Garip Ay klasik sanatı sinemaya taşıdı: Ebru sanatı Hollywood’da

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Garip Ay klasik sanatı sinemaya taşıdı: Ebru sanatı Hollywood’da

Kültür - Sanat Haberleri  / HABER MERKEZİ

ABD’li yönetmen Cinqué Lee’nin “A Rare Grand Alignment” filmi için ebru sanatıyla sahne çeken sanatçı Garip Ay “İlk defa ebru sanatıyla Hollywood’da bu kadar kapsamlı bir projenin içerisinde bulunmuş olduk. Ebrunun Hollywood tarafından ciddiye alınması ilerisi için ümit verici” dedi.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Türk İslam sanatlarından ebru, ilk defa bir Hollywood filminde geniş şekilde animasyon olarak kullanıldı… Sıra dışı eserleriyle tanınan dünyaca meşhur ebru sanatçısı Garip Ay, geçtiğimiz aylarda yapımı tamamlanan ABD’li yönetmen Cinqué Lee’nin “A Rare Grand Alignment” (Büyük Hizalanma) filmi için ebru sanatını icra ederek hareketli görseller oluşturdu. Sanatçı Ay, bütün gezegenlerin hizaya geçmesiyle dünyada yaşanan durumları işleyen gerilim türündeki filmdeki hayalî bir sahneyi ebru sanatıyla meydana getirdi.

HELSİNKİ’DE VE İSTANBUL’DA ÇEKİMLER YAPILDI

ABD-Norveç ortak yapımı filmin yönetmen ve yapımcılarının geçen sene kendisine ulaşarak ebru sanatıyla görseller oluşturmasını talep ettiğini söyleyen Ay “Anlaşma sonrası ekip arkadaşlarımla birlikte Helsinki’ye giderek film için ebru yaptım ve kayıt alındı. Yönetmen Cinqué Lee ile İstanbul’da da birlikte günlerce çalıştık. Filmin bir kısmında dokuz gezegenin hizalanmasını ebru sanatıyla bir rüya gibi anlattık. Aynı zamanda filmin giriş ve jenerik kısımlarını da ebru sanatıyla gerçekleştirdik. İlk defa ebru sanatıyla Hollywood’da bu kadar kapsamlı bir projenin içerisinde bulunmuş olduk. Aslında bu, sinemada da bir ilk... Ebru sanatıyla yeni şeyler deneme fırsatı bulduk” dedi. 

Garip Ay klasik sanatı sinemaya taşıdı: Ebru sanatı Hollywood’da

SANAT DİSİPLİNİ OLARAK BİLE GÖRÜLMÜYOR!

Yaptıkları çalışmadan duyduğu mutluluğu dile getiren Ay “Ebru, Türkiye’nin sahiplenebileceği en önemli sanatlardan biri. Ancak bize has bu sanat, ne yazık ki güzel sanatlar fakültelerinin alt dallarında kısa derslerle öğretiliyor. Kendi memleketinde bile tam olarak bir sanat disiplini olarak görülmüyor. Hâl böyle iken ebrunun Hollywood tarafından ciddiye alınması ilerisi için ümit verici. İnsan hâliyle gururlanıyor ve daha iyi işler yapmak için heyecan duyuyor” ifadelerini kullandı.

Garip Ay klasik sanatı sinemaya taşıdı: Ebru sanatı Hollywood’da

Yapımcılığını Ann Carli ve John Einar Hagen’in üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Roman Griffin Davis, Felix Jamieson ve Charlie Price gibi çocuk aktörler de yer alıyor. Filmin önümüzdeki aylarda ABD’de gösterime girmesi bekleniyor. 

'AMAK-I HAYAL'İ EBRUYLA DİZİ YAPIYOR

Sanatçı Garip Ay, ebru sanatıyla sinemayı birleştiriyor. Ay, Filibeli Ahmet Hilmi’nin “Amak-ı Hayal” adlı eserini tamamen ebru sanatıyla diziye dönüştürmek için çalışmalarına devam ediyor. Bir bölümü hazırlanan ve mecra arayışı devam eden projesini anlatan sanatçı Ay “Türk edebiyatının fantastik eserlerinden biri olan ‘Amak-ı Hayal’, bir hayali işlemesi sebebiyle ebrunun diline çok yakın. Çünkü ebru yapan kişileri seyrederken de bir hayal âlemindeymişiz gibi hissediyoruz. Biz de Aynalı Baba ile karşılaşan Raci’nin yolcuklarını ebru ile anlatabiliriz diye düşündük. 2020’de başladığımız sekiz bölümlük dizi projesi için mecra arayışına devam ediyoruz. Animasyon tekniklerinden olabildiğince az faydalanarak her şeyi ebru teknesinde sanatın kendi diliyle yapmaya çalıştık. Bu proje, uzun metrajlı film olabilecek bir yapıya da sahip…” dedi.

Garip Ay klasik sanatı sinemaya taşıdı: Ebru sanatı Hollywood’da
“Amak-ı Hayal”den bir sahne

Daha önce gerçek resim çalışmalarıyla film çekildiğini ve “Old Man and the Sea” adlı eserin onlardan biri olduğunu hatırlatan Garip Ay “Ebru sanatıyla daha az kare ile daha etkili filmler yapmak mümkün. Resimden daha avantajlı. Çünkü suyun benim elimin olmadığı tarafları da var. Ebru, ara kareleri kendi kendine tamamlayabilecek bir hareketlilik içerisinde ilerliyor. Ebru sürreal resim gibi bu sebeple fantastik işlere daha çok uyuyor” şeklinde konuştu. 

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...