Aynen öyle Paşinyan!

Sesli Dinle
A -
A +
Ağrı Dağı Ermenistan devlet armasının tam ortasında yer alıyor.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Karabağ Savaşı'nda aldığı ağır yenilgiden sonra Türk milletine ait olan her şeye artık mesafeli yaklaşıyor. Sütten ağzı yananın yoğurdu üfleyerek yemesi misali şimdilerde çok temkinli.
 
Geçtiğimiz günlerde parlamentoda bir milletvekili ile sohbet ederken devlet armasında Ağrı Dağı'nın yer almasının gereksiz olduğunu şöyle ifade ediyor:
 
“Üzerinde Ermenistan'ın dört hanedanının arması, Ağrı Dağı üzerinde Nuh'un gemisi. Armaya bakınca benim aklıma şu soru geliyor; onun bizimle ne ilgisi var? Bu 'bizi yok edin' anlamını taşıyor!.."
 
Karabağ Zaferi'nden çok şey öğrenmiş Paşinyan.
 
Türk milletine ait olan hiçbir şeyin kendilerine fayda sağlamayacağı gerçeğini acı bir tecrübe ile de olsa öğrenmiş ve akıllanmış! Düşmanın bile akıllısı iyidir gerçekten. Paşinyan, Azerbaycan ve Türkiye ile çevrelenen ülkesini barışçıl adımlar atarak korumaya çalışıyor. “Bizi yok edin” cümlesi çok ciddi bir endişenin tezahürü olsa gerek.
 
Şimdi Paşinyan’ın kabul etmesi gereken bir gerçek daha var.
Sınırları 1918 yılında belirlenen Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin topraklarından da Ermenistan’ın çekilmesi icap ediyor! Bugün uzun tartışmalara konu olan Göyçe-Zengezur hattı gerçekte Azerbaycan topraklarının birer parçası. Bu toprak parçası Nahçıvan ile Azerbaycan arasında “Stalin Parmağı” olarak tanımlanıyor ve Azerbaycan’ı ikiye bölüyor!
 
Esasında 1918 yılında kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti hükûmeti tarafından tarihî ve demografik şartlar gözetilerek sınırları çizilen Azerbaycan toprakları Avrupa’nın birçok ülkesi tarafından da tanınmış ve resmiyet kazanmıştır. Şu an Göyçe-Zengezur hattı resmen Ermenistan’ın işgali altındadır.
 
Aslında bu “Stalin Parmağı” denen ve Türk dünyasını bir bıçak gibi ikiye ayıran toprak parçası üzerinde bugün de gelecekte de tartışmalar sürecek gibi görünüyor. Bu durum geçtiğimiz günlerde Rus basınında konuşuldu.
 
Gerçekte Azerbaycan toprakları olan ve hâlen Ermenistan işgalindeki Göyçe-Zengezur hattında yeni bir Türk İdare Yapısının her an oluşabileceğinin altını çizen yorumcular, bunun yeni bir savaş alanı doğurabileceğini ifade ediyorlar.
 
Aslında bu topraklarda gayriresmî olarak Göyçe-Zengezur Cumhuriyeti adında bir oluşum mevcut ve faaliyetlerini de korsan olarak sürdürüyor. Ancak bu girişimin arkasındaki ülkenin de İran olduğu ileri sürülüyor.
 
Ermenistan’ın mevcut konjonktürünün Türk dünyasını birleştiren bu koridor üzerinde siyaset yapmaya, strateji belirlemeye yeterli olmayışı İran Mollalarını böyle üçkâğıtçı bir siyasete sürüklemiş görünüyor... Zengezur Koridoru Türk milletinin geleceği için hayati önem taşıyor. Aslında bu ‘koridor’ söylemini terk edip 1918’de Azerbaycan toprakları olarak tanınan Göyçe-Zengezur hattı için de "Azerbaycan toprakları" söylemini kullanmakta fayda var. Nitekim tarihî hakikatler de böyle diyor!
 
Rus basını bölgede bir Türk idare yapısının kurulacağını söylese de gerçekte birileri bu bölgede bir Kürt devleti kurmanın hazırlığı içinde! Ve bu da İran desteğiyle gerçekleştirilmeye çalışılıyor!
 
Ermenistan devlet armasında bulunan Ağrı Dağı, Nikol Paşinyan’ı endişelendiriyor. Paşinyan İran’ın bu girişimlerinden de rahatsız oluyor mu acaba? Bir dahaki olası savaşta 1918 yılı öncesindeki Azerbaycan vilayeti olan Revan’ın da alınacağını biliyor olmalı! İşte bu nedenle Paşinyan, İran Mollalarının her türlü gizli kapaklı Gökçe-Zengezur faaliyetlerine göz yumamaz. Yummamalıdır!
 
Zira “Bizi yok ederler!”  Sözü Nikol Paşinyan’a ait…
 
Gerçekten de öyle Paşinyan, aynen öyle!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Elif21 Haziran 2023 11:01

Süper yazmışsınız