Bir adanmışlığın başarı hikâyesi ve uzay yolu...

A -
A +

Türkiye, geçtiğimiz günlerde çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Dünyanın dört bir yanından gelen 70 astronot, Bursa'da 5 gün boyunca Türkiye'nin iş imkânlarını ve uzay çalışmalarını yakından gördü, fikir sahibi oldu. Bu ünlü astronotlar uzay alanında eğitim gören 60 bin öğrenciye uzaydaki tecrübelerini anlattı. Katılanlardan biri, Artemis II göreviyle Ay görüngesine gidecek aracın pilotu Amerikalı Victor Grover'dı. Bir diğer astronot, 2 görev için toplamda 191 gün uzayda kalan Çinli Junlong Fei... Uzayda tam 747 gün geçiren Rus kozmonot Sergey Andreev de bu sürelerde neler yaptığını anlattı öğrencilere. Sadece onlar değil... Kanada eski Genel Valisi Astronot Julie Payette de Türkiye'ye gelip 60 bin öğrenciyle tecrübelerini paylaşan astronotlardan biriydi...

 

Bütün bu heyecan verici bilgi alışverişleri, bilgilendirmeler, öğrencilerin uzaya bakışını şekillendiren oturumlar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) organizasyonu çerçevesinde gerçekleştirildi.

UZAY YOLCULARIMIZ

Alper Gezeravcı ve Tuva Atasever ismini bundan böyle daha çok duyacağız. Çünkü onlar Türkiye'nin ilk uzay yolcuları olacak. İşte onlar da bu önemli zirvenin en önemli konukları arasındaydı. Hem konuk astronotların tecrübelerini dinlediler hem de binlerce öğrenciye duygularını ve bilgilerini aktarıp soruları cevapladılar.

 

Merkez ise yine BTSO'nun uzay ve havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi GUHEM oldu. Bu merkez, Bursa Business Scool kapsamında bulunuyor... Bundan böyle de tüm iş dünyasının merkezi olacak desek, hatta bir başka deyişle dünyanın yeni Davos'u desek, hiç de abartılı olmaz diye düşünüyorum.

BURKAY FAKTÖRÜ

Türkiye'nin uzaydaki hedeflerinin detaylarının da konuşulduğu zirvenin organize edilmesinde yüzlerce ismin çok önemli emeği var ama bu hedefi görev edinip buna göre gecesini gündüzüne katan İbrahim Burkay'ın emeklerini ayrı bir yerde değerlendirmek gerek sanıyor. BTSO Başkanı Burkay, 2013 yılında göreve geldiğinden bu yana uzay ve havacılık alanında farkındalık oluşturmak için çok gayret sarf etti. Bir ekonomi gazetecisi olarak kendisinin yelpazesi çok açık olan çalışma alanlarına dair sık sık bilgi alıyoruz ama uzay hedefi konusunda bu kadar uzun yıllardır, bunca önemli şeyler yaptığını bilmediğimi itiraf etmeliyim... Çünkü İbrahim Bey 2013 yılında göreve geldiğinden bu yana uzay ve havacılıkta farkındalık için çalışmış. İş dünyasında her fırsatta bu konuyu dile getirmiş, Bursa'yı uzay yolculuğunun merkezi yapma hedefiyle nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine öncü olmak için de çok şey yapmış. Mesela Planetary Congress gibi dev bir etkinliği de Bursa'ya kazandırmış.

SADECE BİR BİNA DEĞİL

Yok, her şey bu kadarla sınırlı değil. 'Bursa Business School', tek başına bile bir başarı hikâyesi. Çünkü merkez, sadece Türk iş dünyasının değil, yakın coğrafyanın ve uluslararası şirketlerin de eğitim merkezi olarak kurgulanmış durumda. Başkan İbrahim Burkay, bu merkezin, Uludağ'ı Yeni Davos yapacak özelliğinden bahsediyor. Bu merkez aynı zamanda cumhuriyet tarihinin en kapsamlı renovasyon projesi. Bu Sanatoryum binası, kullanıldığı dönemde özensiz müdahalelere tâbi tutulmuş ve çok tahrip olmuş. Hatta yok olma tehlikesiyle bile karşı karşıya gelmiş ama İbrahim Bey dünyada Wilton Park, Harvard Business School gibi önemli örnekleri olan yapıyı kente kazandırabilmek için dev bir proje başlatmış. Tam 256 bin metrekarelik alandaki renovasyon projesini Türkiye'ye kazandırmış. Bu merkez sayesinde Bursa sadece kışın Uludağ'la değil, yıl boyunca kongrelerle, eğitim etkinlikleriyle nitelikli turist ağırlayan bir merkeze dönüşmüş durumda. Burası Türk dünyasına kazandırılan bir eğitim merkezi olarak da konumlandırılıyor. Başkan Burkay diyor ki: 

 

Bursa Business School ile şirketlerin, özellikle üst düzey yöneticilerin değişen konjonktür ve şartlara bağlı olarak bilgilerini güncellemelerini sağlayacağız. İş dünyası ve şirketlere yönelik özel eğitim programları düzenleyeceğiz... Geçtiğimiz günlerde nasıl uzay yolunda Türkiye etkinliğiyle dünyanın dört bir yanından gelen astronotlar yeni bir ufuk açtıysa, bu merkezde de her yeni kongre, her yeni eğitim etkinliği geleceğe ışık tutacak. Bu sayede dünyanın önemli üniversiteleriyle iş birlikleri artacak, Türk üniversiteleri uluslararası alanda daha çok bilinecek, Türkiye'nin eğitim turizminde çok önemli aşamalar kaydedilecek... 10 yılı aşkın süredir harcanan büyük emek ve hatta adanmışlık sayesinde...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.