Türk Hariciyesi yıldızlar geçidi…

Sesli Dinle
A -
A +
Seçimler bitti ve taşlar yerine oturdu.
 
Kabine değişikliği de yapıldı. Bu kabine değişikliğinde benim için en ilgi çekici olan detay Hariciye'de yapılan değişiklik idi zira bu bakanlıkta değişim olmaz diye bir beklentim vardı. Yanılmışım... 
 
Türk Hariciyesindeki halef selef bakanların devir teslim törenini takip ederken Kırgızistan’da darbe teşebbüsü nedeniyle tutuklanan asker ve bürokratlarla ilgili haberler ajanslara düşmeye başladı. Hemen Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman’ı aradım. Ömer Bey Kırgızistan’da asayişin berkemal olduğunu, önemli bir sıkıntı olmadığını söyledi. Bu arada Mevlüt Bey hakkında konuştuk. 10 yılı aşkın süredir bu görevi sürdüren Dr. Ömer Kocaman, Mevlüt Beyin Türk dünyasına verdiği önemli katkılardan söz etti.
 
Dışişleri Bakanlığına Hakan Fidan’ın getirilmesi çok önemlidir. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Hariciyemiz bir yıldızlar geçidi gibi… Hakan Fidan Beyefendi de hem Türk Hariciyesine hem de Türk dünyasına hâkim bir isim lakin Mevlüt Çavuşoğlu’nun vedasıyla ilgili bu yazıyı yazmasaydım kendisine büyük vefasızlık yapmış olurdum diye düşünmekteyim.
 
Bakan Çavuşoğlu’nun bir Kazakistan ziyaretinde bendeniz de bulunmuştum. Kendisine sizinle ilk kez yüz yüze karşılaşıyoruz deyince “Umarım bu son olmaz” diye bir espri yapmıştı. İnsani anlamda samimi, sıcak, esprili, etrafına neşeyle yaklaşan güzel bir insan Sayın Mevlüt Çavuşoğlu. Türk Hariciyesinin o mesafeli ve soğuk yüzünü yumuşatmış ve etrafına “monşer” görünmek yerine “dost” olmuştu! Bakanlıkta çok sevilen, sayılan bir isim olan Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı olarak, 8 yılı aşkın sürede özellikle Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkeler başta olmak üzere diğer Türk topluluklarıyla da yakından ilgilendi ve önemli katkılar yaptı. 
 
Uzun süre bozuk olan Özbekistan-Türkiye ilişkilerinin yeniden düzeltilmesinde büyük çaba harcadı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile başlayan Türkiye-Özbekistan ilişkilerinin hemen her alanda zirveye taşınmasında Bakan Çavuşoğlu’nun büyük payı var.  
 
Türkmenistan’ın Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olmasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gayret ve emeği olduğunu unutmamak lazım. Öyle zannediyorum ki Türkmenistan’ın tam üyeliği de Hakan Fidan Beyefendi döneminde gerçeğe dönüşecek inşallah.
Azerbaycan-Ermenistan savaşı ve nihayetinde Karabağ Zaferi de Mevlüt Beyin döneminde gerçekleşti ve bu dönemde uluslararası diplomaside Azerbaycan ile alakalı tezviratları bertaraf eden kişiydi Bakan Çavuşoğlu.
 
Bakan Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığını da büyük başarıyla yürütmüş, güçlü hitabeti ve diplomasi birikimiyle ülkemizi üst seviyede temsil etmişti.
Yine geleneksel hâle getirdiği Antalya Diplomasi Forumu, diplomasi alanında dünyada ilk ve tek olma özelliğini taşıyor. 2022 Antalya Diplomasi Forumu âdeta dev bir diplomasi şölenine dönüşmüştü.
 
Türk dünyası ülkelerine yaptığım ziyaretlerde Bakan Çavuşoğlu’nun önemli bir karşılığının olduğunu gördüm. Bu ülkeler için çok emek verdi, çaba gösterdi,  çok yoruldu, çok gidiş gelişler yaptı. Türkiye’nin gözü, kulağı, sesi oldu.
 
Hâsılı Sayın Çavuşoğlu, emaneti çok önemli ve saygın bir isme devretti. O kutlu bayrağın bundan sonra da daima zirvede kalacağına hiç kuşkum yok! Peki Hakan Fidan ile Türk Hariciyesinde bir paradigma değişikliği olur mu? Bunu zaman gösterecek.
 
Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan’a hayırlı uğurlu olsun derken, Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na Türk dünyası ülkeleri adına, teşekkür ediyor, yolu açık olsun diyorum. Unutmayacağız...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.