Kuzey Marmara Otoyolu’daki zincirleme facianın ardından akıllara gelen 2 kritik soru!

Düzenleyen: / Kaynak: Habertürk
- Güncelleme:
Kuzey Marmara Otoyolu’daki zincirleme facianın ardından akıllara gelen 2 kritik soru!

Gündem Haberleri  / Habertürk

Sabahın erken saatlerinde Kuzey Marmara Otoyolu’nun Sakarya mevkiinde meydana gelen zincirleme kazada 10 kişi hayatını kaybetti. Yoğun sisli havanın da büyük etken olduğu kazada, aralarında 3 otobüs ve 1 TIR’ın da bulunduğu 7 araç birbirine girdi. Feci olayın ardından akıllara TIR'ın sol şerit ihlali yapıp yapmadığı ve otobüslerde geçen yıl yönetmeliğe eklenen kemer takma zorunluluğu geldi.

Türkiye güne feci bir kaza haberiyle başladı. Kuzey Marmara Otoyolu'nun Sakarya mevkii İstanbul yönünde aralarında 3 otobüs ve bir Tır'ın da bulunduğu 7 araç zincirleme kaza yaptı. Yoğun sisin de etkisiyle meydana gelen kazada 10 kişi hayatını kaybetti, 8’i ağır 59 kişi yaralandı.

Olaya ilişkin henüz bilirkişi raporu tamamlanmadı ancak vefat edenlerin bir kısmının, araçlardan inen yayalara başka aracın şeklinde olabileceği tahmin ediliyor.

Öte yandan Kuzey Marmara Otoyolu’daki zincirleme facianın ardından akıllara gelen 2 kritik soru geldi.

OTOBÜSLERDE ZORUNLU KEMER UYGULAMASI

Buna göre geçtiğimiz yıl Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle şehirlerarası yolcu taşımacılığında emniyet kemeri takma zorunlu hale getirilmişti. Daha önceki yönetmeliklerde yolcu otobüslerinde bulundurulması zorunlu olan emniyet kemerinin kullanımı da böylece zorunlu hale getirilmişti.

Kuzey Marmara Otoyolu'nda zincirleme kaza! En az 10 ölü, onlarca yaralı var

İBB DE BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU

Düzenleme hakkında bilgilendirmede bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Yönetimi ve Terminaller Müdürlüğü de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "16 Ağustos 2022 tarihli ve 31925 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde yolculuk boyunca yolculara emniyet kemeri takma zorunluluğu getirilmiştir. Lojistik Yönetimi ve Terminaller Şube Müdürlüğü olarak şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan firmalara ilgili yönetmelik değişikliği hakkında bilgilendirme yapılmıştır. 23.08.2022 tarihi itibarı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen otogarlardan çıkış yapan otobüslerde emniyet kemeri denetimi yapılmakta olup, vatandaşlara ve otobüsteki çalışanlara gerekli bilgilendirme yapılıp emniyet kemerlerinin takılması sağlanmaktadır."

ARAÇTAN İNEN YOLCULARA OTOBÜS ÇARPTI

Bu sabah meydana gelen facianın ardından ise akıllara otobüslerde emniyet kemeri takma zorunluluğu geldi. Ancak ilk tespitlere göre hayatını kaybedenlerin önemli bir kısmının araçlarından inen yolcular olduğu ve bu yolculara 3. otobüsün çarptığı yönünde oldu.

KAZAYA KARIŞAN SOL ŞERİT İHLALİ VAR MI?

Kaza fotoğraflarına göre olaya karışan TIR'ın ise sol şeritten gittiği yönündeki izlenim oldu. Ancak ağır tonajlı araçların sol şeridi kullanması yasak. Düzenlemelere göre motosiklet, otomobil, minibüs, kamyonet ve otobüs dışındaki araçlar en sağdaki şeridi kullanabilir. Sadece acil durumlarda soldaki şeridi kullanabilirler. Otoyolda Karayolları Trafik Kanunu'na göre bu kuralı ihlal eden kişilere 4 bin 64 lira ceza kesiliyor.

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Habertürk
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...