AK Parti'nin başı boş köpek meselesine çözümü: Hızlı kısırlaştırma gerekirse uyutma

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
AK Parti'nin başı boş köpek meselesine çözümü: Hızlı kısırlaştırma gerekirse uyutma

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sokak köpekleri problemini seçim beyannamesine alan parti yönetimi “Bu hayvanların toplum hayatına olumsuz etkilerini azaltmak ve çevreye zarar vermesini önlemek için detaylı bir eylem programını hayata geçirmeye kararlıyız” dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - AK Parti Meclis grup yönetimi bir süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerden önce çıkarılmasını istediği kanun tasarısı üzerinde çalışıyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda bir dizi değişiklik içeren tasarıyla ‘sahipsiz hayvan’ tanımının kapsamı yeniden belirleniyor. Teklife göre her belediye kendi sınırları içindeki sahipsiz köpekleri toplayacak ve kısırlaştıracak. Belediyenin internet sitesinde bu köpeklerin sahiplenilmesi için duyuru yapacak. Bir ay içinde sahiplenilmeyen hayvanlar, Tarım Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sorumluluğunda kurulacak büyük toplanma merkezlerine götürülecek.  Tedavisi mümkün olmayacak derecede hasta olan köpeklere belli şartlarda uyutma işlemi de uygulanabilecek. 

TÜRKİYE ‘RİSKLİ’ KATEGORİDE

AK Parti kaynakları, Dünya Sağlık Örgütünün Türkiye’yi kuduz konusunda ‘Riskli Ülkeler’ kategorisine aldığını hatırlattı. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği de (EKMUD), Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak, sadece 2022 yılında Türkiye’de 250 bin 375 kuduz riskli temas durumu olduğunu açıklamıştı.

GÜVENLİ ŞEHİRLER VE SOKAKLAR

AK Parti’nin mahallî seçimler için hazırladığı seçim beyannamesinde ‘Güvenli Şehirler ve Sokaklar’ başlığı altında şu görüşlere yer verildi: Sokaklarda artan sahipsiz köpeklerin sebep olduğu toplum ve çevreyle ilgili problemleri azaltmak için detaylı bir eylem programını hayata geçirmekte kararlıyız. Kanuni ve idari düzenlemelerin etkinliğini artırmayı, ihtiyaç gerektiren hususlar için kanuni düzenlemeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca mali kaynakları daha aktif kullanarak yerel yönetimler tarafından hayvan bakımevlerinin sayısının ve niteliklerinin artırılmasını sağlayacağız. 

Kanuni düzenleme yürürlüğe girdikten sonra Türkiye genelinde sokak hayvanları ile ilgili hızlı bir kısırlaştırma uygulaması başlatılacak. Tahminlere göre Türkiye’deki sokak köpeklerinin sadece yüzde 15’i kısırlaştırıldı. Popülasyonun artmaması için bu oranın yüzde 75’e çıkması gerekiyor.

ÇOCUĞA SALDIRDI, YERE DÜŞÜRÜP TEKRAR ISIRDI

Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri hâline gelen sokak köpekleri, dehşet saçmaya devam ediyor. Saldırılarından biri de Antalya’da gerçekleşti. Gündüz saatlerinde cadde üzerinde yürüyen küçük bir çocuğa saldıran başıboş köpek, saldırdığı çocuğu yere düşürerek  bacaklarını ve gövdesini ısırmaya başladı. Dehşet, bir vatandaş tarafından cep telefonuyla kameraya alındı. Görüntülerde bir vatandaş yardıma koşarken köpeğin kaçtığı görüldü. Olayın yol kenarında yaşanması da bir kaza için potansiyel tehlike olarak değerlendirildi. Sadece kırsal alanlarda değil şehir merkezlerinde de sürü hâlinde dolaşmaya başlayan sokak köpekleri, yediden yetmişe bütün vatandaşların hayatı için tehdit teşkil ediyor.

İKİ YILDA 90 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Başıboş sokak köpekleri, son iki senede 40’ı çocuk olmak üzere 90 kişinin ölümüne yol açtı. Türkiye genelinde 10 milyondan fazla sokak köpeği bulunuyor. Eğer tedbir alınmazsa bu sayının 10 sene içinde hızla artarak 50 milyona ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...