Çocuklarımızı, dünya ve ahiret zararlarından korumalıyız...

A -
A +

Kur'ân-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: "Kendinizi, evlerinizde ve emirlerinizde olanları ateşten koruyunuz!"

 

 

Çocuk terbiyesinde bazı önemli hususlar -1-

 

Kur'ân-ı kerimde, kendimizi ve aile efradımızı, Cehennem ateşinden korumamız emredilmektedir. Elli-yüz senelik kısa bir hayat için evladımızı dünya felaketlerinden korumaya çalıştığımız gibi, ebedî felakete düşmemesi için ahiretini de korumamız lazımdır. Bir babanın, evladını Cehennem ateşinden koruması, dünya ateşinden korumasından daha mühimdir. Cehennem ateşinden korumak da, imanı, farzları, helali ve haramı öğretmekle ve ibadete alıştırmakla ve  kötü arkadaşlardan korumakla olur.

 

Bütün fenalıkların başı, kötü arkadaştır. Kötü arkadaşları, çocuğun  kötü olmasına, kötü kelimeler kullanmasına ve kötü davranışlar yapmasına sebep olur. Senelerce de bu kötü huylardan kurtulamaz. Kitap, gazete, dergi, radyo, TV, internet de, birer arkadaştır. Bunların da zararlı olanlarından çocuğu korumalıdır. Bunlar, çocuğun edep duygularını zedeler. Çeşitli kötülükleri cazip hâle getirir.

 

Çocuğu kendi hâline bırakmamalı, onu faydalı şeylerle meşgul etmelidir. Bunu nasıl yapacağımızı bilmiyorsak, bilenlere ve bu hususta muvaffak olanlara sormalıyız.

 

Ne zaman çocukta iyi bir hareket görülürse, onu takdir etmeli, mükafatlandırmalıdır. İnsanların yanında bazen onu övmelidir. Amcası, benim çocuğum böyle yaptı diyerek iyiye teşvik etmelidir. Bir kabahat işler veya kötü bir söz söylerse hemen azarlayıp kızmamalı, orada söylenmesi gereken bir şey ise incitmeden uygun bir şekilde söylemeli. Orası müsait değilse, yalnız iken sert ve kırıcı davranmadan, onu sevdiğimizi söyleyerek, tatlı bir şekilde, yaptığı o hareketin veya söylediği sözün uygun olmadığı, zararlı olduğu ve fenalığı anlatılarak, o kötü işi bir daha yapmasına mâni olmalıdır. Çocuğa hitap ederken güzel ve hoş kelimeleri seçmelidir. Kullanılan kelimelerin bile kalbe tesiri vardır. Güzel kelimeler kalbe ferahlık, kırıcı kelimeler acı verir.

 

Sık sık azarlanan çocuk, cesaretlenir, gizli yaptıklarını açıktan yapmaya başlar. Baba, baba olduğunu, büyük olduğunu hissettirmelidir! Anne de, yaptığı yanlış davranışından dolayı babasının üzüleceğini, babasını üzmemesi ve incitmemesi için çocuğu güzelce uyarmalıdır.

 

Her gün bir müddet oynamasına izin vermelidir ki, çocuk sıkılmasın. Sıkılmak ve üzülmekten kötü huy hasıl olur. Hiç kimseden para istemesine müsaade etmemeli, lüzumsuz fazla konuşmamasını, büyüklere saygıyı öğretmelidir. İyi insanların güzel hâllerini anlatıp, onlar gibi olmaya, kötü insanların kötülüklerini anlatıp, onlar gibi olmamaya dikkat etmesi öğretilmelidir.

 

Çocuğa her istediğini almak uygun değildir. Büyüyünce de her istediğini ele geçirmeye çalışır; bunda muvaffak olamayınca hayal kırıklığına uğrar, isyankâr olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.