Altın tamam mı devam mı?

Sesli Dinle
A -
A +
Geçen hafta ABD Kongresi'nde sunum yapan FED Başkanı Powell “Son ekonomik veriler beklenenden daha güçlü. Bu da faiz oranlarının nihai seviyesinin tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini gösteriyor.
 
Gelen verileri dikkate alarak, kararlarımızı toplantıdan toplantıya almaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamalar üzerine ABD iki yıllık tahvil faizleri 2007’den sonra ilk defa yüzde 5’in üzerine çıktı.
 
FED’in politika faizinde zirve nokta beklentisi yüzde 5,50’ye yükseldi. Dolar endeksi 105 seviyesini aştı. Ons altın fiyatları bu hareketlerden etkilenerek, haftanın ilk yarısında1.860 dolar sınırından, 1.810 dolara kadar geriledi.
 
FED, ilk faiz toplantısını 22 Mart’ta gerçekleştirecek. Nasıl bir aksiyon alacakları, iki önemli veriye bağlı. Bunlardan ilki, cuma günü geldi; ABD Tarım Dışı İstihdam rakamları…
 
Şubatta 215 bin yükseliş bekleniyordu. 311 bin arttı. Beklenti üzeri gelen veriye rağmen haftanın son işlem gününde altın fiyatlarında bir toparlanma gördük. Ons, tekrar 1.860 doların üzerine çıktı. Çünkü enflasyonist baskının asıl göstergesi olan saatlik kazançlar, şubat ayında yüzde 0,2 artış kaydederek, yüzde 0,3 olan beklentinin altında kaldı.
 
Yani çalışanlar daha az kazanıp daha az harcayacaklar. Bu da talep enflasyonunun dizginlenmesi için iyi bir gösterge olarak kabul edildi. İşsizlik oranı da yüzde 3,6 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti de yüzde 3,4 olarak kaydedilmişti. Dolayısıyla altın fiyatları ilk sınavı geçti.İkinci veri ise 14 Mart’ta açıklanacak ABD TÜFE rakamları…
 
Şubatta TÜFE, yüzde 5,9 bekleniyor. Ancak her şeye rağmen canlı istihdam piyasası; ocakta 6,4 olan TÜFE’deki düşüşü, beklenti üzerinde tutabilir. Bu durum, ‘altın’da yeniden kısa vadeli bir baskı oluşturabilir.
 
FED tarafına dönersek; 22 Mart toplantısında 0,50 baz puanlık artış ihtimali ortada... Bu gerçekleşirse ABD’de politika faizi %5,25’e yükselecek. Daha orta-uzun vadeli bakacak olursak; yılın ikinci yarısından itibaren zirve noktaya ulaşmış ve orada bekleyişe geçen bir FED faizi ve düşüş eğilimi gösteren TÜFE denklemi görebiliriz. Bu senaryoya göre; ons altında kısa vadede 1.780-1.800 dolar üzerinde bir konumlanma yaşanabilir.
 
Merkez Bankalarının alımlarının devam ettiğini ve Asya ekonomilerinde toparlanma ile birlikte de, daha orta-uzun vadede ‘ons’ta 2.000 dolara doğru bir ivmelenme gerçekleşebilir.Gram altın tarafında da bu yıl 1.185 TL ile zirve, 1.095 TL ile dip seviye görüldü. Fiyatlar, iki ABD verisi öncesi 2023 yılında gördüğü dip seviyelere yakın seyrediyordu. Cuma günü ise 1.140 TL aşıldı.
 
Ons altında 2.000 dolar senaryosu destek bulursa, gram altında da 1.250 TL ve üzerine doğru bir hareketlilik şaşırtıcı olmaz, tabii ki orta-uzun vadede ve mevcut şartlar altında. Tek risk, beklentinin epey üzerinde gelebilecek ABD TÜFE rakamları…
 
Bu sebeple altın için önümüzdeki haftanın odak noktası, bu veri olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.