Irkçı tahrikin bedeli 1 milyar dolar

- Güncelleme:
Irkçı tahrikin bedeli 1 milyar dolar

Gündem Haberleri

Irkçıların körüklediği Arap düşmanlığı sebebiyle Türkiye’ye yatırım yapan birçok iş adamı baskıya dayanamayıp işini taşıdı. İki ayda Türkiye’den çıkan 1 milyar dolarlık Körfez sermayesi farklı ülkelere yöneldi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Türkiye’de yükselen Arap düşmanlığının son iki aylık dönemde ekonomiye vurduğu darbe 1 milyar doları aştı. Buna bazı resmî uygulamaların da eklenmesi ile içerideki birçok Arap yatırım ve Arap ülkelerine endeksli ayakkabı, sağlık, inşaat, halı, turizm, gıda ve tekstil başta olmak üzere 15’e yakın sektör gelişmelerden olumsuz etkilendi. Birçok firmada faaliyetler durma noktasına geldi. Körfez başta olmak üzere birçok Arap ülkesine ihracat yapan onlarca firma kapısına kilit vurdu. Almanya, Fransa, İsviçre ve Avusturya ile birlikte Dubai ve Mısır, Türkiye’deki Arap sermayesini kendi ülkesine çekme amaçlı yoğun çaba sarf ediyor.

TOPLAM YATIRIM MİKTARI 30 MİLYAR DOLARI AŞTI

Türkiye’deki Arap yatırımcılar üçe ayrılıyor. Birinci kısım doğrudan şirket kurarak yatırım yaparken, ikinci sırada Türk ortaklı yatırımcı, üçüncü şekli ile de salt sermaye koyan ancak Türk firmalar üzerinden üretim ve ihracat yapan Arap sermayedeler bulunuyor. Arap girişimcilerden Abdulgafur Salih Asfur, özellikle İstanbul’da yaşanan mülteci karşıtlığının görüntülerin Arap kamuoyunda büyük etki yaptığını ve şirketi olan girişimcilerin dahi Türkiye’den ayrılmak durumunda kaldığını belirti. Sadece Suriyeli ayakkabıcıların yatırımı 800 milyon doları aştı diyen Asfur, Körfezle birlikte toplam Arap yatırımı 30 milyar dolar civarında. Bunun 6 milyar dolarlık kısmı Suriyeli yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. Bazı ırkçı odakların kampanya haline dönüştürdüğü olaylar nedeniyle tedirgin olan Arapları kendi ülkelerine çekmek adına Avrupa başta olmak üzere körfez ülkeleri ve Mısır yoğun çalışma yürütüyor. İsviçre dahil Avrupa devletleri ile Mısır’ın hepimize düzenli teşvikler sunuyor. Ancak bir çok Arap tüccar ve yatırımcı Türkiye’ye özel sevgi duyduğu için gitmiyor ve bu olumsuzlukların aşılmasını bekliyor’ dedi. Safur, Türkiye’de farklı alanlarda faaliyet gösteren ve ciddi anlamda ülkeye üretim-ihracat katkısı sunan bir şirketler grubunun sahibi.

NEFRET KAYBETTİRİYOR

Bir başka Arap girişimci Mahmut Badenjki de “Her şeyden önce sokaklarda kaydedilen görüntü ve sosyal medyada körüklenen Arap düşmanlığı, temeli yüzlerce yıl önce atılan kardeşlik hukukuna büyük zarar veriyor” dedi. 

Kendisi gibi yüzlerce arkadaşının devam eden ırkçı tutum ve resmî olumsuzluklardan etkilendiğini kaydeden Badenjki, şöyle devam etti:
Emniyet kaygısı ve güvensizlik duygusu bazı yatırımcıları kaçırdı, kötü görüntüler Türkiye düşmanları tarafından çok daha farklı bir biçimde kullanılıyor. Bu kötü görüntüler nedeniyle son 2-3 aylık periyotta 800 milyon ila 1 milyar dolar farklı ülkelere kaçtı. Belki Türkiye kamuoyunda bilinmiyor ama BAE, Bahreyn, Ürdün, Irak, Suudi Arabistan ve Cezayir, Fas gibi onlarca ülkenin gıda ve giyim deposu Türkiye’dir. İrili ufaklı iki binin üzerinde firma bu alanda üretim ve ticaret yapıyor. Sokakta ve sosyal medyada körüklenen nefret hepimize kaybettiriyor. Özellikle ciddi sermaye yatırım yapanlar bu propagandalardan etkilendi. Şu an yarını görememe duygusu hâkim. Sayın Cumhurbaşkanı ve yetkili makamlar bir yandan dış sermaye yatırımına çağrı yaparken diğer yandan bu kampanyanın yürütülüyor olması oldukça manidar.

TÜRKİYE ÜRETİM MERKEZİ

Türkiye mevcut durumda sabun, zahter ve poşetli ekmek gibi ürünlerde Arap ülkelerinin merkez üssü oldu. Bununla birlikte Orta Doğu’nun ayakkabı üretim merkezi olan Suriye’de ayakkabı sektörünün tamamı savaş nedeniyle Türkiye’ye taşındı. Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Konya ve İstanbul gibi şehirlerde 100 bini aşkın kişilik istihdam yapan ayakkabı sektörünün yatırım maliyetinin de 1 milyar doları aştığı kaydediliyor. Halep Türkmenlerinden ayakkabı üreticisi Mecid Kâhya “Bizim Suriye’de ihracatımız milyarlarca dolarlık düzeye ulaşmıştı. O potansiyeli Türkiye’ye taşıdık. Arap düşmanlığı bu potansiyeli şu an yarıya düşürdü. Model seçmek, sezon siparişi ve ürün fiyatlarını görme yanında tatil için gelen yüzlerce Arap tüccar bu dönem gelmedi. Çünkü Arap medyası Türkiye’de Araplar öldürülüyor, Suriye’ye atılıyor ya da kaçırılıyor propagandası yapıyor. Biz zaten iç piyasaya çalışmıyoruz ve ihracatımız 1 milyar dolar civarında. Karşılaştığımız iş sıkıntısı sebebiyle işçi çıkaran veya fabrikasına kilit vuran sayısı bir hayli fazla” sözleriyle sıkıntılarını anlattı. 

PKK VE FETÖ YÖNLENDİRİYOR

İçeride Ümit Özdağ, İlay Aksoy, Lütfü Türkkan, Deniz Büstani gibi bazı isimler Arap düşmanlığını kaşıyan tutumları ile dikkat çekiyor. Türk milliyetçiliği hassasiyeti görünümlü bu şahısların paniğe sevk ettiği Arap girişimcilerin bir sonraki muhatabı FETÖ ve PKK oluyor. FETÖ, kendine yakın iş adamları aracılığı ile bu sermaye sahiplerini Avrupa’ya taşımaya ikna çabası yürütüyor. Terör örgütü mensupları bu yatırımcılara ve orada hukuki, siyasi, ticari, eleman temini ve vatandaşlık gibi alanlarda çok boyutlu destek vaadinde bulunuyor.
  Özellikle Suriyeli yatırımcılar konusunda bir diğer pusuda bekleyen terör örgütü de PKK. Romanya, Almanya, Avusturya, Fransa gibi ülkelerde özellikle Kürt kökenli Suriyeli iş adamını Türkiye’den sermayesini taşımaya ikna eden PKK, daha sonra bu firmaları önce haraç daha sonra ortaklık kıskacı ile esir alıyor. 

TAŞINAN FİRMA SAYISI ARTTI

Çoğunlukla Arap yatırımcıların ticari, hukuki işlemlerini takip eden bir danışmanlık firması sahibi Abdullah Süleymanoğlu da 2-3 aydır sürekli Mısır ve Avrupa’ya taşınan firmaların takip ve evrak tercüme işleri ile uğraştıklarını anlattı. Süleymanoğlu “Arapları bu karamsarlığa iten örnek sayısı ciddi oranda arttı. Suudi Arabistan, Fas, BAE ve Ürdün gibi birçok ülkeden gelip Suriyeli diye aşağılanan, hatta Göç İdaresi görevlilerinin Azez, Tel Abyad ve İdlib’e götürülmesi gibi anormal olaylar yaşandı. Birkaç gün önce İzeddin Rahhaş ve Nebil Rujdi isimli iki Fas vatandaşı turist, Suriyeli diye Azez’e atıldı. İstanbul’da çarşı gezmesine çıkan Suudi Arabistanlı bir iş adamı geri gönderme merkezinde bulundu. Bunun gibi çok sayıda anormal uygulama yaşandı. Restoran, metro ve sokakta yapılan saldırılar ve aşağılayıcı tutumlar ciddi anlamda bu insanları ürkütüyor. Şu an İstanbul’da oturum ve çalışma izni olan işçi veya iş yeri sahipleri dahi sokağa çıkmaya korkuyor. Bu durumun ciddi bir ekonomik maliyeti var ve düzeltilmez ise daha ağır bedeller öderiz” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yüksel 19 Ağustos 2023 12:00

Bunu geçen haftalarda gittiğim izmit maşukiyede gördüm Çoğunluk gelen müşteri Arap Ve müşterilere çok kaba davranılıyor

Sonraki Haber Yükleniyor...