Mavi Vatan yeni süvarilerini bekliyor: Türkiye, 2030'da bir üst lige çıkar

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Mavi Vatan yeni süvarilerini bekliyor: Türkiye, 2030'da bir üst lige çıkar

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

TCG İSTANBUL, TCG DERYA ile PİRİREİS denizaltısı yıl sonuna kadar donanmanın envanterine girecek. TCG AKHİSAR, bu yılın son çeyreğinde denize indirilecek. Savunma uzmanı Turan Oğuz “Gemilerde yerlilik oranı yüzde 85’e çıktı. Bunu yapabilen ülke sayısı 5-6’yı geçmez. Bu hızla gidilirse Türkiye, 2030’da bir üst lige çıkar” dedi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Ürettiği İHA ve SİHA’lar ile dünyanın dikkatini üzerine çeken Türkiye, donanması için geliştirdiği yerli ve millî savaş gemileriyle de denizlerde iddiasını ortaya koyuyor. Çok kısa bir sürede inşa ettiği uçak gemisi TCG ANADOLU ile dünyanın en büyük uçak gemisi olan Gerald R. Ford ile tatbikat yapan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Mavi Vatan’ın yeni süvarilerini bekliyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için yürütülen İSTİF Sınıfı Fırkateyn Projesi kapsamında inşa edilen TCG İSTANBUL için geri sayım sürüyor. TCG İSTANBUL bu yılın son çeyreğinde donanmanın envantere girecek. Gemi ilk seyir faaliyetine haziran ayının sonunda başlamıştı. İstanbul fırkateyni, denizaltı savunma, su üstü ve hava savunma harbi yetenekleri, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar özellikleriyle dikkat çekiyor.

Projenin 6, 7 ve 8’inci gemileri de STM-TAİS İş Ortaklığı tarafından eş zamanlı olarak tersanelerde inşa ediliyor. TCG İSTANBUL’un ardından, 113 metre uzunluk ve 14,5 metre genişliğe sahip fırkateynlere 36 ay içinde TCG İZMİR, TCG İZMİT ve TCG İÇEL de eklenecek. MİLGEM’ler yalnızca askerî alanda değil, iktisadi alanda da stratejik üstünlük sağlayacak.

TCG DERYA GÜN SAYIYOR

Ekim 2021’de su ile buluşan TCG DERYA da 29 Ekim 2023 tarihinde Türk Donanmasına teslim edilecek. TCG DERYA, envantere girmesiyle birlikte Türk Donanmasının sahip olduğu ikinci en büyük gemi olacak. Denizde ikmal muharebe destek gemisi olan TCG Derya, yüzer birliklerin, helikopter yakıtı dahil olmak üzere, akaryakıt ve su ikmallerini denizde ikmal yöntemi ile süratli bir şekilde yapmak için geliştirildi.

AKHİSAR DENİZE İNECEK

Mavi Vatan’ın bir diğer koruyucusu olan Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemilerinin ilki TCG AKHİSAR da bu yılın son çeyreğinde denize indirilecek. ASELSAN, METEKSAN, ROKETSAN ve HAVELSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistemlerle donatılan AKHİSAR açık denizde karakol görevi icra edecek. Bir diğer karakol gemisi KOÇHİSAR’ın yapım süreci ise devam ediyor.

PİRİREİS ENVANTERE GİRECEK

Bu yıl donanmanın envanterine girmesi beklenen bir diğer sistem ise Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin ilki olan gemisi olan PİRİREİS denizaltısı. Projenin ikinci gemisi olan HIZIRREİS Denizaltısı ise mayıs ayında suya indirildi. İnşa ve donatım faaliyetleri Gölcük Tersane Komutanlığında devam eden reis sınıfı denizaltılardan; TCG HIZIR REİS 2024, TCG MURAT REİS 2025, TCG AYDIN REİS 2026, TCG SEYDİ ALİ REİS 2027, TCG SELMAN REİS ise 2028 yılında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 85'E ÇIKTI

Mavi Vatan’ın güvenliği için geliştirilen projeleri gazetemize değerlendiren savunma politikası analisti Turan Oğuz, Türkiye’deki tersanelerin sadece Türk Donanması değil dost ve müttefik ülkeler için de aralıksız çalıştığını, Ukrayna ve Nijerya Donanması için de MİLGEM sınıfı korvetler ve açık deniz karakol gemileri üretildiğini ifade etti. Oğuz, şunları kaydetti:

"Bütün tersaneler aktif bir şekilde çalışıyor. Hem Türkiye’ye hem de ihracata. Şu anda Türkiye’de en yoğun İHA ve SİHA satışları var. Onlardan sonra ise savaş gemileri ihraç ediyoruz. Uygulanan yaptırımlar sonucu yerlileşme oranı da çok yükseldi. İstif sınıfı fırkateynlerin sensörleri ve silahlarının neredeyse tamamı yerlileşti. Gemilerin yerlilikleri yüzde 80-85 gibi çok büyük oranlara çıkmış durumda. Bunu dünyada yapabilen ülke sayısı 5-6’yı geçmez.

Türkiye, muharip gemiler açısından hem kendisini hem de dost ve müttefik ülkeleri güçlendirecek noktaya ulaştı. Aynı şekilde bizim gemilerimiz için şu anda büyük ihalelere girilmiş durumda. Türkiye, uluslararası ihalelerde önemli rakiplerini eleyip ilk 3-4 arasına kalıp sonuç bekleme konumuna geldi. Bu hızla gidilir ve projelerde aksama olmaz ise Türkiye, 2030 yılında bir üst lige çıkar."

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nimet 8 Eylül 2023 07:52

Nasıl geçecek bu yıllar

Sonraki Haber Yükleniyor...