Sındırgı depremleri korkutmaya devam ediyor! Uzmanlar bölündü, artçı mı deprem fırtınası mı?

Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Sındırgı depremleri korkutmaya devam ediyor! Uzmanlar bölündü, artçı mı deprem fırtınası mı?
Deprem, Sındırgı, Uygulama, Uzman, Haber
Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Sındırgı'da art arda meydana gelen depremler uzmanları da böldü. Bazı uzmanlar yaşananların artçı sarsıntı olduğunu söylerken bazıları da deprem fırtınası uyarısında bulundu. İşte deprem uzmanlarının Sındırgı depremleriyle ilgili değerlendirmeleri...

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, 10 Ağustos’ta gerçekleşen 6,1'lik depremin ardından yaşanan 4-5 büyüklüğündeki sarsıntılar devam ediyor. Dün gece de art arda depremler meydana geldi.

4,8 büyüklüğündeki ilk deprem 21.58’de meydana geldi. İki dakika sonra saat 22.00’de 4,2; 22.14’te de 4,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Panik yaşayan vatandaşlar, soluğu parklarda aldı.

Sındırgı depremleri korkutmaya devam ediyor! Uzmanlar bölündü, artçı mı deprem fırtınası mı? - 1. Resim

Deprem uzmanları ise bu yaşanan depremlerle ilgili farklı değerlendirmelerde bulundu. Bazı uzmanlar bu yaşananların artçı sarsıntılar olduğu ve devam etmesinin de olağan bir durum olduğunu belirtiyor. Bu görüşe karşı olan deprem uzmanları ise bu sarsıntıların artçı değil deprem fırtınası olduğunu ileri sürüyor ve incelenmesi gerektiğini belirtiyor.

İşte Sındırgı'da art arda meydana gelen depremlerle ilgili uzman isimlerin görüşleri;


Sındırgı depremleri korkutmaya devam ediyor! Uzmanlar bölündü, artçı mı deprem fırtınası mı? - 2. Resim

PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY: ARTÇILAR UZUN SÜRE DEVAM EDECEK

Balıkesir Depremini Değerlendiren Şener Üşümezsoy, paniğe kapılacak bir durum olmadığını belirterek, "Sındırgı’daki depremler sonrası artçıların devam etmesi olağandır. Bu, yeni ve daha büyük bir deprem olacağı anlamına gelmez. Ancak Simav fay hattı, jeolojik özellikleri nedeniyle uzun vadede risk barındırmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Üşümezsoy, açıklamasında, küçük ölçekli depremlerin yalnızca birkaç kilometrelik fay parçasını kırdığını, büyük depremlerde ise onlarca kilometrelik fayın devreye girdiğini hatırlattı. Sındırgı’daki son depremde yaklaşık 20 kilometrelik bir fayın kırıldığını belirten Üşümezsoy, bu nedenle artçıların uzun süre devam edebileceğini vurguladı.


Sındırgı depremleri korkutmaya devam ediyor! Uzmanlar bölündü, artçı mı deprem fırtınası mı? - 3. Resim

PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ: ARTÇI DEĞİL DEPREM FIRTINASI

Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgede bugüne kadar 5600’ü aşkın sarsıntı kaydedildiğini belirterek, “Bu olağan bir artçı dizisinden çok bir deprem fırtınasına benziyor” uyarısında bulundu.

Tüysüz, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda, Sındırgı’da yaşanan deprem etkinliğinin klasik artçı davranışı göstermediğini söyledi. Olağan koşullarda ana şokun ardından artçıların, kırılan blok tarafında yoğunlaştığını belirten Tüysüz, “Ancak bu kez artçılar yükselen blok tarafında ve geniş bir alana yayılıyor. Bu durum olağan değil” dedi.

Bölgedeki sismik aktivitenin “deprem fırtınası” olarak adlandırılan bir olguya benzediğini vurgulayan Tüysüz, “Deprem fırtınaları, çok sayıda ve farklı büyüklüklerdeki depremlerin sınırlı bir bölgede iç içe geliştiği olaylardır. Batı Anadolu’da fayların kesiştiği yerlerde sıkça görülürler, haftalarca hatta aylarca sürebilirler” diye konuştu. Bu tür depremlerin genellikle yıkıcı olmadığını kaydetti.


Sındırgı depremleri korkutmaya devam ediyor! Uzmanlar bölündü, artçı mı deprem fırtınası mı? - 4. Resim

PROF. DR. AHMET ERCAN: ARTÇI DEPREMLER OLAĞAN

Korkutan depremler sonrası Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan bir açıklama geldi.

X hesabından bir paylaşım yapan Ercan, "Sındırgı’da M4,5’a kadar olan artçı depremler olağandır. Büyük deprem Çekincesi yok" dedi.


Sındırgı depremleri korkutmaya devam ediyor! Uzmanlar bölündü, artçı mı deprem fırtınası mı? - 5. Resim

PROF. DR. SÜLEYMAN PAMPAL: ARTÇILARIN KUZEYDE YOĞUNLAŞMASI LAZIMDI AMA...

Prof. Dr. Süleyman Pampal, yaşanan depremlerin nedenleri ve muhtemel riskler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bölgede 5 büyüklüğüne kadar artçıların olmasının normal olduğunu söyleyen Pampal, "Sındırgı fayları özel ve farklı özellikler taşıyor. Sındırgı’nın hemen yakın batısından başlıyor; Sındırgı, Akhisar’dan yukarı doğru uzanan kuzey-güney doğrultulu bir fay var. Oradan başlıyor ve Afyon’a kadar devam ediyor. Bu fay üzerinde bu depremlere benzer depremler daha önce de oldu. Örneğin 2011 Simav depremi (6 büyüklüğünde) ve 1970 Dinar depremi var. Buna çok benziyor." dedi.

Art arda yaşanan depremlerle ilgili olarak, "Batıya doğru Sındırgı ve civarı kırıldı. Burada anormallik şu: Normal faylarda artçılar, düşen blok tarafında (kuzey) yoğunlaşır. Ancak Sındırgı’nın güneyinde yükselen blok tarafında da çok sayıda artçı var. Aslında bunlar bağımsız deprem olma ihtimali de taşıyor." değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Pampal, "Buna benzer bir örneği 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde yaşadık. Elbistan merkezli ikinci depremi üreten Çardak Fayı’nın Göksu’dan Saimbey’e uzanan kesimi çok yoğun artçı aktiviteye sahne olmuştu. Araziye de gittim; hâlâ bölgede çalışıyorum. Göksufayı ile Saimbey civarında bir kesişim bölgesi var. Çardak Fayı’nın devamı niteliğinde ve Göksufayı’nın büyük bir fay ile kesiştiği yer. Burada kırılma oluyor, parçalanıyor." dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...