Yaraları sararız yeniden doğarız

Sesli Dinle
A -
A +

Türkiye sadece yardımlarda değil; yalan haberlere itibar etmemekte, üretimde, fahiş zam yapmamakta da tek yürek olmak zorundadır. Bir gecede 115 milyar TL artı 9 milyon SMS’le artı 450 milyon lira toplandı… 

 

Bölgedeki fabrikalar ne durumda?

 

Gaziantep: Tesislerde ve bölgedeki OSB’lerde ciddi zarar gören tesis yok. 

 

Kilis: OSB’den 100 fabrika faaliyet gösteriyor yıkılan tesis yok. 

 

Adana: Tesislerde ve OSB’lerde fiziki olarak etkilenen sanayi tesisleri yok. OSB’de 500’e yakın sanayi kuruluşunda ciddi hasar bulunmuyor. 

 

Antakya: Organize Sanayi Bölgesinde ciddi bir zarara rastlanmadı. Bazı fabrikaların duvarlarında yıkılmalar var. 

 

Diyarbakır: 30 fabrikadan oluşan organize sanayi bölgesi sorunsuz. İl genelindeki sanayi tesisleri de ciddi bir hasar görmedi. Görüldüğü gibi üretim tesisleri çalışır durumda. Şu anda en büyük sıkıntı işçilerde. Fabrikaların hızla bu elemanları temin ederek üretim kaldığı yerden hızla devam etmelidir…

 

Türkiye bugün sahip olduğu gücünün kaynağı olan büyüme sürecinden asla kopmamalıdır. Büyük deprem sonrası gayrimenkul sektöründeki imar rantı tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Güçlü firmalar, zorluklarla mücadelede çok büyük destektir. Demir Çelik çimento kimya gıda ve savunma sanayiinde başarımız gurur veriyor. Ülkenin ekonomik bağımsızlığı enerji bağımsızlığı ile gerçekleşecektir. İstanbul sanayisi Anadolu’ya yatırımları arttırarak üretim yeri çeşitlendirmesi yapmalıdır. Ne varsa kamu finansal kurumlarında var. Bağışlardaki fark görüldü. Merkez Bankası cari açıktaki artışı önlemek amacıyla altın ithalatını geçici olarak durdurdu. Ocak ayında 68 bin 330 kilo yaklaşık 6,5 milyar dolarlık altın ithal edilmişti. Geçen haftaki rakamlara göre resmî altın rezervimiz 50 milyar dolar (844 ton). Vatandaşın altın tutkusu yıllardır artan bir şekilde devam ediyor. Ancak talep ağırlıklı olarak fiziki olarak gerçekleştiği için güvenlik sorunu var. Nitekim yaşanan tarihî deprem sonrası yıkılan binaların altında yüzlerce kilo altın kaldı. Sahipleri hem mallarını, hem de servetlerini kaybetti…

 

Altınların kayıtlı sistem içinde bulunması şart oldu. Bankadaki kasada saklanacağına Darphane altın sertifikası alınmalıdır. Böylece bu sertifikayı borsada alıp satma imkânı da oluşur. 5 ton altın karşılığı 500 milyon adet Altına Dayalı Darphane Sertifikası işleme açıldı. Bu sayı çok kısa sürede artırılır. Sertifika sahibi daha sonra bunun karşılığı olan altınlarını Darphaneden fiziki olarak da alabilecektir. Bu sertifikalar TL ödenerek alınacağı için yurt dışına büyük döviz transferi gerçekleşmez. Merkez Bankası ayrıca döviz talebini azaltmak amacıyla bankalardan döviz (forward) ileriki tarihteki kontrat satışlarında maliyetleri artırmalarını bireysel müşterilere 19.05’in altında dolar satışı yapmamalarını istedi. Bu karar piyasadaki döviz talebini azaltmaya, türev işlemlerini de Borsa İstanbul’a yönlendirmeyi amaçlıyor. Merkez Bankasının şu anda 125,6 milyar dolar rezervi var. Ancak bunun sadece 75,6 milyar doları döviz, gerisi altın. Bu son kararla birlikte her ay ortalama 5 milyar dolar rezerv artışı yaşanacak. 3 ay sonra 140 milyar dolarla tarihin en yüksek rakamına ulaşacağız. Düşünebiliyor musunuz, 84 milyar dolarlık deprem faturası ile karşı karşıya kalan bir ülkenin kasası dövizle dolup taşacak…Ne kadar büyük olursa olsun yaraları sararız, yeniden doğarız. Yeter ki fitne ateşi yanmasın…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.