkladı. Enflasyonda bir numaralı riskin asgari ücret artışı olduğunu söyleyen Karahan, "Artış tahmin aralığımızın üst bandına yakın ama enflasyon patikamızı raydan çıkaracak bir gelişme değil" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun Ocak ayında yüzde 6,7 oranında artmasının nedeninin asgari ücret zammı olduğunu söyledi.

Asgari ücretin enflasyonda bir numaralı risk olduğunu belirten Karahan, " "Artış tahmin aralığımızın üst bandına yakın ama enflasyon patikamızı raydan çıkaracak bir gelişme değil" değerlendirmesinde bulundu.

Ocak ayında asgari ücretin enflasyonu desteklediğini vurgulayan Karahan, şöyle konuştu:

"Ocak ayında, bu aya özgü sebeplerle aylık artışta yükselişin gerçekleşeceğini önceki tahminlerimize yansıtmıştık. Nitekim ücret, fiyat ayarlamaları ve geriye doğru endeksleme davranışının etkisiyle hizmet grubunda aylık enflasyon tahminimizin bir miktar üzerinde gelerek belirgin yükselmiştir. Bu bölümde asgari ücretin öngörümüzün üzerinde gerçekleşmesinin etkisi hissedilmiştir."

"ASGARİ ÜCRET ZAMMI FİYATLAMALARDA BOZULMALARA YOL AÇTI"

2023 yılı son çeyreğinde enflasyonun önceki rapor tahminleriyle tutarlı seyrederek yüzde 64,8 seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayan Karahan, "Yıllık enflasyonun 2024'ün ikinci yarısına kadar artmasını beklediğimizi tüm enflasyon raporlarımızda sizinle paylaşmıştık" dedi.

Temmuz ayında yapılan asgari ücret zammına dikkat çeken Karahan, "Üçüncü çeyrekte asgari ücret, enerji artışı gibi birden fazla şok bir arada gerçekleşti. Bu durum, beklenti ve fiyatlama davranışlarında ilave bozulmalara yol açmıştı" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...