Altın fiyatları neden düşmez?  

Sesli Dinle
A -
A +
Bir finansal enstrümanın fiyatı tabii ki geriler ama bunu temel gerekçelerle açıklayabiliyor olmamız lazım. Gram altın… Yılbaşından itibaren bakıldığında yatırımcısına yaklaşık yüzde 55 kazandırmış. Yıla 1.096 seviyesinden başlayan altın, geçtiğimiz hafta en yüksek 1.731’i görerek tarihî zirve seviyesini test etti. Ve 1.700’e yakın yerlerde denge bulmaya çalışıyoruz; şimdilik…
 
Gram altındaki yükselişte şüphesiz Dolar/TL’de bu yıl gerçekleşen 18,70-27,25 (geçen hafta en yüksek) hareketinin etkisi büyük. Ekonomi politikası değiştikten sonra ve döviz kurlarına seçim öncesi yaklaşımın farklılaşmasının ardından bu rakamlarla karşılaştık. Geçen haftaki TCMB faiz kararının da “güvercin tonajda” devam etmesi “döviz kurlarında gevşeme” senaryosuna destek vermedi. Cari dengenin “aşırı ithalat” tehdidinden kurtulması, ihracatçıların rekabet edebilir düzeyde bulunması ve yabancı sermaye girişi için döviz kurlarında belli bir seviye öngörülüyordu. Bu seviye dolarda 25,00 TL ve üzeri olarak dile getiriliyordu.
 
Şimdi… Eğer 25,00 TL ve üzerinde bir dengelenme döneminden geçiyorsak, gram altında da artık “kur kaynaklı ciddi düşüşler beklenmemeli” diye düşünüyorum.
 
Gelelim işin diğer tarafına, ons altına… Tamamen ABD ekonomisiyle ilgili olduğu için oraya bakıyoruz. Önceki hafta açıklanan ABD’de manşet TÜFE, yıllık bazda %3’e kadar geriledi. FED için önemli çekirdek TÜFE de yıllık %4,8’e düştü. ABD, son 28 ayın en düşük enflasyon rakamına ulaşmış oldu. Bütün bu gelişmelerin etkisiyle dolar endeksi de (DXY) aylar sonra 100 seviyesinin altına gerileyerek, küresel anlamda ABD para biriminin değer kaybetmesini beraberinde getirdi. Çünkü “gerileme eğilimi gösteren” ABD enflasyonu “daha güvercin FED” anlamına gelecekti.
 
Hâlihazırda FED’in politika faizi yüzde 5,00-5,25 bandında bulunuyor. İstihdam piyasasının güçlü olması ve çekirdek enflasyonun biraz daha diri durması sebebiyle FED, önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantısında politika faizini büyük ihtimalle (0,25 artışla) yüzde 5,25-5,50 bandına çıkaracak. Bundan daha da önemlisi FED Başkanı’nın vereceği mesajlar olacak. Sözlü yönlendirmeyi iyi yaptıkları için “erken bir faiz indirimi” sinyali vermekten kaçınacaklardır ancak faiz artışı döngüsünde sona yaklaşıldığının izlenimini verebilirler. Bir ihtimal, verilerin kötüleşme riskine karşı “son bir defa 0,25 artış” kartını masada tutabilirler. 

Bunlar neden önemli? Ufukta artık sadece bir faiz artışı kaldıysa ya da yeni bir faiz artışı yoksa, önümüzdeki süreçte “ons altın üzerinde güçlü dolar baskısının hafifleyeceğini” görebiliriz. Bu da zaten son ABD TÜFE verisinden sonra 1.950 dolar üzerine çıkan ons altında, zamanla 2.070 dolara doğru yolculuğu başlatabilir.
 
Sonuç olarak hem FED hem de TCMB politikalarının “dönüp dolaşıp gram altını üzecek” bir patikada ilerlemediğini söyleyebiliriz. Dolar/TL’de 26,00 ve ons altında 1.900 $ seviyeleri önemli destekler. Şayet bu noktalar söz konusu olursa, “gram” tarafında da 1.600 TL’ye doğru bir salınma ortaya çıkabilir. Şimdilik “mevcut şartlarda” görünen köy bu…
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.