Bu ‘evet’ çok değerli

Sesli Dinle
A -
A +
Keşke 14 Mayıs'ta sandıklardan "İkinci tur" kararı çıkmasaydı da, bu gerilim, bu suçlama, bu ayrımcılık dili 2 hafta daha uzamasaydı ama milletin takdiri...
 
Sandık demokrasinin en güzel simgesi. Bunu böyle bilen, oy hakkının önemini idrak eden, demokrasi şöleninde izi olsun isteyenler, yüzde 85’in üzerinde bir oranda sandığa gitti ve oyunu kullandı. Desteklediği aday son 2'ye kalamayıp bir tarafa desteğe gidince kızanlar ya da desteklediği 2 adaydan birinin açık ara kazanacağını düşünenlerle bazı küskünler sandığa gitmedi ve ilk seçimde yüzde 88'i aşan katılım oranının çok az altında bir katılım görüldü ama bir seçimi daha büyük ölçüde olgunlukla tamamladık.
 
14 Mayıs 2023'te gerçekleşen seçimlerde 600 sandalyenin 323'ünü kazanan ‘Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ikinci turda, 5 yıl için daha yetki aldı. Bu yetki çok değerli. Hatta geçmişte kalan 21 yıllık iktidar döneminin tamamından bile daha değerli.
 
Çünkü, çok çetin bir mücadele dönemi yaşandı. "Metal yorgunluk oluştu” denilen 21 yıllık kesintisiz iktidar döneminin ardından girilen mücadele çok zordu. 21 yıllık iktidarın ardından '5 yıl daha' diyen iktidarın elini zayıflatan şeyler vardı elbette… Covid-19 pandemisiyle başlayan, Rusya-Ukrayna savaşı ile büyüyen enflasyon... Bu enflasyonla savaşırken, devletin benimsediği ekonomi modeline gösterilen topyekûn tepki, yine bu modelin dövizi yükselterek toplumu dövize yöneltmesinin getirdiği olumsuzluklar, üstüne bir de 11 ili yerle bir eden ve hiçbir ülkenin tek başına altından kalkamayacağı büyüklükte, en az 250 milyar dolar maliyet hesaplanan depremin açtığı yara…
     ***
Olumsuzluklar vardı ama diğer taraftan elini güçlendiren unsurlar kat kat daha fazlaydı hükûmetin.
 
Birçok kesim 'beton dökmek' olarak nitelese de, ulaştırmaya yapılan tam anlamıyla dünyamızı değiştirdi.
 
Yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yapıldı, enerji ithalatına ödenen paralar azaldı; azalmaya devam ediyor.
 
Bütün dünya karşımızda dururken, ısrarla devam eden aramalarda gaz ve petrol bulundu; aramalar devam ediyor.
Depremin sebep olduğu yaralar büyük bir hızla sarılıyor. Evler, sanayi siteleri, hastaneler yapılıyor.
 
Savunmada çok hızlı büyüme yaşanıyor. Hem ülke ihtiyacı karşılanıyor, hem milyarlarca dolarlık ihracat yapılıyor
Türk Cumhuriyetleri ile maddi-manevi ortaklıklar inşa eden, ezilen ülkelere el veren bir anlayış ve çaba söz konusu...
 
Dünyanın neredeyse tüm ülkelerine ihracat yapan şirketlerimiz, dünyanın her noktasına uçan hava yolu şirketimiz var.
 
Pandemide ABD dâhil birçok ülke, vatandaşı kendi hâline terk ederken, güçlü sağlık sistemi sayesinde Covid-19'la mücadeleden başarıyla çıkan ender ülkelerden olduk.
Memurlar ve emekli aylıkları enflasyondan hızlı arttı, asgari ücret tahmin bile edilmeyen seviyelere çıktı, yıllardır kangren olan EYT'de milyonlarca kişinin hakkı verildi. Üstelik bütün bunlar "Deprem oldu, EYT yalan oldu" iddialarına rağmen gerçekleştirildi...
 
Bütün bunlar ve sıralanabilecek birçok adım daha...
     ***
Birçok kesimin “Ne vadedecek” dediği yeni dönemde “Türkiye Yüzyılı” için yeni adımlar atacağını söyleyen ve “Büyük hayalleri gerçekleştirmeyi” vadeden hükûmet, vatandaştan 5 yıl için daha yetki istedi ve aldı. Vatandaş hayat pahalılığına kızsa da hükûmetin icraatlarının devamına yol verdi... İşte bu yüzden 'evet' oyuyla gösterilen bu güven çok önemli. Hatta geçtiğimiz iktidar döneminde verilen yetkilerden çok daha değerli. Şimdi bu kıymetli onayı iyi okuyarak yeni döneme çok daha hızlı girmek önemli.
     ***
Öncelikle son birkaç aydır yaşadığımız gerginliğin ve keskin kutuplaşmanın bitmesi için, devleti yönetmeye talip olmuş tüm adayların, yarışı önde bitirene saygıyla yaklaşması şart. Mührü yeniden ele alanların ise, geçmişte yapılan hatalardan ders alarak, milyonlarca insanın beklediği atılımları yapması, küskün kesimleri barıştırması, söz verildiği gibi kucaklayan bir dil ve üslup takınması ilk önceliği olmalı. Mümkün olan en büyük konsensüsü sağladıktan sonra da topluma vadedilen gelişmeler için koşar adım çalışma başlatılmalı.
 
Savunma, komşu ülkelerle ilişkiler, devam eden projeler, depremzedelerin evlerinin hızla teslim edilmesi, aynı zamanda İstanbul başta olmak üzere tüm ülkedeki yapıların depreme karşı güçlendirilmesi, işsizliğin yeni yatırım teşvikleriyle, enflasyonun da sert tedbirlerle kalıcı şekilde 'tek haneye' indirilmesi gibi önemli adımların atılması gerekiyor.
 
Oylarımızla yeniden yetki verdiğimiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve gençleşerek önemli oranda yenilenmiş Türkiye Büyük Millet Meclisimizin çalışmalarının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.