Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakan Uraloğlu: 17 milyon IP'yi her gün tarıyoruz
Gündem

Bakan Uraloğlu: 17 milyon IP'yi her gün tarıyoruz

Son Güncelleme: 10 Mayıs, 2025 - 17:26
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Bakan Uraloğlu: 17 milyon IP'yi her gün tarıyoruz
Fotoğraf BaşlığıBakan Uraloglu: 17 milyon IP'yi her gün tariyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu; havalimanları, kara yolları, tüneller ve baz istasyonlarında artık elektronik ve dijital sistemlerin, yapay zekanın kullanıldığını belirterek, "Bunları aynı zamanda siber saldırılara karşı korumamız lazım. Türkiye, siber olaylara karşı Avrupa ve dünyada rol model ülkelerden. 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz. USOM'da günde yüzlerce zararlı büyük saldırı girişimini engelliyoruz" dedi.

Kaydet
a- | +A

Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi'nce Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Siyaset Akademisi"nde, Bakanlığın yatırımlarını anlattı ve gençlere tavsiyelerde bulundu. "Milyonlarca, hatta milyarlarca lira harcadığınız bir sistem, birkaç bin dolarlık bilgisayarın hedefi olabilir" diyen Uraloğlu, siber saldırılara karşı alınan önlemlere vurgu yaptı.

"STRATEJİK BİR KORİDOR OLACAK"

Türkiye'nin stratejik önemine dikkati çeken Uraloğlu, ülkenin tarihi İpek Yolu'ndan, modern İpek Yolu'na kadar olan güzergahta çok önemli bir yerde, Orta Koridor'da bulunduğunu söyledi. Orta Koridor'da, Basra Körfezi'nden başlayıp Türkiye'ye gelecek, oradan Avrupa'ya, Akdeniz'e, Karadeniz'e, Ege'ye açılacak proje üzerinde çalıştıklarını belirten Uraloğlu, 2 gün önce Ankara'da Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ve heyeti ile konunun tekrar görüşüldüğünü anlattı.

Uraloğlu, projeye ilişkin, "İnşallah bu bittiği zaman ülkemizin ticaretine, kalkınmasına katkı sağladığı gibi, stratejik de bir koridor olacaktır. Yine Orta Koridor'un önemli bir bölümü demir yolu ve hava yolu olarak ülkemizden geçiyor" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME
Bakan Uraloğlu açıkladı: Sosyal medyaya iki ayrı çalışma!
HABER
Bakan Uraloğlu açıkladı: Sosyal medyaya iki ayrı çalışma!

ZENGEZUR KORİDORU

Bakan Uraloğlu, Zengezur Koridoru'nun da önemine değinerek, "Nahcivan'dan, doğrudan Azerbaycan'a gidecek olan Türk dünyasına, Uzak Doğu'ya bizi bağlayacak olan önemli bir güzergah var. Baltık Denizi'nden tutun Adriyatik Denizi'ne kadar uzanan bir güzergah var. Biz de oraya stratejik ortak olduk, bu önemli. Bütün o gelen yolların Avrupa'da Baltık Denizi'ne gitmesiyle ilgili bir güzergah. Orada Cumhurbaşkanımızın yoğun temasları, Dışişleri'nin, bizim gayretlerimizle de 3 deniz girişiminin stratejik ortağı olduk. Bu da bizim ulaştırma altyapımızı güçlendirecektir diye düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"48 SAATTE TAM BİR TÜRKİYE TURU"

Uraloğlu, Türkiye'nin demir yolu ağının 11 bin 600 kilometre civarında olduğunu ifade ederek, "Hemen üzerine ilave ettiğimiz yüksek hızlı demir ağıyla beraber 14 bin kilometre. Yapım çalışmaları devam eden 4 bin kilometre civarında var. İnşallah 2028'de bunları bitireceğiz. Bu, 2053 hedefidir. Bizler görür müyüz bilmiyorum. Böyle bir Türkiye'de, 48 saatte tam bir Türkiye turu atma imkanına sahip olacaksınız" dedi.

Ankara-İstanbul arasında yeni bir demir yolu düşündüklerini dile getiren Uraloğlu, bu hattaki trenin saatte 350 kilometre hız yapmasının planlandığını söyledi.

Uraloğlu, birçok ilde raylı sistemi hayata geçirdiklerini, bir kısmında planlamaların devam ettiğini, Trabzon'un da bunlardan biri olduğunu belirtti.

BAKMADAN GEÇME
Bakan Uraloğlu: Kanal İstanbul
HABER
Bakan Uraloğlu: Kanal İstanbul'u doğru finansmanı bulduğumuzda mutlaka yapacağız

"HAVALİMANI SAYISI 58'E YÜKSELDİ"

Türkiye'de 2023'te 26 olan havalimanı sayısını 58'e çıkardıklarını vurgulayan Uraloğlu, devam eden Bayburt-Gümüşhane ile Yozgat havalimanlarının tamamlanmasıyla bu sayının 60'a ulaşacağını kaydetti.

"GENİŞ BANT ABONE SAYIMIZ 96,4 MİLYON"

Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'yı tamamen yerli mühendislerle tasarladıklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete aldıklarını anımsattı.

Türkiye'nin uydu sürecinin 1994'te başladığını anımsatan Uraloğlu, şöyle devam etti:

"2014 yılında resmi olarak süreci başlayan, 2018 yılında üretimi başlayan ve 2024 yılında uzaya fırlatılan 6A uydusuyla biz bu sürecimizi taçlandırdık. 11 uydu üreticisi ülke arasına biz de girdik. 3,5 milyar insandan, 5 milyar insana erişiyor olduk. 6A ile bir kere sivil ve resmi haberleşmede güvenliği sağladık ve televizyon yayıncılığını da daha etkili ve daha kaliteli hale getirmiş olduk. Yüzde 81 yerli ve yaklaşık 84 ekipman da yine yerli olarak yapıldı. Geniş bant abone sayımız 96,4 milyon. Nüfusumuzun yüzde 20'si kadar fazlası bir orana geldik. Fiber ağ uzunluğu 604 bin kilometrelere çıkmış durumda. 5G'ye de Trabzonspor'un stadında ve diğer üç büyüklerin stadında başladık. İnşallah hedefimiz 2026'da genel kullanımı başlatabilmek."

"NÜFUSA ORANLA EN ÇOK SOSYAL MEDYA KULLANAN ÜLKER ARASINDAYIZ"

Uraloğlu, havalimanları, kara yolları, tüneller ve baz istasyonlarında artık elektronik ve dijital sistemlerin, yapay zekanın kullanıldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bunları aynı zamanda siber saldırılara karşı korumamız lazım. Sizin milyonlarca, hatta milyarlarca lira harcadığınız bir sistemi, birkaç bin dolarlık bilgisayar hedef haline getirebilir ve zarar verebilir. Onun için korumamız gerekir. Siber olaylara karşı Türkiye, Avrupa'da ve dünyada rol model olan ülkelerden bir tanesi. 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz, her gün 24 saat. Günde yüzlerce zararlı büyük saldırı girişimini de engelliyoruz. Bilgi teknolojileri ve iletişim teknolojileri kurumumuzun bünyesinde, USOM'da (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi) bunu yapıyoruz. Bir taraftan yoğun bir şekilde sosyal medya merakımız var. Nüfusa oranla dünyada en çok kullanan ülkelerden biriyiz. Toplamda 360 milyon civarında ülkemizde kullanım söz konusu. Burada aile yapımızı, çocukları, gençleri korumamız gerekir. Onunla ilgili belirli düzenlemeleri hayata geçirelim diye düşünüyoruz. Buradaki kritik çizgimiz de asla özgürlükleri kısıtlamak değil, asla yasakçı olmak değil ama mutlaka doğru şartlarda bir erişim sağlamak ve sunmaktır amacımız. Yasal olmayan VPN'le kullanmanızı asla tavsiye etmiyoruz. Orada her türlü dolandırıcılığa ya da kişisel bilgilerinizin elde edilmesine kadar bir hukuki sorumluluğu olmayan bir yapının olduğunu bilmenizi isterim."

BAKMADAN GEÇME
Büyük İstanbul depremi planı hazır! Bakan Uraloğlu detayları paylaştı: "Ulaşım aksamadan yapılacak"
HABER
Büyük İstanbul depremi planı hazır! Bakan Uraloğlu detayları paylaştı: "Ulaşım aksamadan yapılacak"

"YAPAY ZEKA SİZİN VERMEDİĞİNİZ HİÇBİR ŞEYİ ORTAYA KOYAMAZ"

Ulaştırmada yapay zeka teknolojilerine değinen Uraloğlu, "Belirli meslekler artık yapay zekayla beraber ortadan kalkacaktır ama belirli meslekler de ortaya çıkacaktır. İnsanın daha az beden gücü ve rutinde daha az bir beyin gücü ortaya çıkacaktır ama yapay zeka sizin vermediğiniz hiçbir veriyi ortaya koyamaz" şeklinde konuştu.

Siber güvenliğin, yapay zeka ürünü olan yerli ve milli "AVCI", "AZAD", "KASIRGA" ve "ATMACA" adlı yazılımlarla sağlandığını belirten Uraloğlu, havalimanlarının yönetilmesinde ise "İRADE" ve "ÇARE" adlı yapay zeka yazılımlarının kullanıldığını kaydetti.

Bakan Uraloğlu, Trabzon'a 23 yılda sadece ulaştırma alanında 174 milyar liralık yatırım yapıldığını da sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME
Bakan Uraloğlu açıkladı: Avrasya Tüneli, dünyada ilke imza attı! Tam 2 milyar dolar...
HABER
Bakan Uraloğlu açıkladı: Avrasya Tüneli, dünyada ilke imza attı! Tam 2 milyar dolar...

Editör: GÖKHAN KARATAŞ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 10 Mayıs, 2025 - 17:26
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    İhtiyaç kredilerinde indirim sinyali! 250 bin TL’nin geri ödemesi ne kadar?
    İhtiyaç kredilerinde indirim sinyali! 250 bin TL’n...
    Kaydet
  • 2
    Güney Marmara Otoyolu geliyor! Bakan müjdeyi verdi; 14 kavşak, 8 tünel, 9 viyadük ve 51 köprü inşa edilecek
    Yeni otoyol geliyor! Bakan müjdeyi verdi
    Kaydet
  • 3
    Asgari ücrette çarpıcı iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan bu rakama çıkaracak
    Asgari ücrette çarpıcı iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğa...
    Kaydet
  • 4
    Suriye’deki terör örgütünün sayılı günleri kaldı: ABD operasyon için yeşil ışık yaktı!
    ABD operasyon için yeşil ışık yaktı!
    Kaydet
  • 5
    Erdoğan ve TÜRK-İŞ faktörü! Asgari ücret zammında bambaşka bir rakam ortaya çıktı
    Erdoğan ve TÜRK-İŞ faktörü! Asgari ücret zammında ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan 17-25 Aralık ve yargının darbe teşebbüsü…
    Kaydet
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Son Baas…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Yara büyük!..
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Mezar başında kadeh kaldıranlar!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Trump, dış politika stratejisi ve radikal değişim...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Oscar Ödülleri YouTube'dan yayınlanacak!
    Oscar Ödülleri YouTube'dan yayınlanacak!
    Kaydet
  • Haftanın sanat ajandası | “Parlayan Yıldızlar”
    Haftanın sanat ajandası | “Parlayan Yıldızlar”
    Kaydet
  • Kar altında hasat başladı! Talep yağdı
    Kar altında hasat başladı! Talep yağdı
    Kaydet
  • Türk diline hizmet ödülleri: ‘Diline değer veren onuruna sahip çıkar’
    Türk diline hizmet ödülleri: ‘Diline değer veren onuruna sahip çıkar’
    Kaydet
  • Samsun'da kadın paramedik, hobisini üretime dönüştürdü
    Samsun'da kadın paramedik, hobisini üretime dönüştürdü
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Samsunspor'un Mainz 05 maçı 11'i belli oldu
Samsunspor'un Mainz 05 maçı 11'i belli oldu
Kaydet
Enver Aysever ile İmamoğlu arasındaki tokalaşma geriliminin perde arkası! Bu gece video yayınlanacak
Aysever ile İmamoğlu arasındaki tokalaşma geriliminin perde arkası!
Kaydet
GAİN Medya operasyonunda 3 isme tutuklama talebi!
GAİN Medya operasyonunda 3 isme tutuklama talebi!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası