Türk ve İranlı sanatçılar depremzedeler için sergide buluştu

- Güncelleme:
Türk ve İranlı sanatçılar depremzedeler için sergide buluştu

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Türk ve İranlı sanatçılar, en hisli eserlerini deprem mağdurları yararına açılan “Duygular” adlı sergide bir araya getirdi. O sanatçılar arasında depremde yakınlarını kaybeden de var…

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Türkiye ve Suriye’yi 6 Şubat’ta sarsan deprem felaketleri sonrası sanat organizasyonlarına bir müddet ara verildi. Ancak İstanbul’daki Art Parisa Gallery’nin sahipleri olan sanatçılar Ahad Saadi ve Parisa Karamnezhad, öyle yapmadı! Yaklaşık 50 Türk ve İranlı sanatçının en hisli eserlerini bir araya toplayan iki isim, deprem mağdurları için “Duygular” adlı sergiyi hazırladı. 

Sergi hakkında sorularımızı cevaplayan İranlı sanatçı Ahad Saadi, Türkiye’yi vatanı olarak gördüğünü kaydederek “Deprem bizim için çok üzüntü verici, acı bir sürprizdi. Biz de ‘Niçin oldu?’ gibi sorulara takılmadan ‘Neler yapabiliriz?’ diye düşünmeye başladık. Sonrasında bir sergi hazırlayıp gelirini deprem mağdurlarına bağışlamayı kendimize görev addettik. Yardım sergisi planını Türk ve İranlı sanatçılarla konuşunca, hepsi çok mutlu oldular ve eserlerinin satış gelirlerini bağışlamayı seve seve kabul ettiler” diyor.

DEPREME AYNA OLDU

“Duygular” sergisinde yer alan eserlerin felakete ayna olduğunu söyleyen Saadi “Sanatçılar, daha evvel yaptıkları eserler arasından deprem duygularına ayna olanları seçerek gönderdi. Mesela gelincik tasviri şehitleri anlatıyor. Sergilenen bazı hat eserleri ise dua mahiyeti taşıyor. Böylece ‘Duygular’ sergisiyle hem acıyı paylaşıyoruz hem de sanat dünyasına çağrıda bulunuyoruz. Bugün sanat faaliyetleri ‘Acımız büyük’ denilerek tamamen iptal ediliyor. Evet, acımız büyük ama oturmaya vaktimiz yok. Herkes elinden geleni yaparak deprem bölgesine yardım etmeli” ifadelerini kullanıyor. 

Türk ve İranlı sanatçılar depremzedeler için sergide buluştu
28 Şubat’a kadar Art Parisa Gallery’de görülebilecek sergideki eserlerin gelirlerinin bir kısmı yardım kuruluşlarına bağışlanacak.

DEPREMDE YAKINLARINI KAYBEDEN DE VAR

Sanatçılar hakkında bilgi veren Saadi “Sergide yer alan sanatçılardan depremde akrabalarını kaybeden de var. Mesela Kemal Yıldız’ın yakınları vefat etti. Kendisi deprem bölgesinde bizzat mücadele verirken iki eserini depremzedeler yararına sergiye bağışladı. Burada yaklaşık 50 sanatçının 85’ten fazla eseri toplandı. Her gün yeni eserler de ilave olmaya devam ediyor” diye konuşuyor. 

ACILAR ATEŞLE RESMETTİ

Sanatçı Ahad Saadi, serginin bir parçası olarak kumaşları ateşle yakarak bir araya getirdiği meşhur Azarnegari tekniği ile depremin ilk gününden itibaren çalışarak bir eser de meydana getirdi. “Boş oturarak kimsenin derdine deva olamıyorsunuz” diyen Saadi şöyle konuştu: Üzüntümüzü paylaşıp yaşananlardan dersler alacağız ama gelecek nesillere ümit aşılamamız lazım. Bu yüzden depremin ilk sabahından bu yana gece gündüz çalışarak Azarnegari tekniğimle bir eser meydana getirdim. İki kuş tasviriyle depremi anlatmaya çalıştım. On gün bağırıp çağırmadan üzüntümü sanat eserime döktüm. Sergide yer alan bu eserimin satış gelirinin tamamı depremzedelere bağışlanacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...