Beğenenlere de, beğenmeyenlere de hayırlı olsun!..

A -
A +

Ve beklenen PAKET nihayet açıklandı... Başbakan Erdoğan, hem toplumun çeşitli kesimlerinden hem de siyaset ve medya dünyasından gelmesi muhtemel tepkilere, paketin muhtevasını açıklamadan önce işaret etti. Mesela; "Dağ fare doğurdu" gibi yaklaşımların olacağı, daha sosyal medyada dolaşıma sokulmadan Erdoğan tarafından hatırlatıldı. Dolayısıyla dün öğle saatlerinden beri, muhalif kesimlerce dillendirilen eleştirilerin şaşırtıcı bir yanı yok. "Demokratikleşme Paketi"ni beğenmeyenler veya beğense de beğenmemiş gibi görünenler dahi, bu paketin ülkede estireceği olumlu havayı inkâr edemezler. Etmeye kalışsalar bile, kendileri dahil kimseyi inandıramazlar!.. O yüzden, yazının başlığında beğenmeyenlere de hayırlı olsun dedik.

Başbakan çok ustaca bir sunumla, paketin muhtevasından önce, ülkedeki siyasi rejimin kısa geçmişini anlattı. Aşılmaya çalışılan mevcut sıkıntıların nerelerden kaynaklandığını, bugüne dek kimlerin bu meselelerle boğuştuğunu özetledi. Ülkedeki otoriter, seçkinci, vesayetçi rejimin nasıl kurgulandığını hatırlattı. Bu meyanda 27 Mayıs 1960 Darbesinin yaptığı tahribata özellikle dikkat çekti. Erdoğan konuşma süresinin dörtte üçünü, bilinçli olarak bu noktaları izhar etmek için kullandı. Besbelli, bu paketi bazılarına beğendirmek zinhar mümkün değildi. Kaldı ki bu paket ne ilkti, ne de son olacaktı... Her şey bir pakete sığdırılamayacağına göre, bunun devamı gelecekti. Bir süreden beri medyada yoğun şekilde işlenen, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki (CMK) yeni değişiklikler, bu pakette yer almadı. Alevi meselesi ile ilgili muhtemel düzenlemeler de keza. Bütün bunların çeşitli sebepleri var.
Nitekim Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Alevilik konusunda yapılacak düzenlemeler üzerinde çalışmanın devam ettiğini açıkladı. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak,  DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk; Paketin çözüm sürecine katkı yapmayacağını ileri sürdü, ama TMK ve CMK'da yapılacak değişikliklerin niçin bu pakette yer almadığını en iyi bilenler kendileri... Dayatma iddialarının nasıl havada kaldığını, yine BDP ve DTK'lılara sormalı! Kanaatimizce Hükümet, bu paketin ve devamında geleceklerin muhtevasını çok ustaca belirledi. Kim ne derse desin, bu paket ülkede sun'î şekilde oluşturulmuş olan gerilimin düşmesini sağlayacaktır. Zira bu paket yoluyla, toplumun çok geniş kesimleri için, hak ve özgürlüklerin kazanılması ve kullanılması noktasında hakikaten önemli adımlar atılmaktadır. Siyasi teşkilatlanmadan tutunuz da, farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda yapmaya; Türkçe'den başka farklı dil ve lehçelerde eğitim yapacak özel okullar açılmasına, insanların kılık kıyafet özgürlüğüne, atadan –deden kalma köy ve kasaba isimlerini kullanma imkânına, azınlık vakıflarının mülkiyet haklarına kadar, radikal değişiklikler söz konusu. Düşünün ki, geçmişte bu ve benzeri düzenlemeler, silahlı darbe gibi askeri müdahalelere ve siyasi partilerin kapatılmasına gerekçe teşkil ediyordu! Evet paket yetmez, ama çok önemli bir adım. Devamı da gelecek...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.