Zeytin taban ve tavan alım fiyatları açıklandı! Sektörün en büyüğü yüzde 142 zam yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Zeytin taban ve tavan alım fiyatları açıklandı! Sektörün en büyüğü yüzde 142 zam yaptı

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Yaşanan kuraklıkla zeytin yağına kota uygulanırken, zeytin üreticisinin yüzünü güldürecek haber geldi. Marmarabirlik 2023-2024 yılı taban ve tavan alım fiyatlarını açıkladı. Kota belirsizliği son bulurken, alım fiyatlarında yüzde 142 artış yaşandı.

Kuraklıktan nasibini alan sofraların vazgeçilmezi zeytinin üreticilerinin bu yıl yüzü gülecek. 2023-2024 sezonu için tavan ve taban alım fiyatları açıklandı. Kota belirsizliği de son bulurken, alım fiyatlarında iki yılda yüzde 300'e yakın artış dikkat çekti.

ZEYTİN TAVAN VE TABAN ALIM FİYATLARI AÇIKLANDI

Zeytin sektörünün en büyük kooperatif kuruluşlarından olan Marmarabirlik 2023-2024 iş yılı kampanyasında ürün alım fiyatlarını açıkladı.Marmarabirlik Yönetim Kurulu’nun almış olduğu karar doğrultusunda; tavan fiyat 180 dane 110 lira, 190 dane 105 lira, 200 dane 100 lira, taban fiyat 380 dane 47 lira ve yağlık zeytinin kilogram fiyatı ise 45 lira olarak belirlendi.

İKİ YILDA YÜZDE 300 ARTIŞ YAŞANDI

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, zeytin alım fiyatlarına ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı. Zeytin alım fiyatlarına geçen yıl yüzde 150, bu yıl ise yüzde 142 artış yapıldığını belirten Asa, "Marmarabirlik üreticisine sahip çıkmıştır. Şimdi kooperatifine sahip çıkma sırası üreticidedir" dedi.

PİYASANIN TEK ALICSI

Üretim maliyetlerinin oldukça yükseldiğini söyleyen Asa, "Bu sezonu çok temkinli hareket edilmesi gereken bir yıl olarak görüyoruz. Ekonomik şartlar ve faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle piyasada farklı alıcıların çok az olacağını öngörüyoruz. Marmarabirlik piyasada tek alıcı olarak kalacaktır." ifadelerini kullandı.

KOTA BELİRSİZLİĞİ SON BULDU

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu kampanya döneminde de kota uygulanmayacağını belirten Asa, "Ortaklarımız verdikleri rekolte beyanı kadar kooperatiflerine ürün verebileceklerdir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak şimdiden gelecek seneyi düşünüyoruz. 2024/25 ürün alım kampanyasında rekoltenin çok yüksek olacağını öngörüyoruz. Bir sonraki yıl arz fazlalığı oluşmaması için iyi bir ürün alım planı yapmak ve daha çok ürün satmak zorundayız" diye konuştu.

ÜRETİCİYE ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Marmarabirlik, 2023/2024 iş yılı ürün alım kampanyasında yağlık olmak üzere 2 milyar 500 milyon lira alım bütçesi yaparken, ürün bedelleri on beş günlük periyotlarda yüzde 50'si peşin olarak yapılacak. Geri kalan ödemeler, ürün alım kampanyasından sonra belirlenecek ve ortaklara duyurulacaktır. Ürün alımlarına, kooperatif yönetim kurulu yetki ve sorumluluğunda 24 Ekim 2023 tarihinden itibaren başlanılmıştır.

Öte yandan Akdeniz ülkelerinde yaşanan kuraklıkla Türkiye zeytin yağı ihracatında yüzde 200'ü aşan oranla rekor kırarken, Ticaret Bakanlığı zeytin yağı ihracatına kota getirmişti. Bakanlık ihracat yasağını süresiz uzatma kararı aldı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...